Artikel top billede

Billeder: Novo Nordisk.

Fra CIO til CEO: Tre årsager til at it-direktør Lars Fruergaard bliver ny CEO i Novo Nordisk

ComputerViews: Top-CIO'en Lars Fruergaard Jørgensen fra Novo Nordisk tager nu det ultimative karrierespring og bliver CEO i medicinalgiganten. Årsagerne til den imponerende karriere skal i høj grad findes i hans it-arbejde.

ComputerViews: Det er opsigtsvækkende, men langt fra nogen tilfældighed, at en CIO nu stryger helt til tops i en af Danmarks absolut mest værdifulde og vækst-prægede selskaber, Novo Nordisk.

Selvom vi i de senere år har set en tendens til, at CIO'erne i stigende grad spiller en afgørende rolle for virksomhedernes digitale transformationer og den modernisering og optimering, der næsten er et krav for overlevelse, er det lidt af et særsyn, at CIO'en ligefrem bliver CEO.

Når vi taler Novo Nordisk - den måske største danske erhvervssucces i nyere tid - må det betegnes som lidt af en sensation.

Læs mere her: It-direktør i Novo Nordisk stryger helt til tops: Bliver CEO efter Lars Rebien

Alligevel giver det på mange måder rigtig god mening, at CIO'en Lars Fruergaard Jørgensen fra årsskiftet skal have nyt visitkort med en CEO-titel.

Får ros af Lars Rebien

Lars Fruergaard Jørgensen, der både i 2009 og 2012 var nomineret til Årets CIO i Danmark for sit arbejde i Novo Nordisk, har vist sit værd i selskabet - og han har vist vejen, når det kommer til hele tiden at vokse som en central figur i et stort, globalt selskab.

Den afgående CEO i Novo Nordisk, Lars Rebien Sørensen, sætter i den udsendte pressemeddelelse selv ord på Lars Fruergaards kvaliteter:

"Jeg har været tæt involveret i de vurderinger, der har ført til bestyrelsens beslutning om at udpege Lars Fruergaard Jørgensen som min efterfølger, en beslutning jeg støtter fuldt ud."

"Han er en fantastisk forretningsmand og menneske-leder og har en naturlig evne til at finde løsninger, hvor andre ser problemer."

De kvaliteter, Lars Rebien fremhæver, fornemmer man også i flere af de interviews, som Computerworld har bragt med Lars Fruergaard, mens han har været CIO i Novo Nordisk.

Da Lars Fruergaard Jørgensen var nomineret til titlen som Årets CIO i 2012, fortalte han til Computerworld om sine digitale ambitioner og om ansvaret med at forvalte et it-budget, der dengang lød på hele 2,4 milliarder kroner.

Her talte han hele tiden om Novo Nordisk som et selskab på en rejse - og ikke i ret høj grad om it i mere traditionel forstand,

"Jeg har meget fokus på, hvad det er for en rejse, Novo Nordisk er på - og hvad vi skal gøre fra it for at understøtte det," fortalte Lars Fruergaard Jørgensen blandt andet i det store interview, som du kan læse her: 

Læs også: CIO i Novo Nordisk: Ansvarlig for it for milliarder

I samme interview deler Lars Fruergaard lidt ud af sine erfaringer og værdier som leder og som ansvarlig for forretningsudvikling i Novo Nordisk.

"Forudsætningen for, at Novo Nordisk kan blive ved med at vokse som en global virksomhed, er, at vi har en meget stram, konsolideret infrastruktur," fortæller han til Computerworld i forbindelse med, at han er nomineret til titlen som Årets CIO 2012.

"Hvis det skal fungere godt, bliver vi nødt til at have en konsolidering på globalt niveau. Vi er i gang med at rulle ét sæt globale it-processer ud, så der er én global proces for den måde, vi laver system management på og den måde, vi kører projekter, governance og security på."

Mestrer både ledelse og løsninger

Her fornemmer man noget af det, Lars Rebien taler om, når han roser Lars Fruergaards evne til at "finde løsninger, hvor andre ser problemer."

Det var også det systematiske arbejde med at finde løsninger i en stor global koncern, der var i fokus, da Computerworld i 2013 interviewede Lars Fruergaard om Novo Nordisk ERP-setup.

"Det er rigtig vigtigt at have evnen til at eksekvere en global forretning i ét system på en konsolideret måde."

"Vi har ikke behov for, at folk skal bruge meget energi på at finde ud af, hvordan man skal gøre ting. Når vi laver et nyt datterselskab eller bygger en ny fabrik, kopierer vi systemerne, og det giver en enorm skalerbarhed i vores globale infrastruktur."

Læs hele interviewet her: It-direktør i Novo Nordisk: Her er vores ERP-setup

Mere end noget andet er det måske værd at hæfte sig ved, hvordan Lars Fruergaard har arbejdet med den strategiske ledelse som CIO i Novo Nordisk.

"Som CIO i Novo Nordisk er der en stor salgs-opgave i at få folk til at forstå strategien. Jeg kan ikke kun give ordrer - jeg skal sikre mig, at de forstår strategien og synes, at det er den rigtige strategi."

Vejen til toppen

Lars Fruergaard Jørgensen har været vidt omkring i Novo Nordisk, siden han i 1991 blev han ansat som økonom i Health Care, Economy & Planning.

Han har i årenes løb blandt andet haft stillinger i Holland, USA og Japan for Novo Nordisk.

I 2004 blev han udnævnt til vice president for IT & Corporate Development. I januar 2013 steg han igen i graderne, da han blev executive vice president og CIO og dermed fik dermed det øverste ansvar for IT, Quality & Corporate Development.

Læs også: It-direktør i Novo Nordisk: Her er vores ERP-setup

I november 2014 fik Lars Fruergaard stillingen også ansvaret for Corporate People & Organisation og Business Assurance i Novo Nordisk.

Selvom det umiddelbart er en overraskelse, at det er en CIO, der nu stryger helt til tops i Novo Nordisk, er det langt fra nogen tilfældighed, at Lars Fruergaard Jørgensen bliver den næste CEO i medicinalgiganten.

Tre årsager til at Lars Fruergaard bliver CEO

Med udgangspunkt i ovenstående vil vi fremhæve især tre årsager til Lars Fruergaards ultimative karrierespring i Novo Nordisk:

1) Han har en dyb forståelse for Novo Nordisk som forretning og har bevist, at han mestrer ledelse på et strategisk niveau.

Lars Fruergaard har som CIO hele tiden haft et globalt udsyn. Det er også en nødvendighed som CEO i Novo Nordisk.

2) Lars Fruergaard har (så vidt vi ved) en pletfri track record i Novo Nordisk og har formået at levere masser af værdi og fremsynethed i Novo Nordisk via blandt andet arbejdet som CIO.

Den digitale forståelse er samtidig afgørende, når man ser på, hvordan Novo Nordisk kan styrkes som forretning fremadrettet.

3) Han er en firmaets mand og har haft en stribe forskellige stillinger i Novo Nordisk. Lars Fruergaard Jørgensen har har taget vejen til toppen på den hårde måde i en periode på over 25 år. Det sådan noget, medarbejderne i en stor koncern har respekt for. 

Læs mere om Lars Fruergaard Jørgensen:

It-direktør i Novo Nordisk stryger helt til tops: Bliver CEO efter Lars Rebien

CIO i Novo Nordisk: Ansvarlig for it for milliarder

It-direktør i Novo Nordisk: Her er vores ERP-setup

Derfor satser Novo Nordisk fortsat på 4.000 BlackBerry-smartphones