Foto: Google

Dansk datacenter-boss efter juridisk sejr om overskudsvarme: "Hvorfor skal der en stor multinational spiller til, før man begynder at se fornuften?"

GlobalConnect-direktør Christian Holm Christensen er skuffet over det danske system, selv om en afgørelse ved Skatteankenævnet er faldet ud til Facebook og de øvrige datacentres fordel. "Jeg er ked af, at man skal gå så langt, at man ligefrem skal lægge sag an for at få ændret nogle ting, som jeg synes er ganske åbenlyse," siger han.

Efteråret har gjort sit indtog, og de kommende måneder kan forfrosne fugle med fordel kredse om GlobalConnects datacenter i Taastrup.

Her strømmer der nemlig varme op af en skorsten, og det luner godt. 

Men det kan være en stakket frist. Mandag i sidste afgjorde Skatteankenævnet en sag om afgifter på overskudsvarme i en sag, som amerikanske Facebook havde anlagt.

Læs mere om det her: Gennembrud: Overskudsvarme hos datacentre kan sendes ud til tusinder af boliger

Resultat blev, at afgiften blev kendt ugyldig. Dermed er vejen banet for, at de danske datacentre kan stille deres overskudsvarme til rådighed for fjernvarmenettet. 

Når en gigant som Facebook kan tage et opgør med den danske stat på afgiftsområdet, så siger det noget om, hvilken magt de store selskaber har, og hvor attraktive man fra dansk side synes, at det er at få dem til landet, mener Christian Holm Christensen, direktør i det danske hostingfirma GlobalConnect.

Han er dog glad for, at amerikanerne tager slagsmålet om afgiften på overskudsvarmen. 

"Jeg er ked af, at man skal gå så langt, at man ligefrem skal lægge sag an for at få ændret nogle ting, som jeg synes er ganske åbenlyse. Det er måske lidt mere end amerikansk ting, alt andet end lige," siger han og fortsætter:

"Hvis man kigger på den måde, vi har valgt at indrette vores demokrati på, så er jeg ikke fan af, at man skal lægge sag an til højre og venstre. Men jeg er glad for, at der nogen, der har anlagt den her sag."


Læs mere om potentialet for fjernvarme her: Fjernvarmeselskaber står klar til at aftage overskudsvarme fra datacentre: Derfor er 2018 den afgørende skæringsdato

“Det her er et skridt i den helt rigtige retning. Vi har længe argumenteret for, at den måde, som vi har behandlet overskudsvarme på, er fjollet," siger han.

Han lægger ikke skjul på sin holdning til afgiften for at komme af med overskudsvarmen: 

"Jeg har ikke stærke nok ord for, hvor tåbeligt jeg synes, at det er, at jeg hver dag møder på arbejde og så bare se varmen vælte op ad skorstenen og samtidigt vide, at man bruger kul til at varme vand op til fjernvarme. Det er så tåbeligt."

En stor skuffelse

I mandags kom Skatteankenævnet frem til den konklusion, at Facebook ikke skal betale afgift for at få kølet sin varme ned. 

Tidligere har varmen fra produktion - og altså også fra datacentre - ikke måtte benyttes, men den må heller ikke blot sendes ud i naturen. Derfor har virksomheder som Facebook skulle betale for at få kølet eksempelvis vand ned, før det må slippes ud i naturen.

Den afgift slipper Facebook altså nu for, så amerikanerne kun skal betale elafgift. Det åbner for, at datacentrene kan give overskudsvarmen væk til fjernvarmeselskaberne.

Og selvom det altså baner vejen for Christian Holm Christensen og GlobalConnects idé om at forære varmen gratis til det lokale fjernvarmeværk, så er direktøren mildest talt skuffet. 

“Jeg er skuffet over, at der skal en stor multinational spiller til, før man begynder at se fornuften i de argumenter, der er blevet fremført i mange år af en enig dansk branche,” siger datacenter-bossen, der i mange år har ønsket en ændring af afgiftsreglerne.

“Selvom vi er dødelige konkurrenter i den danske branche, så er vi fuldstændigt enige om, at det her var en fjollet måde at gøre det på og et enormt spild af energi,“ fortsætter han. 

Læs mere om det her: Dansk datacenter-direktør: "Det er helt pløk-åndssvagt, at det bedre kan betale sig for os at lukke varmen ud"


Næste skridt
Afgørelsen i Skatteankenævnet fjerner som nævnt en forhindring for, at de danske datacentre, der sluger uendelige mængder strøm og samtidigt producerer en enorm mængde varme, kan bruge varmen til noget fornuftigt.

Nu kan centrene med en række investeringer kanalisere varmen videre ud i fjernvarmenettet og på længere sigt bidrage til varmen i mere end 200.000 danske stuer.  

Læs mere om det her: Så meget overskudsvarme vil danske datacentre producere om blot 15 år: Vil kunne opvarme hele Aarhus og Odense samtidig

Hos GlobalConnect er man da heller ikke sen til at trække i arbejdstøjet for at komme igang. 

"Nu vil vi gerne se, at rammevilkårene bliver rigtigt beskrevet, så de bliver ens for alle. Det er enormt vigtigt for os," siger Christian Holm Christensen.

"Derefter vil vi tage fat i vores lokale fjernvarmeværk og spørge om vi skal finde ud af noget. Vi har en forventning om, at det nu bliver nemmere for os at komme af med spildvarmen uden bagefter at få en millionregning kastet i nakken."


mest debatterede artikler

Premium
Banker indfører nye skrappe regler for e-handel to måneder før forventet: “Det er et uheldigt tidspunkt”
Efter at være blevet udsat er de nye betalingsregler for webshops nu trådt i kraft. Men timingen kunne ikke være værre, lyder det fra Dansk Erhverv.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan grundlægger du en datacenterstrategi
Covid-19 understregede behovet for at kunne administrere datacentret på afstand – og for at lade virksomhedens øvrige medarbejdere løse endnu flere opgaver hjemmefra. Det har givet en lang række erfaringer, som kan komme din organisation til gavn på jeres videre digitale rejse. Herunder om, hvordan man optimerer forbindelsen mellem applikationer og data – og om, hvordan man målrettet placerer specifikke workloads, hvor det giver den største forretningsmæssige værdi. Det kan du læse meget mere om i denne hvidbog.