Artikel top billede

Store danske virksomheder kæmper med basal it-sikkerhed: “Vi har 41.000 ansatte over hele verden - det er altså 41.000 mennesker, der klikker på åndssvage links og kattevideoer hver dag”

It-sikkerhed er kommet øverst på agendaen i store danske virksomheder, der vil undgå samme skæbne som Mærsk. Ifølge Novo Nordisk og Danish Crown følger der store sikkerhedsudfordringer med at være, ja, stor.

Petya-angrebet og den efterfølgende milliardregning til A.P Møller-Mærsk har for alvor sat cybersikkerhed på dagsordenen i store danske virksomheder.

Rederigiganten blev lagt ned over hele verden af det store cyberangreb, der blev spredt via en opdatering fra en ukrainsk softwarevirksomhed, og netop global tilstedeværelse og samarbejdspartnere over hele verden er en betydelig udfordring for it-sikkerheden hos de danske erhvervs-giganter.

Store og ofte gamle netværk med ekstremt mange brugere er for eksempel svære at segmentere, lød det fra Lars Falch, VP for it security & quality hos Novo Nordisk, da han mandag holdt oplæg om emnet hos Danske Rederier.

“Når du har lavet et netværksdesign for 20 år siden og siden koblet afdelinger på over hele verden, hvornår er det så, man stopper op og redesigner det hele?”, spurgte han salen og gav selv svaret.

“Det kan man ikke!”

Selvom virksomheder som Novo Nordisk givetvis har betragtelige ressourcer at kaste efter it-sikkerheden, er det store antal ansatte i sig selv en udfordring for it-sikkerheden.

Flere undersøgelser har vist, at medarbejderes it-vaner er blandt de største sikkerhedstrusler for virksomheder, og ifølge Lars Falch bliver det problem ikke mindre, når man har tusinder af ansatte over hele kloden.

“Vi har 41.000 ansatte over hele verden. Det er altså 41.000 mennesker, der sidder og klikker på åndssvage links og kattevideoer hver eneste dag.”

Hvor mange servere skal der til at drive en kødfabrik?

Også Danish Crown holdt oplæg om at drive it-sikkerhed i en international virksomhed, og CIO Elo Bromer fortalte om de it-sikkerhedsmæssige udfordringer, der ligger i at have mange ansatte med forskellige fagligheder i forskellige lande.

“For eksempel har vi lige lavet kontrol på en fabrik i Polen. Da vi ankommer, får vi at vide, at der er otte servere på fabrikken. Det viser sig så, at der rent faktisk er 16. Den slags bruger vi meget tid på ude på fabrikkerne.”

Ifølge Elo Bromer er der stort set ikke nogen aspekter af Danish Crowns forretning, der ikke bliver digitaliseret.

Men samtidig ligger mange af de ansattes faglighed langt fra it, og det betyder blandt andet, at det er svært at få gennemført en sundt opdaterings-politik.

“Patching er en meget stor udfordring, for det er ikke når som helst, man bare kan lukke en stor fabrik ned. Og mange af vores brugere er ikke vant til at læse processer, og de synes heller ikke, det er særligt sjovt. Det arbejder vi meget med.”

Læs også: Nyt regnskab slår fast: Cyberangreb har kostet Mærsk næsten to milliarder kroner




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere