Godt nyt for danske it-virksomheder: Her kan I forvente masser af vækst i det kommende år

Danske it-virksomheder leverer rekord-regnskaber på stribe, og der er udsigt til endnu mere vækst på en række vigtige it-markeder i det kommende år. Få overblikket her.

Der er masser af vækst hos de danske it-virksomheder i disse år, hvor der leveres rekord-regnskaber på stribe. 

Computerworld analyserede for nogle måneder siden de seneste to årsregnskaber fra 499 danske it-virksomheder.

Konklusionen var ganske klar: Der er fuld fart på væksten i den danske it-branche i øjeblikket, og virksomhederne lander imponerende resultater på stribe.

Læs analysen: Stor analyse af 499 danske it-firmaers regnskaber: Sådan går det netop nu i den danske it-branche

Én ting er dog resultaterne fra årsregnskaberne, der i sagens natur peger bagud. Lige så vigtigt er det, at der er udsigt til nye væksteventyr i de kommende år.

Her er vækst-forventningerne
Analysefirmaet Gartner har nemlig netop udsendt sit nye forecast for it-investeringerne i EMEA i 2017 og 2018.

Gartner vurderer, at vi i Europa, Mellemøsten og Afrika i 2018 vil nå op på investeringer på over 630 billioner danske kroner (en billion er en million millioner).

Selvom de fleste nok har lidt svært ved at forholde sig til tal i den størrelsesorden, så er den væsentlige pointe, at it-investeringerne i EMEA ventes at stige med 4,9 procent i 2018. I år er der kun tale om en vækst på 1,6 procent.

Valutakurserne spiller ind
Gartner forklarer dog også, at alle kategorier af it-investeringer i EMEA har ligget under det globale niveau i 2017. En del af forklaringen er udviklingen i valutakurserne. Kurserne vil så til gengæld også bidrage positivt til væksten næste år, vurderes det.

"Men der er mere i genopretningen i 2018 end bare valuta-effekterne. En stærk efterspørgsel i kategorierne enterprise software og it services på tværs af EMEA indikerer et signifikant skift i it-investerings-mønstrene,” skriver Gartner.

Analysefirmaet forklarer videre, at det nu er meget tydeligt, at mange virksomheder forsøger at reducere investeringerne i og omkostningerne til egen hardware og i stedet går efter at leje sig til it-løsningerne.

Overgangen til it-as-a-service betyder også, at it-investeringerne har ligget lavere her i 2017 end ventet, fordi selve betalingen falder som et abonnement snarere end som en engangsbetaling.

"Skiftet til cloud services og opex-investeringer (driftsomkostninger, red.) inden for it bør hjælpe med at stabilisere væksten i de overordnede it-investeringer i 2018 og de kommende år,” lyder forudsigelsen fra Gartner.

Læs også: Overblik: Her er it-organisationens to-do-liste med de afgørende teknologier og digitale strategier

Her vil der være mest vækst
Hvis vi ser frem mod 2018, forventer Gartner altså en vækst i EMEA på 4,9 procent, mens væksten i år kun vil være på 1,6. Væksten fordeler sig således på de forskellige it-kategorier:

Data center systems
Vækst 2017: 1,1 procent.
Vækst 2018: 3,1 procent.

Enterprise software
Vækst 2017: 7,6 procent.
Vækst 2018: 10,5 procent.

Devices
Vækst 2017: 2,6 procent.
Vækst 2018: 4,0 procent.

It services
Vækst 2017: 2,5 procent.
Vækst 2018: 6,4 procent.

Communications services
Vækst 2017: -0,6 procent.
Vækst 2018: 3,2 procent.

Læs også:

Stor analyse af 499 danske it-firmaers regnskaber: Sådan går det netop nu i den danske it-branchemest debatterede artikler

Premium
Nets risikerer at skulle betale bod efter stor forsinkelse af MitID Erhverv: Forhandler med Digitaliseringsstyrelsen
Kontrakten mellem Digitaliseringsstyrelsen og Nets rummer mulighed for, at Nets kan blive ramt af en bod på grund af forsinkelsen af MitID Erhverv.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.