Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Dansk universitet skal bygge verdens første kvantecomputer: Microsoft investerer mere end 100 millioner kroner i projektet

Microsoft investerer mere end 100 millioner kroner i udstyr og mandskab på Københavns Universitet. Investeringen skal føre til udviklingen af verdens første 'almene, modulære kvantecomputer.'

Københavns Universitet og Microsoft indgår samarbejde om at udvikle en ny supercomputer. Målet er at bygge det, som Microsoft og universitetet kalder for verdens første ‘almene kvantecomputer.’

De to parter har netop underskrevet aftalen, der sikrer universitetet et trecifret millionbeløb fra Microsoft over en årrække.

Samtidig stiller selskabet en række medarbejdere til rådighed, som skal arbejde sammen med universitetets forskere.

Udviklingen af kvantecomputeren vil finde sted på Niels Bohr Instituttets såkaldte Center for Quantum Devices, som i flere år har arbejdet på at udvikle en kvantecomputer.

Indkøb af udstyr

Det nye center får navnet ‘Station Q Copenhagen,’ og ifølge aftalen vil Microsoft lægge et trecifret millionbeløb på bordet til indkøb af udstyr og etablering af faciliteter.

Hertil kommer, at Microsoft løbende vil sende penge til universitet til arbejdet.

Microsoft investerer også i tre øvrige centre, som på samme måde skal bidrage til udviklingen af en kvantecomputer. De ligger i Holland, USA og Australien.

“Københavns Universitets kvanteforskning er med til at placere dansk forskning i eliten. Det manifesteres i dag ved, at en it-gigant som Microsoft vælger at oprette udviklingscenter i landet,” meddeler uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V).

Ifølge parterne vil arbejdet fokusere på at udvikle en ‘almen, modulær kvantecomputer, der kan transformere den globale økonomi og løse verdens store problemer.”

I spidsen for arbejdet har Københavns Universitet placeret professor Charles Marcus.

Han fortalte for nogle måneder siden Computerworld om sine store planer, som er blevet kaldt for 'science fiction-projekt' - blandt andet fordi en rigtig kvantecomputer ifølge ham vil blive så kraftig, at vi i dag ikke rigtigt kan forestille os, hvad den vil kunne.

Du kan læse dette interview her: Amerikansk professor er ved at skabe en computer-revolution fra sit laboratorium på Københavns Universitet.

De computere, som vi anvender i dag, får deres regnekraft fra små transistorer, der indeholder bits, som repræsenterer enten et 1-tal eller et 0.

Men med kvantecomputere taler vi ikke om bits, men om såkaldte qubits, der kan være både et 0 og et 1-tal på samme tid.

Læs også:

Ny computer-revolution skydes i gang på dansk universitet - forude venter der vilde og overraskende forandringer

Amerikansk professor er ved at skabe en computer-revolution fra sit laboratorium på Københavns Universitet

Få adgang til IBM's store kvante-computer: Nu åbnes døren for banebrydende teknologi

Kæmpe-projekt: EU sætter 7,5 milliarder kroner af til it-projekt

Google vil udvikle kunstig intelligens med kvantecomputer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere