Podcast:Her er de nye (dyre) iPads og den nye Surface Laptop - men kan manglen på chips drille?

IBM's Nicolas Loubet med en 5nm-plade. Foto: IBM.

IBM-gennembrud fører til 5nm processorer: Kan forbedre din batterilevetid markant

IBM har sammen med Samsung udarbejdet en metode til at udvikle transistorer på kun 5 nanometer, hvilket kan føre til mere effektive processorer og dermed langt bedre batterilevetid.

Et samarbejde mellem IBM, Samsung og GlobalFounderies kan føre til, at vi i den nærmeste fremtid vil få computere og smartphones med langt længere batterilevetid.
 
Og nej, det har intet at gøre med et nyt superbatteri.

Samarbejdet har ført til en ny process til at bygge 5nm-chips, hvilket er et stort gennembrud inden for produktionen af chipsæts.
 
IBM afslørede sidste år en metode til at udvilkle 7nm chips, som Samsung forventes at tage til sig næste år, og selvom det lyder som en lille forskel, er skridtet fra 7nm til 5nm stort.
 
Processen bygger på en teknologi til at samle de microskopiske transistorer kaldet GAAFET. Nuværende chipsæts bygger på FinFET-teknologien, men den kan kun benyttes til at udvikle processorer på 10 eller 7nm. Herefter bliver teknologien for upræcis og vil føre til ustabilitet.
 
Den nye metode er på sin vis mere enkel end FinFET, og en 5nm-chip på størrelse med en fingernegl kan have op til 30 milliarder transistorer modsat en 7nm-chip, der kun vil have 20 milliarder.
 
Til sammenligning havde Intels 14nm Broadwell processorer fra 2014 1,9 milliarder transistorer.

Læs også: Moores lov på standby: Intel laver helt uventet endnu en 14 nm chip Hvad betyder det for dig
Du kan forvente at se 5nm-processorer i computere og smartphones i løbet af 2019. Først i løbet af i år eller starten af 2018 vil vi se 7nm-chips fra blandt andet Samsung.
 
IBM fortæller, at chips baseret på 5nm-teknologi vil være op til 40 procent mere kraftfulde end de nuværende 10nm-chips på markedet med den samme mængde strøm.
 
Det vil føre til mere kraftfulde computere, men måske mere interessant kan den øgede ydeevne også omdannes til bedre batterilevetid. Ved at blive på samme ydeevneniveau som de nuværende 10nm-chips, vil en 5nm-processor benytte 75 procent mindre strøm.
 
Den nye teknologi kan desuden i teorien bruges til at producere chips helt ned til 3nm, men det er først længere ude i fremtiden.
 
Du kan læse en mere udførlig forklaring på, hvordan IBM har udarbejdet processen til at udvikle 5nm chips her det britiske medie Arstechnica.
 
Læs også: Efter silicium: IBM på vej med vild syv nm-processor
IT-JOB

TimeXtender

Product Owner

Intrasoft International Scandinavia A/S

Project Manager for Public Sector Projects

Shure Scandinavia A/S

Cloud Developer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


IT Security 2021

Strategic IT Security 2021 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

22. april 2021 | Læs mere


Premium
Efter vanskeligt år jagter aarhusianske Mjølner nu tocifrede vækstrater: Vil for alvor indtage Sjælland - her er planen
Interview: Efter et corona-plaget år er aarhusianske Mjølner Informatics nu klar til at trykke på speederen. Topchef Brian Gottorp Jeppesen forventer tocifrede vækstrater, der især skal hentes fra det sjællandske marked. Se hans plan for 2021 her.
Computerworld
Næste uge går det løs: Apple inviterer til event på utraditionel vis
Apples store event i næste uge blev afsløret af Siri før tid. Få overblik over, hvad Apple ventes af løfte sløret for.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.