Artikel top billede

Først stjæler hackerne dine data, og bagefter vil de vinde din tillid: "Ransomware har fået sindssygt god kundeservice"

Antallet af ransomware-angreb vokser med en voldsom hastighed, og kidnapning af data bliver ikke længere udført af teenagere i østeuropæiske kældre, lyder det fra en ekspert.

Ransomware-miljøet er blevet professionelt, og de lyssky udviklere, der tager data som gidsler, begynder i højere og højere grad at gøre brug af noget så traditionelt som kundesupport.

Sådan lød budskabet da Martin Plesner-Jacobsen, ledende systemingeniør i Veeam, indtog scenen på Computerworld Summit 2017 mandag formiddag med et lettere foruroligende oplæg om en af tidens største it-trusler.

Med 13 år bag sig som konsulent for nogle af de største danske virksomheder har Martin Plesner-Jacobsen set lidt af hvert, og ifølge ham er markedet for ransomware blevet professionelt i en grad, man ikke normalt forbinder med hackervirksomhed.

"De ransomware-udviklere, der har den bedste kundeservice, tjener flest penge. De skal have en god helpdesk, der skal kunne guide kunden (læs: offeret) igennem processen," sagde han.

Du skal kunne stole på din hacker

Kundeservice og helpdesk bliver sjældent nævnt i forbindelse med it-kriminalitet, men ifølge Martin Plesner-Jacobsen er der tale om vejledning på linje med den, man kender fra almindelige butikker og nethandel:

"I mange tilfælde vil hackerne gerne have betaling i bitcoin, fordi det jo er svært at spore. Og så kan man for eksempel få en videoinstruktion i, hvordan man opretter en bitcoin-wallet, eller man kan blive ringet op på Skype og få det forklaret."

Ifølge tal fra Kaspersky Lab finder der et ransomware-angreb sted hvert 40. Sekund, men danskerne er blandt de mindst-betalingsvillige.

Ifølge en opgørelse fra BitDefender er der kun 14 procents sandsynlighed for, at en dansk virksomhed betaler for at få dekrypteret data, og det er netop for at få folk til at punge ud, at ransomware-miljøet er blevet mere modtager-orienteret. De sælger - paradoksalt nok - tillid, forklarede Martin Plesner-Jacobsen fra scenen:

"De gør rigtig meget for, at ofrene skal stole på, at de rent faktisk får adgang til deres data, hvis de betaler. Det er meget udbredt, at man får lov til at dekryptere en enkelt fil efter eget valg for at se, at mekanismen virker. De har gerne en udførlig FAQ, og jeg kan gudhjælpe oprette en support-sag med en garanteret svartid på under fire timer."

Læs også: Ransomware-angreb vælter ind over Danmark: Allerede dobbelt så mange angreb i 2017 som i hele 2016 - her er grunden
IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Senior IT-projektleder til modernisering af Moms domænet

Omnicom Media Group

Data Science Director

Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

IT Infrastructure Administrator
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere