Artikel top billede

Organisationer slår alarm: Datatilsynet har brug for mange flere penge

Datatilsynet er overvældet af arbejde, og med den nuværende bemanding kan tilsynet i praksis ikke håndhæve den europæiske persondataforordning, der træder i kraft næste år. Flere organisationer slår nu i bordet og kræver politisk handling.

Juristerne i Datatilsynet har rygende travlt, og de godt 33 årsværk, som tilsynet råder over, står ikke længere mål med mængden af opgaver.

For nylig fortalte Datatilsynets direktør, Cristina Gulisano til Computerworld, at tilsynet i øjeblikket ikke har de nødvendige ressourcer til at håndhæve den nye persondataforordning, der træder i kraft om mindre end et år.

Det kan du læse mere om her: Datatilsynet 11 måneder før persondataforordningen: "Vi kan ikke håndhæve loven med de nuværende ressourcer"

Det forhold får nu både Ingeniørforeningen og Forbrugerrådet Tænk til at kræve, at regeringen tilfører flere midler, så Datatilsynet rent faktisk kan udføre sin opgave og sørge for, at virksomheder og myndigheder behandler borgernes data forsvarligt.

»Tager man den hastige digitale udvikling i betragtning, er det helt åbenlyst, at Datatilsynet længe har haft brug for flere kræfter,” siger Anette Høyrup, seniorjurist ved Forbrugerrådet, til Finans.

Tomme løfter fra Justitsministeriet

Selv om digitaliseringen er eksploderet herhjemme i de senere år, har antallet af ansatte ikke rykket sig.

Tilsynets arbejdsområde har udvidet sig markant, men der er ikke tilført flere penge til at dække det, og det undrer it-sikkerhedsekspert Jørn Guldberg fra Ingeniørforeningen.

"Jeg anerkender, at der på Justitsministeriets område er nok at se til, men opgaven med at sikre digital tryghed for danskerne er ikke en pludseligt opstået brand, som skal slukkes her og nu. Her er tale om en udfordring, der længe har været kendt, og derfor er det besynderligt, at Datatilsynet ikke løbende er blevet styrket,” siger han.

Allerede i 2015 proklamerede daværende justitsminister Søren Pind (V), at han ville styrke Datatilsynet økonomisk, men det er altså stadig ikke sket.

Der er lagt op til en styrkelse i Datatilsynet i den finanslov, der ventes præsenteret i denne uge.

Læs også: Datatilsynet 11 måneder før persondataforordningen: "Vi kan ikke håndhæve loven med de nuværende ressourcer"
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere