Artikel top billede

Forstå hvorfor 'serverless' er det næste store i it-industrien: Alle it-giganterne og udviklerne taler om det

Et nyt paradigme inden for cloud computing og udvikling af software: Det er, hvad it-giganterne kalder 'serverless computing'. Forstå hvorfor så mange taler om serverless i øjeblikket.

Amazon Web Services gør det, Microsoft gør det, IBM gør det, og Google gør det: Taler om 'serverless computing.'

Serverless er især i løbet af det seneste år blevet et hot emne, når selskaberne afholder deres store udviklerkonferencer.

Senest var serverless et emne, der fyldte ganske meget på AWS’ udviklerkonference i Las Vegas, og Microsofts og Googles cloud-forretninger satser også stort på serverless.

Læs også: ”Jeg behøver ikke at bekymre mig om at monitorere interfacet og holde øje med, om det nu kører, som det skal, eller om disken er ved at være fuld”

Men hvad søren er serverless egentlig for noget, spørger du måske dig selv?

Herunder får de tre vigtige pointer om serverless og en forklaring på, hvorfor det kan være det næste store i it-industrien.

1) Hvad er serverless?

Grundlæggende kan man sige, at serverless går ud på at gøre det langt lettere, hurtigere og mere fleksibilitet at udvikle, udrulle og drifte software.

Normalt er selve den kode, der udgør en app eller et system, kun toppen af isbjerget. Nedenunder koden kører hele infrastrukturen med serverne.

Når man som udvikler skal kode en ny løsning, er en stor del af arbejdet således at sikre, at serverdelen fungerer optimalt (også selvom der er tale om virtuelle servere). Det er en nødvendig del af arbejdet, men det er også tidskrævende og komplekst arbejde.

Serverless er et bud på, hvordan denne del af arbejdet kan lettes markant.

2) Men hvorfor er serverless en stor nyhed?

Serverless hænger tæt sammen med det markante ryk mod cloud i form af infrastructure as a service og platform as a service.

Med serverless bevæger vi os adskillige skridt videre med måden, man arbejder med software på, fordi man i endnu højere grad end tidligere fjerner den kompleksitet, der ligger i at skulle håndtere hele den underliggende it-infrastruktur. 

Læs også: Deep learning og machine learning for begyndere: Sådan fungerer det nye DeepLens-kamera

Hvis vi skal tale konkrete produkter, findes der inden for serverless blandt andet Azure Functions fra Microsoft, Google Cloud Functions og Amazons Lambda - Serverless. Få flere eksempler på Wikipedia.

Det er den type løsninger, som softwareudviklere er ganske begejstrede for, fordi netop denne gruppe af it-folk forstår, hvor banebrydende det er at arbejde med servleress, og hvor store perspektiverne i virkeligheden er.

Serverless er en stor nyhed, fordi det betyder, at hele allokeringen og opsætningen af server-ressourcerne sker automatisk og dynamisk.

Det betyder også, at cloud-priserne kan justeres ud fra det faktiske server-behov, en applikation har - og ikke bare ud fra en statisk server-kapacitet, kunden har bestilt.

3) Betyder det så, at serverne forsvinder?

Nej, slet ikke. Der er lige så meget behov for servere, som der altid har været. På den måde minder det meget om de misforståelser, der har været om, at datacentrene forsvinder med cloud. Det gør de naturligvis ikke, de befinder sig bare ikke længere lokalt hos virksomheden.

På den måde er 'serverless' også et ord, der lugter lidt af marketing. 

Den teknologiske værdi af serverless er dog helt reel. Med serverless bliver hele infrastrukturen endnu mere dynamisk, automatiseret og virtuel. Det betyder, at udviklerne ikke længere i samme grad skal forholde sig til, hvilke infrastrukturmæssige konsekvenser, deres nye kode har (men de skal stadig betale regningen).

Driften og konfigueringen af serverne ikke længere er det, man skal bruge tid på at forholde sig til som udvikler.

Serverless er dog langt fra svaret på alle problemer. Det er snarere et koncept, der giver rigtig god mening til bestemte scenarier.

Det kan være helt konkrete projekter, en ny app eller ad hoc-opgaver. Du kommer ikke til at køre dit ERP-system på en serverless arkitektur lige foreløbig.

Lige nu er serverless noget af mest hotte i it-industrien. Dermed kommer også hypen, så det skal blive interessant at følge serverless-udviklingen i de kommende år og at se, hvad det reelt kan føre til.

Læs også:

”Jeg behøver ikke at bekymre mig om at monitorere interfacet og holde øje med, om det nu kører, som det skal, eller om disken er ved at være fuld”

Derfor taler alle it-folk pludselig om DevOps - og derfor kan du brænde nallerne på netop DevOps