Artikel top billede

Ny analyse afslører pudsig detalje: Wannacry-bagmænd taler perfekt kinesisk

Jagten på personerne bag WannaCry er i fuld gang, og flere beviser har tidligere peget på Nordkorea. Nu viser en sproglig analyse af malwaren, at bagmændene taler flydende kinesisk.

Siden ukendte hackere 12. maj begyndte at sprede den nu berygtede ransomware WannaCry på Windows-systemer i hele verden, har myndigheder og sikkerhedseksperter arbejdet på at finde ud af, hvem der står bag.

Som det ofte er tilfældet med it-kriminalitet, er det svært at finde en rygende pistol, men flere eksperter har peget på den nordkoreansk tilknyttede Lazarus-gruppe på grund af ligheder mellem WannaCry og tidligere Lazarus-angreb.

Nu er sikkerhedsfirmaet Flashpoint Intelligence gået anderledes til værks og har analyseret sproget i den besked, der beder WannaCry-ofre om at betale løsepenge for at få adgang til de krypterede data.

Og ifølge analysen taler beskedens forfatter(e) flydende kinesisk.

Læs også: WannaCry-helt angrebet af hævntørstige hackere - men det største problem var faktisk politiet

"But you have not so enough time...."

Løsesums-kravet, der har mødt WannaCry-ofre i mere end 150 lande findes på 28 forskellige sprog, og ifølge flashpoints analyse er de kinesiske og engelske versioner de eneste, der ikke stammer fra Google Translate.

Den engelske version har dog en grammatisk fejl, der gør det usandsynligt, at forfatteren er flydende på engelsk.

De kinesiske versioner til gengæld stort set fejlfrie, ligesom de også er betydeligt længere end de tilsvarende beskeder på andre sprog og indeholder lokalt forankrede vendinger, der primært bruges i specifikke områder af Kina.

Derfor konkluderer Flashpoint altså, at de kinesiske WannaCry-beskeder har været kildetekst for de andre oversættelser, og at der sandsynligvis er tale om kinesisk-talende bagmænd.

"Flashpoint vurderer med stor sandsynlighed, at forfatterne til WannaCrys løsesums-brev taler flydende kinesisk, da sproget stemmer overens med det, der bruges i det sydlige Kina, Hong Kong, Taiwan og Singapore," hedder det i Flashpoints konklusion.

Læs også: Nye beviser peger på nordkoreansk forbindelse til WannaCry-angrebet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere