Foto: Anders Engelbøl.

Klar besked fra dansk bredbånds-professor: Glem diskussionen om fiber versus kobber - det er slet ikke det vigtige

Tele2017: Der er for meget fokus på diskussionen om fiber versus kobber. Skal vi have bedre bredbånd, får vi brug for mange forskellige teknologier, argumenterer dansk professor.

“Nogle gange kan man få en fornemmelse af, at det er enten eller: Kobber eller fiber. Jeg tror, at det er vigtigt, at vi tænker på, at vi for at løse fremtidens problemer, skal samtænke teknologier.”

Det var det centrale budskab fra morgenstunden til de omkring 100 deltagere til den årlige danske telekonference, Tele2017, der finder sted onsdag i København.

Afsenderen var Lars Dittmann, professor, Fotonik, DTU.

“Jeg er meget glad for at vi får lov til at bringe noget teknik ind i debatten. Det drukner nogle gange i jura, politik og regulering,” indledte han.

Behov for et andet fokus
Herefter uddybbede professoren sit budskabet om, hvorfor debatten og fiber versus kobber skal have et andet fokus:

“At få fiberen helt ind igennem husmuren, er sådan set ligegyldigt. Det handler om at bringe den tættere på brugeren, så vi kan optimere de andre teknologier. Der vil eksempelvis næsten altid være en eller anden form for trådløs teknologi, der vil hjælpe os de sidste meter,” forklarede Lars Dittmann.

Han understregede, at fiber som teknologi har mange fremragende egenskaber, og at fiber-teknologien faktisk har langt mere kapacitet, end man udnytter i dag.

“Fiber i access-nettet er basalt set det samme som de sidste 25 år - og vil være det de næste 25 år. Grunden til, at man kører fiberen ved en meget lavere bitrate, end den egentlig har kapacitet til, er økonomiske hensyn,” sagde Lars Dittmann til en sal fyldt med repræsentanter fra den danske telebranche.

Sådan skal vi i stedet tænke fiber
Professor Lars Dittmann fra DTU mener, at vi i stedet skal begynde at anskue fiber på en anden måde:

“Fiberen er ikke en parrallel teknologi til coax, kobber eller trådløse løsninger. Det er en underliggende - enabling - teknologi,” sagde han på konferencen.

“Når vi på kobber kan begynde at få flere hundrede megabit per sekund, er det udelukkende fordi, at kablerne bliver gjort kortere og kortere, og fiberen kommer tættere og tættere på husstanden.”

“Fiberen rykker tættere og tættere på brugeren. Det er økonomisk optimering i access-nettet,” lød det fra Lars Dittmann.

Læs også: Udspil til nyt teleforlig på trapperne: Her er de afgørende punkter for danske tele- og internetleverandører

Lars Dittmann forklarede, at hvor den såkaldte ‘last mile’ typisk har været to til 10 kilometer, så er det nu snarere nogle få hundrede meter, der er last mile. Det er det, der fører til øget kapacitet på coax, kobber og wireless.

Næste generations fiber
“Næste generations fiber er, at den kommer endnu længere ud til brugeren for at øge kapaciteten. Det er måske ikke så afgørende, hvilken teknologi, brugeren så er sluttet til - om det er kobber, fiber eller wireless.”

Samtidig kunne Lars Dittmann glæde sig over, at debatten om bredbånd er blevet mere nuanceret i de senere år.

“Man begynder at forstå, at det, der skal drive det her, ikke kun er en højere bit per sekund, det er også en mere stabil og tilgængelig infrastruktur. Der kommer også et større og større fokus på at nedbringe latency.”

“Kapaciteten på fiberen er absolut ingen udfordring. Det er en udfordring at se sammenhængen med de andre teknologier,” lød det fra DTU-professoren.

Tele2017-konferencen er arrangeret af IT-Branchen, Dansk Erhverv, Dansk Energi, Teleindustrien, DI Digital og IDA.

Læs også:

Udspil til nyt teleforlig på trapperne: Her er de afgørende punkter for danske tele- og internetleverandører

72 danske bredbåndsprojekter har netop søgt om penge fra bredbåndspuljen: Her skriger man på bedre bredbånd

I dag lå der endnu et tilbud om fiber i min postkasse: 249 kroner om måneden for 1.000 Mbit - og gratis installation

Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Udbetaling Danmark skal forhandle om mulig kompensation med Netcompany til efteråret
Interview: Inden årsskiftet står det klart, om Netcompany skal kompensere Udbetaling Danmark for de startvanskeligheder, der har været i forbindelse med det nye boligstøttesystem. "Jeg kan hverken be- eller afkræfte, at vi kommer til at bede om et pengebeløb fra Netcompany," lyder det fra Søren Eismark, underdirektør i ATP, som står bag Udbetaling Danmark.
Computerworld
Ny-opdaget malware blokerer programmer som forsøger at slette den: Særligt windows 10 er ramt
En ny type malware er blevet opfanget, der både overvåger din computer og generer falske reklameindtægter til bagmændende. Og så har den en forkærlighed for Windows 10.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.