Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Først stjæler hackerne dine data, og bagefter vil de vinde din tillid: "Ransomware har fået sindssygt god kundeservice"

Antallet af ransomware-angreb vokser med en voldsom hastighed, og kidnapning af data bliver ikke længere udført af teenagere i østeuropæiske kældre, lyder det fra en ekspert.

Ransomware-miljøet er blevet professionelt, og de lyssky udviklere, der tager data som gidsler, begynder i højere og højere grad at gøre brug af noget så traditionelt som kundesupport.

Sådan lød budskabet da Martin Plesner-Jacobsen, ledende systemingeniør i Veeam, indtog scenen på Computerworld Summit 2017 mandag formiddag med et lettere foruroligende oplæg om en af tidens største it-trusler.

Med 13 år bag sig som konsulent for nogle af de største danske virksomheder har Martin Plesner-Jacobsen set lidt af hvert, og ifølge ham er markedet for ransomware blevet professionelt i en grad, man ikke normalt forbinder med hackervirksomhed.

"De ransomware-udviklere, der har den bedste kundeservice, tjener flest penge. De skal have en god helpdesk, der skal kunne guide kunden (læs: offeret) igennem processen," sagde han.

Du skal kunne stole på din hacker

Kundeservice og helpdesk bliver sjældent nævnt i forbindelse med it-kriminalitet, men ifølge Martin Plesner-Jacobsen er der tale om vejledning på linje med den, man kender fra almindelige butikker og nethandel:

"I mange tilfælde vil hackerne gerne have betaling i bitcoin, fordi det jo er svært at spore. Og så kan man for eksempel få en videoinstruktion i, hvordan man opretter en bitcoin-wallet, eller man kan blive ringet op på Skype og få det forklaret."

Ifølge tal fra Kaspersky Lab finder der et ransomware-angreb sted hvert 40. Sekund, men danskerne er blandt de mindst-betalingsvillige.

Ifølge en opgørelse fra BitDefender er der kun 14 procents sandsynlighed for, at en dansk virksomhed betaler for at få dekrypteret data, og det er netop for at få folk til at punge ud, at ransomware-miljøet er blevet mere modtager-orienteret. De sælger - paradoksalt nok - tillid, forklarede Martin Plesner-Jacobsen fra scenen:

"De gør rigtig meget for, at ofrene skal stole på, at de rent faktisk får adgang til deres data, hvis de betaler. Det er meget udbredt, at man får lov til at dekryptere en enkelt fil efter eget valg for at se, at mekanismen virker. De har gerne en udførlig FAQ, og jeg kan gudhjælpe oprette en support-sag med en garanteret svartid på under fire timer."

Læs også: Ransomware-angreb vælter ind over Danmark: Allerede dobbelt så mange angreb i 2017 som i hele 2016 - her er grunden
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.