Artikel top billede

Morgen-briefing: Statens IT efter it-skandalen i Sverige: Vi har sikret os godt / Kinesiske webbutikker får kæmperabat på fragt i Danmark / Organisationer om studieoptag: For få på it-uddannelserne, men skridt i den rigtige retning

Statens IT efter it-skandalen i Sverige: Vi har sikret os godt. Kinesiske webbutikker får kæmperabat på fragt i Danmark. Organisationer om studieoptag: For få på it-uddannelserne, men skridt i den rigtige retning

Godmorgen. Så nåede vi fredag, og solen skinner. Her får du Computerworlds hurtige overblik over it-nyhederne.

Statens IT efter it-skandalen i Sverige: Vi har sikret os godt

Den del af den danske stats it, som institutionen Statens IT har ansvar for, er godt sikret, siger institutionens vicedirektør Søren Ulrich Vulff til Finans som en kommentar til den aktuelle it-skandale, der i disse dage ryster Sverige.

Statens IT håndterer it for ministerier og en mængde styrelser, og det er meningen, at stadig flere af statens it-opgaver skal løses af institutionen, som også er involveret, når statslige institutioner outsourcer it, skriver Finans.

Manglende sikkerhedsgodkendelse af udenlandske IBM-teknikere er et kernepunkt i den svenske it-skandale, og Søren Ulrich Vulff siger, at stadig flere it-firmaer, der tilbyder outsourcing på linje med IBM benytter udenlandsk arbejdskraft.

Den svenske sag får også politiske konsekvenser i Danmark, skriver Finans. Både Socialdemokratiet og Venstre mener, at it-sikkerheden i Danmarks skal kigges efter i sømmene.

Kinesiske webbutikker får kæmperabat på fragt i Danmark

En oldgammel bestemmelse betyder, at kinesiske webbutikker kan tilbyde fragt i Danmark til småpenge, og det underminerer markedet for danske webbutikker, skriver Børsen.

I 1969 blev Kina betegnet som et u-land, som de rige lande besluttede at give rabat på forsendelse af pakker, og den bestemmelse er stadig gældende. Derfor skal Postnord bringe pakker ud for kinesiske webbutikker for småpenge.

"Fra Kina kan du for eksempel få tilsendt et kabel for en tier inklusiv fragt. Hvis jeg skulle sende dig et kabel, der vejer op til 100 gram, ville det koste 27 kroner bare at sende det," siger Jacob Risgaard, der er partner i den danske webbutik Coolshop, til Børsen.

Ifølge intenethandelsforeningen FDIH er der et massivt pres fra EU på den internationale organisation Universal Postal Union, som står for aftalen om Kina og mange andre u-lande. Og det pres ser ud til at virke. FDIH vurderer, at danske kunder modtager cirka tre millioner pakker fra Kina om året.

Organisationer om studieoptag: For få på it-uddannelserne, men skridt i den rigtige retning

Optaget på it-uddannelserne falder en anelse i år. Det skyldes, at der er skåret væsentligt ned i antallet af især pladser som multimediedesignere, skriver interesseorganisationen IT-Branchen i en pressemeddelelse.

”Set i lyset af, at arbejdsmarkedets behov for it-folk slet ikke kan dækkes, så er det selvfølgeligt skidt, at vi ikke ser et langt større optag. Vi har brug for at uddanne ca. 1000 it-folk mere om året, så der er lang vej igen” siger adm. direktør Birgitte Hass, IT-Branchen.

Ser man bort fra de uddannelser, hvor der som følge af den ledighedsbaserede dimensionering er skåret pladser væk, er optaget på it-uddannelserne imidlertid steget med 7 pct. fra 2016 til 2017. Optaget de videregående uddannelser stiger således pænt.

”Det er nogle af de allermest efterspurgte uddannelser, der skruer op og øger antallet af pladser. Så det trækker i den rigtige retning. Især optaget på datalogi stiger, og her er der skabt 109 pladser ekstra. Det kan vi kun sige 1000 tak for! For det er profiler, der går som varmt brød,” siger Birgitte Hass.

Organisationen Dansk Erhverv mener, at studieoptaget viser digitale skridt i den rigtige retning, også selv om der er sket et mindre fald i antallet af optagne studerende.

”Overordnet er det meget positivt, at der er sket i stigning af optagede på både de tekniske og de naturvidenskabelige uddannelser, samt at de samfundsvidenskabelige uddannelser fastholder deres niveau. Det er afgørende, at vi flere unge til at studere på de såkaldte STEM-uddannelser. Det er så heldigvis i den retning, det går. Det er kun hver femte studerende på de videregående uddannelser, der er på en STEM-uddannelse. EU gennemsnittet er på 28 procent. Man kan sige, at vi er ved at snøre vores snørebånd, mens de andre spurter afsted,” siger Mette Fjord Sørensen, forsknings- og uddannelsespolitisk chef i Dansk Erhverv.

STEM står for Science, Technology, Engineering, Mathematics.

Især vækker det glæde hos Dansk Erhverv, at ITU er højdespringer med 24 procent flere optagne studerende, og at 70 nye studerende skal begynde på den spritnye uddannelse inden for data science.

”Det er gode nyheder, for vi mangler allerede nu kompetencer inden for det digitale og it. Det er ikke kun it-virksomheder, som har behov for digitale- og it-kompetencer. Flere og flere virksomheder, vores samfund og den generelle udvikling i det hele taget er digital. Det vil kun gå hurtigere og hurtigere, så derfor er der et kæmpe behov for, at vi får uddannet vores kommende de unge, der skal ud og være fremtidens arbejdskraft, rigtigt,” siger Mette Fjord Sørensen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.