Artikel top billede

Google siger 'måske' - men der er ingen tvivl om, at et stort datacenter er på vej i Fredericia

ComputerViews: Google siger, at selskabet 'ikke har planer' om at bruge den byggegrund, som selskabet lige har købt ved Fredericia, til noget. Den melding skal man tage med et gran salt. Flere ting tyder på, at gravemaskinerne snart ruller ind på grunden.

ComputerViews: Det er trekvart år siden, at Computerworld kunne fortælle, at der var noget under opsejling med den store mark i Tårup uden for Fredericia.

Dengang havde kommunen via selskabet Dapsi International modtaget ansøgning om opførelse af 'bygninger til en datalagringsfacilitet i op til fire etager,' kunne vi fortæller i denne artikel: Nyt gigantisk datacenter på vej til Danmark: Har irske forbindelser.

Nu viser det sig, at det dengang ikke-navngivne selskab er Google, der nu har købt grunden for 65 millioner kroner af Fredericia Kommune.

Selskabet har dog ikke pt planer om at bygge på grunden, og købet af marken er mest for at være på den sikre side, lyder meldingen fra Google.

"På nuværende tidspunkt har vi ikke planer om at bruge grunden, men vi vil sikre os muligheden for at ekspandere vores datacentre i Europa, hvis vores arbejde kræver det. Vi forventer dog ikke at tage nogen beslutninger i den nærmeste fremtid," skriver Google til Information.

Det er en forudsigelig melding, der skal sikre manøvremuligheder og arbejdsro, men som man imidlertid skal tage med et gran salt. Alt tyder på, at Google er langt med planerne og inden længe vil lade lastbilerne og gravkøerne rulle ind på grunden.

Det er pudsigt, at også Facebook meddelte, at selskabet ikke havde truffet nogen afgørelse om at opføre et datacenter, da det kom frem, at selskabet havde købt en byggegrund i Odense for 68 millioner kroner i december i fjor.

Det kan du læse mere om her: Endelig handel: Nu ejer Facebook kæmpegrund i Odense - men ved endnu ikke om byggeriet bliver til noget.

Blot en måned senere præsenterede Facebook detaljerede tegninger over byggeriet, som du kan se her.

Det samme gjorde sig gældende for Apple, der var stort set klar til at gå i gang efter års forberedelser, da offentligheden først fik nys om byggeplanerne i Foulum.

Alt tyder på, at Google kommer til at gøre det samme, og at planerne for byggeriet allerede er fremskredne.

Markedsudviklingen

Der pågår for tiden et veritabelt våbenkapløb blandt de store cloud-selskaber på datacenter-området.

Alle ved, at fremtidens it-brug ligger i clouden, og det kræver masser af kapacitet samt, at man er klar, når kunderne melder sig.

Læs også: Cloudmarkedet bookmer: Slut med overvejelser for og imod - nu sker det store ryk mod skyen.

Apple bygger i Viborg. Facebook bygger i Odense (og har allerede et center i svenske Luleå). IBM bygger i Norge. Google og Amazon har etableret sig i Irland, Holland, Tyskland. Microsoft har store centre i Irland og Holland.

Public cloud service-markedet vokser med tocifrede rater om året, mens erhvervslivet for alvor har fået øjnene op for cloud-computing.

Google lancerede derfor for et halvt års tid siden en ambitiøs cloud-satsning - Google Cloud - rettet mod erhvervslivet. 

Den kan du læse mere om her: Det rumler på cloud-markedet: Pludselig er Google i gang med at udfordre Amazon og Microsoft.

I dette billede giver det ingen mening, at Google trods sine mange penge skulle opkøbe byggegrunde blot for at have dem liggende.

‘Time is of the essence,' som englænderne siger.

Geografien

Skal Google have fat i virksomhederne, kræver det geografisk nærvær.

Det er en kendt sag, at it-cheferne ikke bryder sig om uklarhed over, hvor deres data helt fysisk befinder sig. De vil have sikkerhed, stabilitet, tryghed. Ellers går de et andet sted hen.

Her har Danmark efterhånden et godt renome som et sikkert datacenter-land med politisk stabilitet, god energiforsyning, god trafikal infrastruktur, en grøn profil og masser af politisk velvilje.

Det kan du læse mere om her: Seks grunde til at Facebook vil bygge datacenter i Danmark.

Energinet bygger allerede

Store datacentre kræver masser af energi, og en af de væsentlige grunde til, at de store it-selskaber bygger datacentre i Danmark er, at de bliver mødt med meget stor vel- og samarbejdsvilje - både når det gælder indhentning af diverse tilladelser samt udbygning af infrastruktur.

Vi kan således se, at Energinet.dk allerede er i gang med at opføre en splinterny højspændingsstation på nabogrunden til byggegrunden.

Det underbygger, at Google er langt fremme med konkrete planer om at bygge, da Energinet.dk næppe ville kunne besnakkes til at opføre et dyrt anlæg uden konkrete aftaler om afsætnings-muligheder.

Hvornår?

Det er nu et åbent spørgsmål om, hvornår Google går i gang med byggeriet, men budet herfra er, at vi inden længe kommer til at høre mere om konkrete planer, og at betonkanonerne snart rykker ind på grunden ved Tårup lige vest for Fredericia.

Læs også:

Google gør klar til kæmpe datacenter i Danmark - køber grunde i Fredericia

Galleri: Her er Googles nye byggegrund i Fredericia - tag med på besøg
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere