Artikel top billede

Hos Dansk Industi ønsker man, at Statens IT udelukkende skal stå for at håndtere udbud. Resten skal klares af de private virksomheder.

Dansk Industri vil tage et opgør med Statens IT: "Den private sektor giver mulighed for at gøre det billigere og bedre, end når staten selv driver det"

Private virksomheder håndterer i dag mange store virksomheders it-systemer. Derfor kan de også sagtens håndtere alle statens it-opgaver, mener Dansk Industri, der vil tage et opgør med Statens ITs rolle.

Farvel til Statens IT, som vi kender det i dag. Det er essensen af et nyt udspil fra Dansk Industri, der vil have alle opgaver ud til de private virksomheder.

"Vi foreslår, at man indfører som grundprincip, at man konkurrenceudsætter it-udviklingen og it-driften. Vi kan se, at den private sektor giver mulighed for at gøre det billigere og bedre, end når staten selv driver det. Hvis den altså får lov til at byde ind," siger Adam Lebech, branchedirektør i DI Digital.

"Man skal ikke for eksempel opbygge sin egne datacentre og begynde at agere som it-leverandør for de andre ministerier. Det er ikke en offentlig kerneopgave. Det kan private virksomheder løse langt mere effektivt." siger han.

Stol på det private

Hvis de offentlige opgaver kun skal varetages af de private virksomheder, betyder det, at Statens IT skal forlade sin nuværende rolle.

For når drift og udvikling er væk, så er der kun en rolle som udbudsansvarlig tilbage.  

"Man kan gøre det på forskellige måder. Enten skal man samle alle opgaverne og outsource det fra Statens IT, eller også skal man bringe konkurrence ind, så myndighederne kan vælge det billigste tilbud på markedet," siger Adam Lebech. 

Der er ifølge erhvervsinteresseorganisationen ingen grund til, at der ligger driftsopgaver hos staten selv.

Virksomheder varetager i forvejen it-driften for mange store firmaer, så statens opgaver burde ikke skabe problemer for virksomhederne. 

"Der er utrolig mange virksomheder, der er dygtige til at drive it-systemer. Det er det offentlige ikke ligefrem kendt for. Jeg tvivler også på, at det kan drives ligeså effektivt i det offentlige," siger Adam Lebech.

Udbyder og ikke driftsansvarlig

Hos Dansk Industri er der stor tilfredshed med de opgaver, der i forvejen er udbudt.

Derfor vil man fra interesseorganisationen side gerne have kastet flere opgaver i samme retning. 

"I dag er dele konkurrenceudsat. I de tilfælde er det Statens IT's opgave at sørge for, at man får det aftalte i kontrakten og sikre, at det bliver udbudt med jævne mellemrum. Det er sådan set bare en udvidelse af det til at omfatte det hele, vi foreslår."
           
Så luk Statens IT, som vi kender det i dag?


"Statens IT, som vi kender det i dag, skal ændres. Det lyder lidt barskt "


Men det er vel det, du siger? Statens IT skal have en rolle som udbyder og ikke som driftsansvarlig.


"Ja, det er rigtigt"
 

Opdateret kl. 14.42

Læs også: 

Dansk Erhverv: Kommunale it-brugerklubber i gang med at ødelægge hele markedet

Kommunale brugerklubber afviser blankt kritik fra Dansk Erhverv: Vi er ikke kriminelle, der stjæler opgaver fra det private marked
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2023

Vi skal finde Årets CIO 2023 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO og løfte arven efter Årets CIO 2022 Ann Fogelgren fra GN og de 16 andre, der løb med prisen før hende.

08. juni 2023 | Læs mere


B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere