Artikel top billede

Organisationer slår alarm: Datatilsynet har brug for mange flere penge

Datatilsynet er overvældet af arbejde, og med den nuværende bemanding kan tilsynet i praksis ikke håndhæve den europæiske persondataforordning, der træder i kraft næste år. Flere organisationer slår nu i bordet og kræver politisk handling.

Juristerne i Datatilsynet har rygende travlt, og de godt 33 årsværk, som tilsynet råder over, står ikke længere mål med mængden af opgaver.

For nylig fortalte Datatilsynets direktør, Cristina Gulisano til Computerworld, at tilsynet i øjeblikket ikke har de nødvendige ressourcer til at håndhæve den nye persondataforordning, der træder i kraft om mindre end et år.

Det kan du læse mere om her: Datatilsynet 11 måneder før persondataforordningen: "Vi kan ikke håndhæve loven med de nuværende ressourcer"

Det forhold får nu både Ingeniørforeningen og Forbrugerrådet Tænk til at kræve, at regeringen tilfører flere midler, så Datatilsynet rent faktisk kan udføre sin opgave og sørge for, at virksomheder og myndigheder behandler borgernes data forsvarligt.

»Tager man den hastige digitale udvikling i betragtning, er det helt åbenlyst, at Datatilsynet længe har haft brug for flere kræfter,” siger Anette Høyrup, seniorjurist ved Forbrugerrådet, til Finans.

Tomme løfter fra Justitsministeriet

Selv om digitaliseringen er eksploderet herhjemme i de senere år, har antallet af ansatte ikke rykket sig.

Tilsynets arbejdsområde har udvidet sig markant, men der er ikke tilført flere penge til at dække det, og det undrer it-sikkerhedsekspert Jørn Guldberg fra Ingeniørforeningen.

"Jeg anerkender, at der på Justitsministeriets område er nok at se til, men opgaven med at sikre digital tryghed for danskerne er ikke en pludseligt opstået brand, som skal slukkes her og nu. Her er tale om en udfordring, der længe har været kendt, og derfor er det besynderligt, at Datatilsynet ikke løbende er blevet styrket,” siger han.

Allerede i 2015 proklamerede daværende justitsminister Søren Pind (V), at han ville styrke Datatilsynet økonomisk, men det er altså stadig ikke sket.

Der er lagt op til en styrkelse i Datatilsynet i den finanslov, der ventes præsenteret i denne uge.

Læs også: Datatilsynet 11 måneder før persondataforordningen: "Vi kan ikke håndhæve loven med de nuværende ressourcer"
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere