Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Forsvarsakademiet: Danmark bør sige nej til at deltage en ‘digital Geneve-konvention’

Danmark bør sige nej til at deltage i en ‘digital Genevekonvention’ der skal regulere staters adfærd i tilfælde af cyberkrig, lyder det fra Forsvarsakademiet.

Der har længe været tale om formuleringen af en form for digital konvention, der i stil med Geneve-konventionen skal fastlægge retningslinier for ‘ordentlig’ opførsel i tilfælde af krig.

Forsalget kommer fra Microsoft, der har argumenteret for, at der er stærkt brug for sådan en digital Geneve-konvention i en tid, hvor hvor antallet af cyber-angreb stiger, og der er bred enighed om, at flere regeringer og lande står bag nogle af de mest effektive og skadelige angreb.

Det kan du læse mere om her: Microsoft kræver digital Geneve-konvention: Vil have lande til at forpligte sig i tilfælde af cyberkrig

Men Danmark bør sige nej til at være med i sådan en digital konvention, lyder det fra Forsvarsakademiet.

Langt fra i dansk interesse

Deltagelse er ‘langt fra i dansk interesse,’ lyder det fra Forsvarsakademiet.

Det skyldes primært fire ting, lyder i en publikation fra Forsvarsakademiet med titlen “Danmark bør undgå en digital Genevekonvention’

1: Åbningen af en forhandlingsproces i FN-regi’ vil kunne føre til diskussion af emner, som ‘Danmark ikke ønsker at genåbne.’

Det drejer sig eksempelvis om emner som ytringsfrihed, menneskerettigheder online og det, som akademiet kalder for ‘styringen af internettets protokoller.’

2: Åbningen af en forhandlingsproces kan underminere ‘igangværende drøftelser om international ret i cyberspace.’

3: Ligeledes vil forhandlinger efter alt at dømme strande på, at flere stater faktisk er interesserede i at have muligheden for at ‘udnytte it-sårbarheder til at fange kriminelle, forhindre terrorisme og generel spionage,’ hedder det.

4: Og endelig vil en konvention være vanskelig at håndhæve.

Desuden kan forhandlinger om en eventuel digital konvention ifølge akademiet risikere at ‘underminere’ de drøftelser, der i dag pågår om international ret i cyberspace.

Og så vil en konvention være meget svær at håndhæve, hedder det.

“Enkonvention for statslig adfærd i cyberspace er vanskelig at håndhæve. Stater er sjældent villige til at fremlægge de tekniske beviser, de er i besiddelse af, da det forhindrer fremtidig indhentning,” hedder det.

Forsvarsakademiet understreger dog, at Danmark trods anbefalingerne om at undgå en digital konvention skal undgå at læne sig tilbage på det cyberpolitiske område.

Blandt andet anbefaler akademiet, at Forsvarsministeriet udvikler en procedure til at afklare, hvornår sårbarheder skal gemmes.

Du finder publikationen fra Forsvarsakademiet her: Danmark bør undgå en ‘digital Genevekonvention.’

Læs også:

Forsvarets Efterretningstjeneste: Danske hosting-selskaber angrebet af statsstøttede hackere

Microsoft kræver digital [b]Geneve-konvention: Vil have lande til at forpligte sig i tilfælde af cyberkrig

Forslag om Geneve-konvention for cyberkrig
[/b]




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere