Artikel top billede

Hos Dansk Industi ønsker man, at Statens IT udelukkende skal stå for at håndtere udbud. Resten skal klares af de private virksomheder.

Dansk Industri vil tage et opgør med Statens IT: "Den private sektor giver mulighed for at gøre det billigere og bedre, end når staten selv driver det"

Private virksomheder håndterer i dag mange store virksomheders it-systemer. Derfor kan de også sagtens håndtere alle statens it-opgaver, mener Dansk Industri, der vil tage et opgør med Statens ITs rolle.

Farvel til Statens IT, som vi kender det i dag. Det er essensen af et nyt udspil fra Dansk Industri, der vil have alle opgaver ud til de private virksomheder.

"Vi foreslår, at man indfører som grundprincip, at man konkurrenceudsætter it-udviklingen og it-driften. Vi kan se, at den private sektor giver mulighed for at gøre det billigere og bedre, end når staten selv driver det. Hvis den altså får lov til at byde ind," siger Adam Lebech, branchedirektør i DI Digital.

"Man skal ikke for eksempel opbygge sin egne datacentre og begynde at agere som it-leverandør for de andre ministerier. Det er ikke en offentlig kerneopgave. Det kan private virksomheder løse langt mere effektivt." siger han.

Stol på det private

Hvis de offentlige opgaver kun skal varetages af de private virksomheder, betyder det, at Statens IT skal forlade sin nuværende rolle.

For når drift og udvikling er væk, så er der kun en rolle som udbudsansvarlig tilbage.  

"Man kan gøre det på forskellige måder. Enten skal man samle alle opgaverne og outsource det fra Statens IT, eller også skal man bringe konkurrence ind, så myndighederne kan vælge det billigste tilbud på markedet," siger Adam Lebech. 

Der er ifølge erhvervsinteresseorganisationen ingen grund til, at der ligger driftsopgaver hos staten selv.

Virksomheder varetager i forvejen it-driften for mange store firmaer, så statens opgaver burde ikke skabe problemer for virksomhederne. 

"Der er utrolig mange virksomheder, der er dygtige til at drive it-systemer. Det er det offentlige ikke ligefrem kendt for. Jeg tvivler også på, at det kan drives ligeså effektivt i det offentlige," siger Adam Lebech.

Udbyder og ikke driftsansvarlig

Hos Dansk Industri er der stor tilfredshed med de opgaver, der i forvejen er udbudt.

Derfor vil man fra interesseorganisationen side gerne have kastet flere opgaver i samme retning. 

"I dag er dele konkurrenceudsat. I de tilfælde er det Statens IT's opgave at sørge for, at man får det aftalte i kontrakten og sikre, at det bliver udbudt med jævne mellemrum. Det er sådan set bare en udvidelse af det til at omfatte det hele, vi foreslår."
           
Så luk Statens IT, som vi kender det i dag?


"Statens IT, som vi kender det i dag, skal ændres. Det lyder lidt barskt "


Men det er vel det, du siger? Statens IT skal have en rolle som udbyder og ikke som driftsansvarlig.


"Ja, det er rigtigt"
 

Opdateret kl. 14.42

Læs også: 

Dansk Erhverv: Kommunale it-brugerklubber i gang med at ødelægge hele markedet

Kommunale brugerklubber afviser blankt kritik fra Dansk Erhverv: Vi er ikke kriminelle, der stjæler opgaver fra det private marked
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Premium
Test: Duer Samsungs første Pro-pc'er til noget?
Samsung Galaxy Book Pro serien er et bevis på, at de etablerede pc-producenter får sig en formidabel udfordrer i den sydkoreanske supersværvægter.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan: Sæt din fakturahåndtering på autopilot
Accounts payable automation frigør ressourcer i bogholderiet og minimerer risikoen for fejl, men hvordan kommer du i gang? Læs med her og få bud på, hvordan du opnår ”touchless flow.”