Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

KMD står i et slemt dilemma: Nu er der fri bane for de vrede kunder

ComputerViews: A-kassen FTF-A stævner KMD og kræver penge ind, men KMD-topchef Eva Berneke er (næsten) tvunget til at holde sin bøtte. Hun står i et slemt dilemma.

ComputerViews: Det vrimler med utilfredse kunder hos KMD, der tirsdag modtog (endnu) en stævning med krav om tilbagebetaling af et stort beløb - denne gang fra a-kassen FTF-A.

FTF-A stiller sig dermed op i køen af utilfredse, tidligere kunder, der kræver penge tilbagebetalt. Her står også ATP og den danske stat for tiden i kø, hvilket du kan læse mere om her:

Kravet har fået KMD's store krise til at blusse op igen efter forårets slagsmål med både kommunerne og ATP.

Men selskabet vil intet sige og klapper faktisk totalt i, hvilket du kan læse mere om her: KMD lukker døren: Vil intet sige om kæmpe erstatningskrav

Råb op

KMD's topchef Eva Berneke var også tavs i en lang periode under forårets krise. Hun er vant til at ordne stridigheder uden for offentlighedens søgelys.

Men da kritikken blev ved, tog hun omsider bladet fra munden og svarede igen i et forsvar af sit selskab.

Det kan du læse mere om her: KMD-topchef efter voldsom kritik: "Jeg afviser fuldstændigt blankt, at KMD spekulerer i at forsinke systemer til kommunerne"

Eneste resultat: De tidligere kunder råbte endnu højere i medierne.

Det samme vil FTF-A med direktør Michael Darmer i spidsen uden den mindste tvivl gøre.

Som det var tilfældet med de utilfredse kunder i forårets selskab - nemlig KL-formand Martin Damm og Kombit-formand Erik Nielsen samt ATP- opererer Michael Darmer i et politisk farvand.

Det betyder, at han har brug for at råbe meget højt om, at han:

1) Ikke er ansvarlig for problemerne, der jo har kostet hans medlemmer 85 millioner kroner.

2) Agerer ansvarligt og handlekraftigt.

Råb op og skub ansvaret væk

Michael Darmer er nødt til at komme eventuel kritik fra sit store bagland i møde.

I et politisk miljø er det en rutinesag at råbe op i medierne, og Michael Darmer har endda en god pressesag på sin side, da KMD allerede på hælene og i modvind efter forårets lignende sager.

Det giver ham en god platform til at kritisere KMD fra.

For når ATP og selv den danske stat har sagsøgt KMD for havarerede projekter, kan vi vel også...

Hertil kommer, at KL og Kombits forårs-strategi med at rette meget højlydt kritik mod KMD faktisk lykkedes.

KMD stak nemlig efter nogle ugers ballade kommunerne 100 millioner kroner som holdkæft-bolsje. Det virkede. For siden har vi ikke hørt et ord fra kommunerne, der ellers var klar med fyresedler og det, der var værre.

Det kan du læse mere om her: KMD betaler 100 millioner kroner i bod til Kombit i stort forlig efter måneders voldsom kritik

Samme tilbud sagde ATP nej til, hvilket har udløst krig mellem KMD og ATP, der har varlset stævninger mod hinanden. Det betyder, at vi uden tvivl kommer til at høre mere.

Vi kan formode, at der ligger samme strategi bag FTF-A's udmelding:

A-kassen håber med stævningen på et spiseligt tilbud fra KMD, så sagen kan blive lukket, Michael Darlmers medlemmer kan føle, at retfærdigheden er sket fyldest og alle parter kan komme videre.

KMD står i det dilemma, at selskabet fortsat er storleverandør til politiske kunder, men gerne vil ind på det private marked, hvor ingen har interesse i offentlighed.

Og samtidig er selskabet ejet af kapitalfonden Advent International, der på ingen møder ønsker opmærksomhed, da kapitalfonden jo har som mål at sælge KMD inden for relativt få år med størst mulige gevinst.

Der har tidligere været rygter om, at Advent arbejdede med planer om at børsnotere KMD, men vi må med de nuværende sager regne det for sikkert, at de planer er udskudt på ubestemt tid.

Først og fremmest gælder det om at få lukket de kritiske røster og få afviklet alle de kritiske sager i mindelighed.

For selv i eventuelle retssager vil KMD komme ud som en taber - også hvis selskabet vinder, lød det onsdag fra den kendte seniorrådgiver fra Aalborg Universitet, Lars Krull.

Hverken til at hugge eller stikke i

"Uanset om KMD vinder i retten og ikke skal betale erstatning, så vil selskabet fremstå som en leverandør, der, hvis den mener, at den har ret, hverken er til at hugge eller stikke i," sagde han.

Ifølge Lars Krull er der alvorlige ting på spil for KMD for tiden. Og det bliver værre, jo længere selskabet bevæger sig ud ad det spor, som selskabet for tiden er inde på.

"Renoméet og evnen til at agere frit og fremstå som nogen, der er nemme at handle med og kompetente til at indgå i et samarbejde bliver svækket alvorligt," sagde Lars Krull.

Det kan du læse mere om her: Erstatningskrav for 1,6 milliarder kroner er ikke KMD-direktør Eva Bernekes største problem for tiden: "KMD har begivet sig ind på en rute, der er meget farlig"

De ved, at KMD er sårbar for tiden.

KMD var indtil for få år siden et monopol. og monopoler har det med at udvikle en kultur af magtfuldkommenhed, hvor kunderne kan råbe og skrige uden at man behøver gøre så meget.

Det er måske den kultur, som vi i dag ser et ekko af.

Under alle omstændigheder er det nu for KMD et åbent spørgsmål, om man skal tage alle tæskene og betale. Eller om man skal tage kampen op med de utilfredse kunder, da der jo altid er to sider i en sag.

Hvad mener du? Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere