Artikel top billede

(Foto: Kagenmi / Kagenmi)

Sikkerhedsfirma: Berygtet russisk hackergruppe stod bag cyber-angreb på den franske valgkamp

Den russiske hackergruppe Fancy Bear beskyldes for at stå bag et massivt og koordineret cyberangreb i forbindelse med det franske valg.

Det var formodentligt den berygtede russiske hackergruppe Fancy Bear, der stod bag, da den franske præsidentkandidat Emmanuel Macron fredag nat fik lækket titusindvis af mails og dokumenter på internettet. 
Det skriver den engelske avis The Guardian.

Et læk, der ifølge Macrons egen kampagne betegnes som "et massivt og koordineret hacker-angreb."

It-sikkerhedsvirksomhederne Trend Micro og Flashpoint Intelligence har ifølge The Guardian fundet spor, der peger på, at det er den russiske hackergruppe, der står bag. 

På trods af hackerangrebet vandt Emmanuel Macron valget med 66 procent af stemmerne, men formålet har formodentligt været at skade Macrons bestræbelser på at vinde valget.

Stod også bag angreb på Clinton 

Fancy Bear, der også går under navnene ATP 28 og Pawn Storm, menes også at stå bag hackerangrebene mod den tidligere amerikanske præsidentkandidat Hillary Clintons kampagne.

Og senest har den danske forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen anklaget Fancy Bear for at have hacket mail-konti med forbindelse til det danske forsvar.

Læs også: Hackerangreb mod Forsvaret: Her er tre ting, vi ved om angrebet - og alle de ubesvarede spørgsmål

Vitali Kremez, der er forskningschef for sikkerhedsfirmaet Flashpoint, siger til Guardian, at virksomheden i sidste måned opdagede, at Fancy Bear har registreret internet-adresserne onedrive-en-marche.fr og mail-en-marche.fr.

Domænenavne, der kan lyde som om, at de tilhører Emmanuel Macrons bevægelse, "En Marche!".

Spor til den amerikanske valgkamp

Sikkerhedsfirmaet Trend Micro har ifølge The Guardian ligeledes registreret overlap i de internet-adresser, der er blevet anvendt i angrebet mod Macrons kampagne og de adresser, som er blevet brugt i hackerangrebene mod Hillary Clintons kampagne.

Ifølge Trend Micro har Fancy Bear også registreret domænenavne, der angiveligt skal bruges i forsøget på at foretage phising-angreb mod de tyske partier CDU og KAS.

Læs også: Forsvarets Efterretningstjeneste advarer mod ny farlig trend: Pas på ‘hack'n'leak'

Kan også ramme danskere

Den metode, som Fancy Bear anvender, går under betegnelsen hack 'n leak, og den går i al sin enkelthed ud på at hacke sig ind i mailkonto og efterfølgende lække indholdet på strategisk udvalgte tidspunkter.

Thomas Lund Sørensen, der er chef for Center for Cybersikkerhed under FE, advarerede tidligere på året om, at danske virksomheder og institutioner må forberede sig på, at de også kan blive mål for såkaldt hack 'n leak-angreb.

"Vi er både diplomatiske og forsigtige, så vi sætter nødigt aktør-navn på. Men vi kan sige, at den slags angreb er et interessant middel for stater, der har et ønske om at påvirke specifikke beslutninger i en særlig retning eller har et ønske om destabilisere nogle af de institutioner, som vi er medlem af. Det kan eksempelvis være institutioner som EU eller Nato," sagde han til Computerworld.

Læs også:
Mød de to russiske hackergrupper, der spreder skræk og rædsel i hele it-verdenen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere