Artikel top billede

IBM's Nicolas Loubet med en 5nm-plade. Foto: IBM.

IBM-gennembrud fører til 5nm processorer: Kan forbedre din batterilevetid markant

IBM har sammen med Samsung udarbejdet en metode til at udvikle transistorer på kun 5 nanometer, hvilket kan føre til mere effektive processorer og dermed langt bedre batterilevetid.

Et samarbejde mellem IBM, Samsung og GlobalFounderies kan føre til, at vi i den nærmeste fremtid vil få computere og smartphones med langt længere batterilevetid.
 
Og nej, det har intet at gøre med et nyt superbatteri.

Samarbejdet har ført til en ny process til at bygge 5nm-chips, hvilket er et stort gennembrud inden for produktionen af chipsæts.
 
IBM afslørede sidste år en metode til at udvilkle 7nm chips, som Samsung forventes at tage til sig næste år, og selvom det lyder som en lille forskel, er skridtet fra 7nm til 5nm stort.
 
Processen bygger på en teknologi til at samle de microskopiske transistorer kaldet GAAFET. Nuværende chipsæts bygger på FinFET-teknologien, men den kan kun benyttes til at udvikle processorer på 10 eller 7nm. Herefter bliver teknologien for upræcis og vil føre til ustabilitet.
 
Den nye metode er på sin vis mere enkel end FinFET, og en 5nm-chip på størrelse med en fingernegl kan have op til 30 milliarder transistorer modsat en 7nm-chip, der kun vil have 20 milliarder.
 
Til sammenligning havde Intels 14nm Broadwell processorer fra 2014 1,9 milliarder transistorer.

Læs også: Moores lov på standby: Intel laver helt uventet endnu en 14 nm chip

Hvad betyder det for dig

Du kan forvente at se 5nm-processorer i computere og smartphones i løbet af 2019. Først i løbet af i år eller starten af 2018 vil vi se 7nm-chips fra blandt andet Samsung.
 
IBM fortæller, at chips baseret på 5nm-teknologi vil være op til 40 procent mere kraftfulde end de nuværende 10nm-chips på markedet med den samme mængde strøm.
 
Det vil føre til mere kraftfulde computere, men måske mere interessant kan den øgede ydeevne også omdannes til bedre batterilevetid. Ved at blive på samme ydeevneniveau som de nuværende 10nm-chips, vil en 5nm-processor benytte 75 procent mindre strøm.
 
Den nye teknologi kan desuden i teorien bruges til at producere chips helt ned til 3nm, men det er først længere ude i fremtiden.
 
Du kan læse en mere udførlig forklaring på, hvordan IBM har udarbejdet processen til at udvikle 5nm chips her det britiske medie Arstechnica.
 
Læs også: Efter silicium: IBM på vej med vild syv nm-processor
IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Automation Lead

Danmarks Meteorologiske Institut

IT-udvikler til high-performance computing

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Rollout Consultant
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere