Artikel top billede

Sikkerhedsfirma: Berygtet russisk hackergruppe stod bag cyber-angreb på den franske valgkamp

Den russiske hackergruppe Fancy Bear beskyldes for at stå bag et massivt og koordineret cyberangreb i forbindelse med det franske valg.

Det var formodentligt den berygtede russiske hackergruppe Fancy Bear, der stod bag, da den franske præsidentkandidat Emmanuel Macron fredag nat fik lækket titusindvis af mails og dokumenter på internettet. 
Det skriver den engelske avis The Guardian.

Et læk, der ifølge Macrons egen kampagne betegnes som "et massivt og koordineret hacker-angreb."

It-sikkerhedsvirksomhederne Trend Micro og Flashpoint Intelligence har ifølge The Guardian fundet spor, der peger på, at det er den russiske hackergruppe, der står bag. 

På trods af hackerangrebet vandt Emmanuel Macron valget med 66 procent af stemmerne, men formålet har formodentligt været at skade Macrons bestræbelser på at vinde valget.

Stod også bag angreb på Clinton 

Fancy Bear, der også går under navnene ATP 28 og Pawn Storm, menes også at stå bag hackerangrebene mod den tidligere amerikanske præsidentkandidat Hillary Clintons kampagne.

Og senest har den danske forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen anklaget Fancy Bear for at have hacket mail-konti med forbindelse til det danske forsvar.

Læs også: Hackerangreb mod Forsvaret: Her er tre ting, vi ved om angrebet - og alle de ubesvarede spørgsmål

Vitali Kremez, der er forskningschef for sikkerhedsfirmaet Flashpoint, siger til Guardian, at virksomheden i sidste måned opdagede, at Fancy Bear har registreret internet-adresserne onedrive-en-marche.fr og mail-en-marche.fr.

Domænenavne, der kan lyde som om, at de tilhører Emmanuel Macrons bevægelse, "En Marche!".

Spor til den amerikanske valgkamp

Sikkerhedsfirmaet Trend Micro har ifølge The Guardian ligeledes registreret overlap i de internet-adresser, der er blevet anvendt i angrebet mod Macrons kampagne og de adresser, som er blevet brugt i hackerangrebene mod Hillary Clintons kampagne.

Ifølge Trend Micro har Fancy Bear også registreret domænenavne, der angiveligt skal bruges i forsøget på at foretage phising-angreb mod de tyske partier CDU og KAS.

Læs også: Forsvarets Efterretningstjeneste advarer mod ny farlig trend: Pas på ‘hack'n'leak'

Kan også ramme danskere

Den metode, som Fancy Bear anvender, går under betegnelsen hack 'n leak, og den går i al sin enkelthed ud på at hacke sig ind i mailkonto og efterfølgende lække indholdet på strategisk udvalgte tidspunkter.

Thomas Lund Sørensen, der er chef for Center for Cybersikkerhed under FE, advarerede tidligere på året om, at danske virksomheder og institutioner må forberede sig på, at de også kan blive mål for såkaldt hack 'n leak-angreb.

"Vi er både diplomatiske og forsigtige, så vi sætter nødigt aktør-navn på. Men vi kan sige, at den slags angreb er et interessant middel for stater, der har et ønske om at påvirke specifikke beslutninger i en særlig retning eller har et ønske om destabilisere nogle af de institutioner, som vi er medlem af. Det kan eksempelvis være institutioner som EU eller Nato," sagde han til Computerworld.

Læs også:
Mød de to russiske hackergrupper, der spreder skræk og rædsel i hele it-verdenen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Test: Derfor vil jeg gerne have Google ind i min næste bil - og det er dårligt nyt for nogle bilproducenter
Googles Android Automotive er et vellykket styresystem til bilen, der vender op og ned på magtbalancen i bilbranchen. Computerworld har prøvekørt softwaren og har dommen klar.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.