Facebook spreder malware til Mac, Windows og Linux-systemer - forklædt som en besked fra dine venner

En ny malware-kampagne bruger Facebook til at sprede ondsindet software på tværs af styresystemer.

Hvis en af dine venner på Facebook sender dig et bit.ly-link til en video, så lad være med at klikke på det.

En hacker-kampagne bruger nemlig i øjeblikket Facebook til at sprede malware på tværs af styresystemer ved hjælp af links til uskyldigt udseende videoer.

Kaspersky Lab rapporterede først om kampagnen, der rammer både Windows, Mac og Linux-systemer.

Angrebet starter med, at offeret modtager en besked fra en Facebook-forbindelse med teksten ”video” og et bit.ly-link. Linket fører brugeren til et Google-dokument, og her begynder det at blive snedigt.

Dokumentet bruger billeder fra afsenderens Facebook-konto til at skabe en dynamisk thumbnail, der ligner en video.

Når offeret klikker på den falske video, installeres malwaren, der scanner computeren for informationer om sprog, placering, styresystem og browser for herefter at sende offeret videre til en ny side, der forsøger at lokke vedkommende til at klikke på endnu flere falske links.

”Den indledende spredningsmekanisme ser ud til at være Facebook Messenger, men det er stadigvæk uklart, hvordan den spreder sig via Facebook. Det kan være ved hjælp af stjålne brugeroplysninger, kaprede browsere eller clickjacking,” skriver David Jacoby, der er seniorforsker hos Kaspersky Lab.

Skræddersyet til den enkelte browser
Den Facebook-bårne kampagne er skræddersyet til den enkelte browser, og afhængigt af hvad du bruger til at navigere rundt på internettet, vises forskellige falske hjemmesider, når du klikker på det inficerede video-link.

Chrome-brugere ledes for eksempel videre til en falsk udgave af Youtube, der forsøger at lokke brugeren til at downloade en udvidelse. Chrome-udvidelsen downloader så igen mere uønsket software.

Brugere af Safari og Firefox ledes til et mere klassisk eksempel:

Den falske Flash-opdatering.

Kaspersky vurderer, at formålet med kampagnen blandt andet er at tjene reklame-penge, men da analysearbejdet stadig er i gang, er det endnu ikke klart, hvad den uønskede software ellers foretager sig på offerets Computer.

David Jacoby opfordrer alle Facebook-brugere til ikke at klikke på video-links.

Læs også: Pas på: Gmail oversvømmes af smart phishing-trick - klik ikke på dette link
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Premium
IT Relation fortsætter offensiv opkøbsbølge: Overtager it-sikkerheds-selskabet Improsec
Vækst-selskabet IT Relation fortsætter sin massive opkøbsbølge, der har ført til et to-ciftret antal opkøb over de seneste år. Selskabet overtager nu sikkerhedsselskabet Improsec.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.