Forstå hvorfor 'serverless' er det næste store i it-industrien: Alle it-giganterne og udviklerne taler om det

Et nyt paradigme inden for cloud computing og udvikling af software: Det er, hvad it-giganterne kalder 'serverless computing'. Forstå hvorfor så mange taler om serverless i øjeblikket.

Amazon Web Services gør det, Microsoft gør det, IBM gør det, og Google gør det: Taler om 'serverless computing.'

Serverless er især i løbet af det seneste år blevet et hot emne, når selskaberne afholder deres store udviklerkonferencer.

Senest var serverless et emne, der fyldte ganske meget på AWS’ udviklerkonference i Las Vegas, og Microsofts og Googles cloud-forretninger satser også stort på serverless.

Læs også: ”Jeg behøver ikke at bekymre mig om at monitorere interfacet og holde øje med, om det nu kører, som det skal, eller om disken er ved at være fuld”

Men hvad søren er serverless egentlig for noget, spørger du måske dig selv?

Herunder får de tre vigtige pointer om serverless og en forklaring på, hvorfor det kan være det næste store i it-industrien.

1) Hvad er serverless?
Grundlæggende kan man sige, at serverless går ud på at gøre det langt lettere, hurtigere og mere fleksibilitet at udvikle, udrulle og drifte software.

Normalt er selve den kode, der udgør en app eller et system, kun toppen af isbjerget. Nedenunder koden kører hele infrastrukturen med serverne.

Når man som udvikler skal kode en ny løsning, er en stor del af arbejdet således at sikre, at serverdelen fungerer optimalt (også selvom der er tale om virtuelle servere). Det er en nødvendig del af arbejdet, men det er også tidskrævende og komplekst arbejde.

Serverless er et bud på, hvordan denne del af arbejdet kan lettes markant.

2) Men hvorfor er serverless en stor nyhed?
Serverless hænger tæt sammen med det markante ryk mod cloud i form af infrastructure as a service og platform as a service.

Med serverless bevæger vi os adskillige skridt videre med måden, man arbejder med software på, fordi man i endnu højere grad end tidligere fjerner den kompleksitet, der ligger i at skulle håndtere hele den underliggende it-infrastruktur. 

Læs også: Deep learning og machine learning for begyndere: Sådan fungerer det nye DeepLens-kamera

Hvis vi skal tale konkrete produkter, findes der inden for serverless blandt andet Azure Functions fra Microsoft, Google Cloud Functions og Amazons Lambda - Serverless. Få flere eksempler på Wikipedia.

Det er den type løsninger, som softwareudviklere er ganske begejstrede for, fordi netop denne gruppe af it-folk forstår, hvor banebrydende det er at arbejde med servleress, og hvor store perspektiverne i virkeligheden er.

Serverless er en stor nyhed, fordi det betyder, at hele allokeringen og opsætningen af server-ressourcerne sker automatisk og dynamisk.

Det betyder også, at cloud-priserne kan justeres ud fra det faktiske server-behov, en applikation har - og ikke bare ud fra en statisk server-kapacitet, kunden har bestilt.

3) Betyder det så, at serverne forsvinder?
Nej, slet ikke. Der er lige så meget behov for servere, som der altid har været. På den måde minder det meget om de misforståelser, der har været om, at datacentrene forsvinder med cloud. Det gør de naturligvis ikke, de befinder sig bare ikke længere lokalt hos virksomheden.

På den måde er 'serverless' også et ord, der lugter lidt af marketing. 

Den teknologiske værdi af serverless er dog helt reel. Med serverless bliver hele infrastrukturen endnu mere dynamisk, automatiseret og virtuel. Det betyder, at udviklerne ikke længere i samme grad skal forholde sig til, hvilke infrastrukturmæssige konsekvenser, deres nye kode har (men de skal stadig betale regningen).

Driften og konfigueringen af serverne ikke længere er det, man skal bruge tid på at forholde sig til som udvikler.

Serverless er dog langt fra svaret på alle problemer. Det er snarere et koncept, der giver rigtig god mening til bestemte scenarier.

Det kan være helt konkrete projekter, en ny app eller ad hoc-opgaver. Du kommer ikke til at køre dit ERP-system på en serverless arkitektur lige foreløbig.

Lige nu er serverless noget af mest hotte i it-industrien. Dermed kommer også hypen, så det skal blive interessant at følge serverless-udviklingen i de kommende år og at se, hvad det reelt kan føre til.

Læs også:

”Jeg behøver ikke at bekymre mig om at monitorere interfacet og holde øje med, om det nu kører, som det skal, eller om disken er ved at være fuld”

Derfor taler alle it-folk pludselig om DevOps - og derfor kan du brænde nallerne på netop DevOps
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Kendt dansk trafik-app virker igen som før: Har lukket ned for Frank Rasmussens adgang til data
Interview: Saphe har stoppet for telerigmanden Frank Rasmussens adgang til trafik-appens data. Det er sket på utraditionel vis, men betyder, at Fartkontrol.nu-appen igen fungerer som før. "Beskyldningerne var rigtige nok, men vi har lukket ned, så vi kan se, at Hopper ikke tager vores data længere," lyder det fra Saphe.
Computerworld
Google indfører Android-gebyr efter kæmpe EU-bøde: Android-producenter skal nu betale for brug af Google-tjenester
Efter sommerens kæmpe EU-bøde indfører Google licensbetaling for Android-producenters brug af blandt andet Play Store. Men "Android vil forblive gratis og open source," lyder det fra selskabet.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Her er syv job-annoncer der overrasker med helt usædvanlige overskrifter
Der er mange ledige it-job i øjeblikket. It-jobbank har her fundet syv spændende stillinger, der har det til fælles, at annoncen har en utraditionel overskrift.
White paper
Den evigt forandrende rolle som it-manager – sådan ser fremtiden ud!
Rollen som it-manager har ændret sig meget, og bliver fremadrettet endnu vigtigere i enhver organisation, i takt med at teknologien udvikler sig. Det betyder at hverdagen er fyldt med mange udfordringer, som hele tiden stiller krav til medarbejderne og deres evne til at have de rette kompetencer. Hvad fremtiden bringer kan ingen spå om, men du får et bud på hvordan en it-managers hverdag ser ud i 2020, og hvilke løsninger der kan være vejen frem. Silotænkningen er fortid og det kræver at du som it-manager hele tiden tænker innovativt for at være på forkant. Hvordan du tilpasser dig til fremtiden, går vi i dybden med i dette Whitepaper.