Artikel top billede

Tæsk til KMD, disruptionrådet brændte tipierne, og Mærsk blev lammet: Her er Computerworlds bud på årets vigtigste it-begivenheder

2017 var året, hvor KMD fik tæsk af kunderne i pressen, og hvor Hella Joof opfordrede danskerne til at "disrupte sig selv". Her har du Computerworld-redaktionens bud på årets vigtigste danske it-begivenheder - kan du huske dem alle sammen?

Kursen på Bitcoin klatrede til ustyrlige højder, og Uber fandt ud af hvor dybt man kan falde. 2017 har for alvor været et vildt teknologiår. 

Her har du Computerworld-redaktionens bud på de vigtigste it-begivenheder i 2017.

1. KMD fik tæsk af kunderne for åbent tæppe

"Årets vigtigste sag i it-branchen er rivegildet mellem KMD og kunderne. I år gik det fra udtalt utilfredshed til regulær offentlig lynching af KMD, der måtte betale en bod til kommunerne på 100 millioner kroner og samtidigt få en fyreseddel fra a-kassen FTF-a.

Alt i alt løb erstatningskravene mod virksomheden i sommer op i omkring 1,6 milliarder kroner, og der gik heller ikke længe, før virksomheden iværksatte en kæmpe-rokade, der efterlod KMD-boss Eva Berneke blandt de få overlevende sammen med den nye bestyrelsesformand Jens Due Olsen.

KMD har samtidigt måtte vinke farvel til blandt andet et stort ATP-udbud, hvor Berneke og Co var sat uden for døren. Fra trappetrinet kunne virksomheden se 2017's helt store vinder, Netcompany, stikke afsted med ordren på 320 millioner kroner."

Steffen Villadsen, erhvervsjournalist

Læs også: Utilfredse kunder, møgsager og store erstatningskrav hober sig op for KMD: Hvad er gået galt?

2. Mogens Nørgaard er årets vigtigste danske it-debattør

"Mogens Nørgaard er tilbage på Computerworld og tager prisen som årets vigtigste og mest læste teknologiske meningsdanner, provokatør og enfant terrible.

Hvornår holder vi for eksempel op med at mene, at danske problemstillinger er helt unikke og kræver helt særlige it-løsninger?

Hvorfor er e-valg lige så tabubelagt som a-kraft? Og hvorfor fatter DJØF’erne (Nørgaards yndlingsprügelknabe) ikke en hat?

Det er nogle af de spørgsmål, som Mogens Nørgaard formår at spidde med en usædvanlig skarp, præcis og provokerende pen."

Niels Veileborg, debatredaktør

Læs også: Nørgaard: Derfor er DJØF'ernes uddannelse værdiløs - vi skal slet ikke måle succes på BNP længere

3. Disruptionrådet er årets vigtigste danske it-begivenhed

"Disruptionsrådet er årets vigtigste it-begivenhed. Rådet kom uheldigt fra start, og indtil videre har deltagerne vist mest produceret selfies fra møderne.

Men det ændrer ikke på, at en statsminister og talrige andre ministre for første gang i nyere tid har sat teknologiens betydning for samfund og arbejdsmarked på dagsordenen.

Så er det næsten lige meget om det ender med en teaterforestilling, hvor Hella Joof danser rådets konklusioner ud.

Signalets om teknologiens vigtighed er sendt."

Lars Jacobsen, chefredaktør

Læs også: Tak (på en måde) til Hella Joof for idiotisk disruption-udsagn

4. Kunstig intelligens og machine learning er årets vigtigste teknologiske tendens

"Kunstig intelligens og machine learning er de vigtigste teknologiske tendenser for virksomheder og it-markedet ikke bare i 2017, men formentlig også i mange år frem.

Der er i høj grad tale om teknologier med en potentielt disruptiv effekt, også selvom det store gennembrud måske endnu ikke er en realitet. Vi taler om systemer og maskiner, der lærer og tilpasser sig og er automatiserede.

Konsekvenserne og perspektiverne er enorme, for det vil betyde en helt nye måde at drive virksomheder og services på, produktudviklingen og produktionen vil blive forandret, og vores alle sammens arbejdsopgaver vil i stigende grad blive smeltet sammen med og suppleret af kunstig intelligens." 

Der er i sandhed tale om en ny teknologisk epoke, som vi endnu kun lige er begyndt at snuse til."

Kim Stensdal, teknologiredaktør

Læs også: Pludselig er ingen i tvivl: Derfor står CIO’erne og it-organisationerne stærkere end nogensinde

5. Ubers kollaps er årets største nyhed i Silicon Valley

"For blot et år siden var Uber den lysende stjerne på den internationale tech-himmel

Over alt på kloden var Uber i gang med at gennemføre en transport-revolution, og virksomhedens storstilede satsning på selvkørende teknologi gav løfter om at revolutionen også ville fortsætte ind i det næste årti.

Men siden da har meget ændret sig. En lang række dårlige sager mere end antyder, at virksomhedens vækst har været drevet frem af en skånselsløs, grænseoverskridende og pilrådden kultur.

Ubers nedtur tog for alvor fart, da den tidligere Uber-ingeniør Susan Fowler i februar skrev et 3.000-ord langt blogindlæg, hvor hun beskrev sit “meget mærkelige år hos Uber”. Her beretter hun om en virksomhed med en giftig og til tidigere sexistisk intern kultur.

Blogindlægget affødte en storstilet intern undersøgelse i Uber og var en medvirkende årsag til, at Travis Kalanick efterfølgende måtte trække sig som direktør. Susan Fowler er i øvrigt netop blev hyldet på forsiden af det toneangivende tidskrift Time i deres årlige “Person of the year”-nummer. Her fremhæves hun som en af de kvinder, der brød tavsheden og var med til at lægge kimen til #metoo-bølgen.

Derudover står Uber også anklaget for at have stjålet sin selvkørendeteknologi fra Google, og for at have brugt et særligt stykke software til at snyde ordensmagten i en række lande.

I dag er det tvivlsomt om virksomheden vil være i stand til at leve op til sin tårnhøje valuation, og samtidig ser vi i USA tendenser til, at konkurrenten Lyft begynder at æde markedsandele fra Uber. Noget der for blot et år siden virkede nærmest utænkeligt.

Der er ingen tvivl om at Uber har skabt et potentielt revolutionerende og ekstremt velfungerende produkt, men virksomhedens fald fra tinderne i 2017 understreger, at uanset hvor magtfuld, dygtig og indflydelsesrig du, så betaler grænseoverskridende adfærd sig ikke.

Før eller siden kommer karmapolitiet efter dig."

Jacob Wittorf, journalist

6. Hvis Mærsk ikke kan sikre sig 100 procent - så kan du nok heller ikke

"Cyberangreb Petya/NotPetya var årets vigtigste begivenhed på sikkerhedsområdet.

Mærsks glimrende krisekommunikation under angrebet har vist, hvor vigtigt det er, at holde sine kunder orienterede, og virksomheden har stort set ingen kritik fået, selvom den blev lagt ned i det meste af verden.

Derudover har angrebets økonomiske konsekvenser for Mærsk gjort det klart for alle, at it-sikkerhed er forretningskritisk, ligesom det har elimineret myten om, at man kan købe sig til total beskyttelse. Hvis Mærsk ikke kan sikre sig 100 procent - så kan du nok heller ikke."

Adam Fribo, sikkerhedsredaktør

Læs også: Nyt regnskab slår fast: Cyberangreb har kostet Mærsk næsten to milliarder kroner

7. Ophævelse af navneforbuddet i Atea-sagen er den vigtigste nyhed

"It-branchen og it-brugen er i rivende udvikling og spiller en central rolle i den store transformation, som både samfund og erhvervsliv gennemgår i disse år, og 2017 bød på et meget stort antal vigtige nyheder - faktisk måske det største antal, vi på Computerworld har set.

Årets vigtigste, enkeltstående nyhed herhjemme var ikke desto mindre ophævelsen af navneforbuddet i den store Atea-bestikkelsessag, der er blevet behandlet i Retten i Glostrup på et større antal retsmøder.

Beslutningen blev truffet i Østre Landsret, der dermed ophævede næsten to års forbud mod at nævne de syv tiltalte ved navn. Computerworld har siden sagens begyndelse kendt de tiltaltes identiteter, men har altså haft forbud mod at nævne dem i offentligheden.

Atea-bestikkelsessagen er blandt de største korruptionssager i nyere danmarkshistorie og de syv tiltalte tilhørte engang den absolutte top i den danske it-branche - både i erhvervslivet og i det offentlige, hvor de har været ansat som magtfulde, betroede, højtlønnede og indflydelsesrige topchefer, hvis gerninger har haft konsekvenser for mange mennesker.

Blandt dem er tidligere Atea-CEO Claus Hougesen, samt en af Danmarks bedste CIO’er, Michael Steen Hansen.

Bag landsrettens beslutning lå da også en vurdering af, at det er i offentlighedens interesse at kende navnene på de syv tiltalte, som har haft særligt betroede stillinger, hvor de har håndteret store beløb på det offentliges vegne.

Alle de syv tiltalte har erklæret sig uskyldige. Og på Computerworld står vi ved, at man er uskyldig, indtil det modsatte er bevist. Men mener også, at alle er bedst tjent med at spille med åbne kort."

Dan Jensen, nyhedsredaktør

Læs også: Det står klart nu: Atea-sagens hovedtiltalte er fra den absolutte top i den danske it-branche.

Husker vi rigtigt? Har vi glemt noget? Hvad synes du, der var mindeværdige it-begivenheder i 2017? Skyd løs i kommentarfeltet.