Fem grunde til at WiFi vinder over 3G og 4G på vores smartphones

De danske mobilnetværk med 3G og 4G er nogle af de hurtigste og bedst dækkende i hele verden. Alligevel kører de danske smartphones oftest på WiFi. Her er forklaringen.

Danmark er et af de lande i verden, hvor teleselskabernes dækning og hastigheder med 3G og 4G er bedst.

Læs mere om det her: Stor test af dækning og hastigheder på 3G og 4G


Alligevel henter og sender de danske smartphones oftere data på det lokale WiFi-netværk end på mobiloperatørernes netværk. 

56 procent af tiden er danskernes smartphones på WiFi frem for 3G eller 4G, lyder det i en ny analyse fra OpenSignal.

Se analysen: Danskernes smartphones bruger WiFi det meste af tiden: 3G og 4G får baghjul af WiFi

WiFi fylder vel at mærke så meget til trods for, at 3G/4G-udbredelsen er meget markant her i Danmark, og selvom der i Danmark alene fra 2014 til 2015 skete en stigning på 85 procent i dataforbruget på teleselskabernes 3G/4G.

Det er langt fra kun i Danmark, at WiFi fylder meget på de mobile enheder.

Danmark er nummer 20 på listen over de mest WiFi-glade lande i OpenSignal-rapporten, der omfatter 95 lande.

"Man kan argumentere for, at WiFi mange steder er blevet en langt vigtigere teknologi til mobil-data end 3G eller 4G," skriver OpenSignal, der også kan berette, at forbrugerne i 46 af 95 undersøgte lande bruger WiFi over halvdelen af tiden.

Derfor bruger danskerne WiFi så ofte
Selvom det måske umiddelbart er overraskende, at WiFi fylder så meget på de mobile enheder, når mobilnetværket hele tiden bliver bedre og hurtigere, så er der faktisk gode grunde til det.

1) Den mest logiske forklaring på WiFi-dominansen er naturligvis, at langt de fleste danskere i dag har en bredbåndsforbindelse i både hjemmet, på arbejdspladsen og på uddannelsesinstitutionen.

Hvor der der er bredbånd, er der oftest også WiFi, og i dag er der såmænd også gratis WiFi-netværk i mange indkøbscentre, på hoteller og caféer og i tog og busser.

2) Det bringer os frem til en anden årsag: Langt de fleste smartphones og tablets er i dag som udgangspunkt indstillet til at anvende WiFi, hvis der er adgang til det - 3G/4G er sekundært.

Man kan naturligvis sagtens slå WiFi fra og køre på mobilnetværket hele tiden, men dels skal man som bruger være klar over den mulighed, dels skal man have en god grund til at gøre det.

Samtidig skal det nævnes, at nogle smartphones faktisk kræver, at man er sluttet til WiFi (og en stikkontakt), hvis man eksempelvis skal hente en ny opdatering eller lave en sikkerhedskopi til nettet.

Læs også: Ny model rumsterer i teleindustrien: WiFi kan blive dit primære mobilnetværk

3) En tredje grund til, at WiFi fylder så meget i mobil-landskabet er, at meget udstyr i dag anvender netop denne trådløse standard, og at udstyret typisk kan styres med smartphonen. Det gælder alt fra de trådløse højtalere til printeren, smart-tv'et og tyverialarmen.

Dermed er WiFi i forvejen i spil i danske hjem og på danske arbejdspladser - og dermed er der også endnu en god grund til at indstille smartphonen til at køre på WiFi-netværket.

4) Streamingtjenester som Netflix, Viaplay, DR og TV 2 Play storhitter hos de danske forbrugere i disse år. Alle tjenesterne kan fint fungere via mobilnetværket på smartphonen eller tablet-pc'en, men WiFi vil ofte være at foretrække.

Dels fordi en del danskere har en hurtigere og mere stabil WiFi-forbindelse end mobilforbindelse, dels fordi man dermed ikke behøver at bekymre sig om, hvorvidt man nærmer sig et eventuelt dataloft på mobilabonnementet. 

5) Som vi nævnte indledningsvist, er Danmark langt fremme, når det kommer til dækningen og hastigheden på de mobile netværk.

Det ændrer dog ikke ved, at der kan være problemer med eksempelvis at få en god 4G-forbindelse visse steder i landet, og at mobilsignalet ofte har problemer med at nå ned i husets kælder eller ind i midten af butikscentret eller en stor kontorbyging.

WiFi er dog oftest til stede der, hvor mobilforbindelsen halter, og det er også en af forklaringerne på, at danske smartphones er på WiFi 56 procent af tiden. Læs også:

Danskernes smartphones bruger WiFi det meste af tiden: 3G og 4G får baghjul af WiFi

Stor test af dækning og hastigheder på 3G og 4G: Sådan klarer de danske teleselskaber sig

Spritny måling på de danske LTE-netværk: Sådan er de danske 4G-forbindelser

Nu sker det store mobil-spring: VoLTE og WiFi Calling kommer buldrende til din smartphone

Premium
Michael Meister fik et tilbud, han ikke kunne sige nej til: Her er hans plan som ny topchef for Cibicom
Interview:Michael Meister forlader snart IT Relation til fordel for rollen som topchef i danske Cibicom, hvor han skal være med til at sætte fart på væksten. Se hans plan for selskabet her.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.