Artikel top billede

(Foto: Uffe WengFotojournalist Uffe WengPhotojournalist Uffe Wengwww.uffeweng.dkGunløgsgade 33, 2. tv.2300 København S.Danmark / Uffe Weng)

LTE-netværkene buldrer afsted - men de fleste smartphones kan slet ikke udnytte turbo-hastighederne

Teleoperatørerne trykker på turbo-knappen og skruer op for hastighederne på LTE-netværkene. Alt for få smartphones kan dog rent faktisk udnytte de høje hastigheder på netværket.

Der er over de seneste år blevet investeret milliarder og atter af milliarder af kroner i at opbygge og udvide LTE-netværk rundt omkring i verden.

Ikke mindst her i Danmark har teleselskaberne givet den gas med LTE-udrulningen, og det er også grunden til, at danskernes LTE-netværk i dag hører til blandt de hurtigste og bedst dækkende i verden.

Læs mere om det her: Spritny måling på de danske LTE-netværk: Sådan er de danske 4G-forbindelser

Men selvom LET-netværkene altså buldrer afsted, er det stadig en udfordring, at for mange smartphones har modems, der ikke understøtter de hastigheder, som netværket faktisk vil kunne levere.

Det skriver analysefirmaet ABI Research.

"Mens mobiloperatørerne hastigt overfører abonnenter til LTE-Advanced og LTE-Advanced Pro, er der risiko for, at langsomt optag af næste generations modems i mobile enheder kan forringe netværksydelsen," lyder vurderingen.

Ifølge ABI Research er 85 procent af de smartphones, der sendes afsted fra fabrikkerne i 2016 udstyret med modems, der understøtter relativt lave hastigheder, der ikke er i liga med LTE-Advanced.

"Operatørerne bliver nødt til at skubbe på hos håndsæt-OEM'erne for at øge udbredelsen af mere sofistikerede modems."

ABI Research vurderer, at det - hvis man ikke gør dette - vil have en negativ indflydelse netværksperformance og -funktionerne og forringe værdien af de mange milliarder, operatørerne fortætter med at investere i at forbedre deres netværk.

Behov for mere avancerede modems

Analysefirmaet peger på behovet for, at smartphones fremover skal kunne understøtte eksempelvis carrier aggregation, hvor mere end tre kanaler kombineres, og også andre former for avancerede netværksteknologier, der kan booste hastighederne.

Ifølge ABI Research er det kun hver fjerde LTE-smartphone, der sendes på markedet i dag, der understøtter 200 Mbps i downloadhastighed eller højere.

Men behovet for at kunne downloade med en hastighed på 1 Gbps er allerede ved at opstå i takt med operatørernes opgraderinger.

Læs også: Danskernes smartphones bruger WiFi det meste af tiden: 3G og 4G får baghjul af WiFi

Der er derfor behov for i de kommende år at få smartphones på markedet, der understøtter såkaldt Kategori 11 til Kategori 16, hvilket i praksis vil sige 600 Mbps til 1 Gbps, skriver ABI Research.

"Operatørerne spenderer milliarder af dollars på at forbedre kapaciteten og latency på deres netværk ved at udrulle LTE-Advanced Pro."

"Alligevel er størstedelen af terminalerne, der bruger disse netværk, stadig udstyret med modems med for få gear i motoren, nemlig Kategori 4, Katagori 6 og til en vis grad Kategori 9-enheder."

ABI Research forventer, at Kategori 11-enheder i 2016 blot vil udgøre to procent af de solgte LTE-enheder, og at det vil være steget til 36 procent i 2021.

Læs også.

Spritny måling på de danske LTE-netværk: Sådan er de danske 4G-forbindelser

Voldsomt data-boom presser mobilnetværket: WiFi og ulicenseret LTE kan blive redningen

Bølge af nye smartphones med heftige data-hastigheder på vej
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere