Arkivbillede.
Dansk Bredbånd.

Danskerne kræver bedre mobiltelefoni og bredbånd: Nu retter alle blikket mod kommunerne

De 98 danske kommuner er alle afgørende brikker i spillet om at sikre langt flere danskere en god mobil- og bredbåndsdækning.

De 98 danske kommuner er den varme kartoffel i en intens debat om fremtidens danske telepolitik - og dermed i debatten om, hvordan vi sikrer en bedre mobil- og bredbåndsdækning i Danmark.

Det står klart efter denne uges store danske telekonference, Tele2017. I en større paneldebat om det kommende teleforlig og behovet for bedre digital infrastruktur i Danmark blev der stillet en række centrale spørgsmål om, hvilken rolle kommunerne kan og skal spille i at sikre danskerne en bedre mobil- og bredbåndsdækning.

“Jeg synes, at det er vigtigt at få klargjort, hvad kommunerne må og ikke må. Vi skal ikke have 98 forskellige telepolitikker i Danmark,” sagde Venstres it-ordfører, Torsten Schack.

Kommunerne spiller en afgørende rolle, fordi det blandt andet er på kommunalt plan, at der gives tilladelse til nye sendemaster - og det er også her, at prisen for at opsætte master fastsættes.

Det er ligeledes på kommunalt plan, at der i de senere år har været en del tiltag for at sikre gratis WiFi, og flere kommuner har også på anden vis forsøgt at hjælpe bredbåndsudrulningen på vej - ikke altid helt i overensstemmelse med, hvad der er tilladt inden for lovgivningen.

Læs også: Dansk bredbåndsprojekt i alvorlige problemer: Kommune må trække sig fra projektet efter alvorlige fejl

“Nogle gange er gode intentioner desværre ikke den bedste måde at opnå resultater på,” lød det fra Torsten Schack i debatten. Venstre-politikeren var ikke i tvivl om, hvad der bliver afgørende med det kommende teleforlig.

“Det er afgørende vigtigt, at det politiske setup omkring det her er velkendt og trygt.“

Behov for mere viden og rådgivning om kommunernes rolle
Karin Gaardsted, it-ordfører hos Socialdemokraterne, var i debatten også fortaler for, at der skal mere klarhed om, hvad kommunerne må på teleområdet, og hun kom derfor også med en opfordring til KL:

“Jeg tror, at det er meget vigtigt, at kommunerne har de kompetencer, der skal til. Og der kunne jeg godt tænke mig, at KL gik ind og spillede en større rolle som rådgiver, så færre kommuner havner i en dum situation,” sagde Karin Gaardsted.

Det var Pia Færch, kontorchef i KL, sådan set enig i:

“Det er super ærgerligt, at der ikke er noget rådgivning om, hvad man egentlig kan gøre inden for reglerne. Derfor hæfter jeg mig også med, at ministeren siger, at teleforliget skal hjælpe med at skabe klarhed over, hvad kommunerne kan gøre.”

Læs mere her: Danmarks teleminister på scenen foran hele den danske telebranche - men han afslørede ikke den dato, alle venter på

Pia Færch sagde samtidig, at netop denne klarhed også er afgørende af en anden grund:

“Udfordringen er, at der bliver ved med at være huller i dækningen. Det er både i tyndt befolkede områder og i de store byer. Det bliver man nødt til at forholde sig til.”

Ulla Astman Nielsen, regionsformand i Region Nordjylland, fremhævede også, at dansk telepolitik ganske enkelt har efterladt huller i mobil- og bredbåndsdækningen rundt omkring i landet:

“Det allervigtigste er at få rettet op på nogle af de fejl, der er nu. Når vi ikke får fuld dækning med bredbånd, er det ganske enkelt, fordi der er en fejl i den måde, vi gør det på. Vi skal have rettet op de steder, hvor markedet ikke kan løse tingene af sig selv,” sagde hun i paneldebatten.

Alle elsker Guldborgsund Kommune
Guldborgsund Kommune, der på Tele2017-konferencen vandt årets telepris, blev dagen igennem fremhævet som en kommune, der har forstået, hvordan man sikrer den bedst mulige digitale infrastruktur.

“Man er nødt til som kommune at gøre sig attraktiv for teleselskaberne. Det kan man altså ikke tale sig fra,” lød opfordringen til andre kommuner fra John Brædder, borgmester i Guldborgsund Kommune.

Samtidig mente John Brædder dog også, at reglerne i dag er for uklare:

“Hvad må kommunerne egentlig? Det er meget uklart - også omkring rejsningen af master. Der er behov for langt klarere regler,” lød det fra borgmesteren.

“Der er også behov for én gang for alle at få slået fast, hvordan det egentlig er med konkurrenceudsættelsen,” tilføjede han.  

Torsten Schack fra Venstre blev fra salen spurgt om, hvorvidt regeringen har tænkt sig at indføre mere regulering med de kommuner, der bremser udbredelsen af bredbånd og mobiltelefoni snarere end fremmer det - eksempelvis ved at kræve alt for høje priser for masteleje.

“På et eller andet tidspunkt taber vi tålmodigheden. Men vi elsker det kommunale selvstyre, så jeg håber ved gud ikke, at det bliver nødvendigt,” lød svaret.

Læs også:

Nye trådløse teknologier på vej frem i Danmark: Derfor er der skyhøje forventninger 5G og næste generations WiFi

Danmarks teleminister på scenen foran hele den danske telebranche - men han afslørede ikke den dato, alle venter på

Klar besked fra dansk bredbånds-professor: Glem diskussionen om fiber versus kobber - det er slet ikke det vigtige

Udspil til nyt teleforlig på trapperne: Her er de afgørende punkter for danske tele- og internetleverandører

72 danske bredbåndsprojekter har netop søgt om penge fra bredbåndspuljen: Her skriger man på bedre bredbånd
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Udbetaling Danmark skal forhandle om mulig kompensation med Netcompany til efteråret
Interview: Inden årsskiftet står det klart, om Netcompany skal kompensere Udbetaling Danmark for de startvanskeligheder, der har været i forbindelse med det nye boligstøttesystem. "Jeg kan hverken be- eller afkræfte, at vi kommer til at bede om et pengebeløb fra Netcompany," lyder det fra Søren Eismark, underdirektør i ATP, som står bag Udbetaling Danmark.
Computerworld
Ny-opdaget malware blokerer programmer som forsøger at slette den: Særligt windows 10 er ramt
En ny type malware er blevet opfanget, der både overvåger din computer og generer falske reklameindtægter til bagmændende. Og så har den en forkærlighed for Windows 10.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.
White paper
Står din infrastruktur i vejen for virksomhedens udvikling? … her er de 10 vigtigste overvejelser
Oplever du, at din virksomheds it-infrastruktur er en stopklods for udviklingen af forretningen, digitalisering og konkurrencekraft? Måske er svaret hyperkonvergeret infrastruktur, hvor software og hardware smelter sammen i én konkurrencedygtig enhed, som er nem at administrere. Men der er 10 meget vigtige overvejelser at gøre sig, før man vælger en løsning. Læs dette whitepaper fra Lenovo og bliv klædt bedre på til at vælge rigtigt. 10 Key Considerations for Selecting Hyper-Converged Infrastructure - What to Know Before You Choose a Solution, Lenovo, 18 sider på engelsk.