Artikel top billede

(Foto: Copyright (2007) Craig Jewell / Craig Jewell)

Noget stort er under opsejling i teleindustrien: Derfor kan 5G ændre spillereglerne

Der er store omvæltninger på vej i teleindustrien både på teknologifronten og i forhold til forretningmulighederne.

5G står til at kunne forandre ganske meget i teleindustrien, fordi den nye netværksteknologi åbner for helt nye brugsscenarier og dermed også forretningsmuligheder.

I en ny rapport skriver analysefirmaet ABI Research, at 5G kommer til at betyde, at teleindustriens operatører vil få selskab af en stribe nye innovative spillere.

“I de næste tre til fire år vil vi se mobilnetværk blive udviklet på en endnu mere transformerende måde, end det var tilfældet med skiftet til IP på mobilnetværk,” skriver ABI Research.

Derfor er 5G afgørende

Analysefirmaet vurderer, at man som teleoperatør skal arbejde på at minimere omkostningerne ved at drive en netværk - og her opstår der nye muligheder med 5G.

“Traditionelt har operatører anvendt en håndfuld infrastruktur-leverandører i deres netværk, særligt på core-netværket. Faldende omsætning per bruger og øget netværkstrafik tvinger operantørerne til at være mere omkostningseffektive og innovative inden for netværksperformance, drift og netværksopgraderinger.”

“Den digitale end-to-end transformation mod virtualiserede og softwaredefinerede netværk skaber en mulighed for, at operatører kan åbne deres meget proprietære netværk og leverandør-økosystemer og dermed inkludere innovative startups,” lyder det fra ABI Research.

Bør begynde med arbejdet allerede nu

Center for Tele under Energistyrelsen har tidligere oplyst til Computerworld, at det forventes, at den danske auktion over frekvenser, der vil kunne anvendes til 5G, skal afholdes inden udgangen af 2018.

Læs mere her: Kæmpe forventninger til 5G i Danmark: Her er planerne for auktionen over 5G-licenserne

De første kommercielle 5G-netværk på verdensplan ventes at kunne være klar fra 2020. De store fordele ved 5G er blandt andet høje hastigheder og lav latency. I forhold til hastighederne er 5G peak data raten indtil videre sat til 20 Gbit i downlink og 10 Gbit i uplink.

ABI Research skriver i sin analyse, at man som teleoperatør allerede dag bør lægge fundamentet for fremtidens 5G-netværk.

Blandt andet ved at arbejde med netværksvirtualisering og softwaredefinerede netværk, herunder også quality of experience og avanceret monitorering for på den måde at kunne optimere performance.

Samtidig mener ABI Research, at det er vigtigt at overveje, hvordan nye innovative spillere på 5G-området vil kunne inviteres ind på netværket til forretningsmæssig gavn for alle parter.

Læs også:

Danske teleselskaber advarer: 5G kan blive rigtigt dyrt i Danmark - kan vi overhovedet tjene penge på det?

Super-teknologien 5G vil (sikkert) forandre alt - vi mangler de geniale idéer og gyldne business cases

5G-nedtur truer: Vesteuropa og Danmark kan blive tabere i 5G-kapløbet




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Stærke profiler til at styre strategiske analyseopgaver

Knud E. Hansen A/S

IT-supporter

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Kollega til risikostyringsteamet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere