It-sikkerhedsmarkedet ramt af alvorlige politiske spændinger: "Situationen er ikke dårlig," mener rumænske Bitdefender

Reportage, Rumænien: USA's verserende sag med Kaspersky Lab har politiseret it-sikkerhedsmarkedet og skabt debat om den omfattende adgang, sikkerhedsfirmaer skal have til kundernes data. Man er nødt at stole på sin sikkerhedssoftware, og derfor er der gået politik i, hvem kunderne vælger.

Bukarest, Rumænien: “Reel privacy er en myte. Det handler udelukkende om, hvem du vælger at stole på.”

Sådan indleder Alexandru Balan, chief security researcher i rumænske Bitdefender, samtalen, da Computerworld møder ham i virksomhedens hovedkvarter i Bukarest.

It-sikkerhed er i de senere år blevet en varm geopolitisk kartoffel, og siden Edward Snowdens afsløringer af amerikansk overvågningspraksis har USA, Kina og Rusland jævnligt beskyldt hinanden for at bruge private it-virksomheder til spionage og efterretningsarbejde.

Senest er it-sikkerhedsfirmaet Kaspersky Lab kommet i strid modvind, fordi amerikanske myndigheder mistænker virksomheden for at hjælpe russiske efterretningsfolk med at spionere på NSA.

Derfor har offentlige institutioner i USA fået forbud mod at bruge Kaspersky-software, og lignende mistanker har betydet, at også det britiske center for cybersikkerhed fraråder al brug af de russiske sikkerhedsprodukter.

Det kan du læse mere om her: Endnu et land advarer mod Kaspersky Lab: Mistænkes (igen) for russisk spionage

Ifølge Alexandru Balan er den slags mistillid dårligt for branchen generelt på grund af den måde, sikkerhedssoftware fungerer på.

Sikkerhedsfirmaerne er nødt til at have adgang til kundernes data for at fungere, og derfor er det i høj grad et tillidsspørgsmål.

Men han fortæller, at spændingerne mellem USA og Rusland alligevel har gjort 2017 til et godt tidspunkt at være et rumænsk sikkerhedsfirma på.

“Isoleret set er situationen ikke dårlig for Bitdefender. Der kommer rigtig mange henvendelser fra kunder, der udelukkende vælger BitDefender, fordi det hverken er et russisk eller amerikansk firma - ikke på grund af teknologien,” siger han til Computerworld.

Tyskerne ville have opdaget os
Kaspersky-sagen har betydet, at offentlige institutioners brug af sikkerhedssoftware pludselig fået stor mediebevågenhed, og Bitdefender leverer til en del offentlige kunder i Europa - herunder i Danmark og Tyskland.

Det betyder, at der bliver holdt øje med, hvad man laver.

Men ifølge Bogdan Botezatu, senior security analyst hos Bitdefender, betyder sagen mellem Kaspersky og USA også, at det rent faktisk er blevet meget nyttigt at være leverandør til det offentlige i europæiske lande, når der skal skaffes nye kunder.

Det er simpelthen et godt salgsværktøj, fordi vestlige kunder så antager, at man blive gået efter i sømmene.

“Det er en stor fordel i denne situation at være et europæisk firma, der sælger til en masse europæiske lande. Bitdefender leverer for eksempel til Tyskland, som måske er det mest privacy-fokuserede land i verden. Min oplevelse er, at mange kunder tænker, at tyskerne ville have opdaget det, hvis der foregik noget skidt,” siger han og tilføjer, at han ikke giver meget for anklagerne mod Kaspersky Lab.

“Det er en skam, hvad der sker for Kaspersky lige nu, og der har, som jeg ser det, ikke været nogen reelle beviser fremme.”

Barriere mellem Nato og Rusland
På CEO-niveau har Bitdefenders stifter Florin Talpes også noteret sig den sammenhæng, Kaspersky-sagen indgår i: Der er gået seriøs storpolitik i it-sikkerhed.

Det har rumænien i høj grad mærket på grund af landets geografiske placering og betydelige it-kompetencer.

Landet er medlem af både EU og NATO, grænser op til Rusland og har en seriøs it-industri, der kan trække på tusindvis af nye it-uddannede fra de rumænske universiteter hvert eneste år.

Det har tiltrukket et virvar af globale it-virksomheder som Microsoft, Ubisoft og EA, men det har også betydet, at Rumænien har en vigtig position i cyber-kapløbet mellem Rusland og vesten.

I 2014 stod Rumænien i spidsen for et NATO-projekt, der skulle beskytte Ukraine mod russiske cyberangreb, og FBI har tidligere rost sit samarbejde med Rumænien til skyerne.

“Alle udviklede nationer beskæftiger sig med cyberkrig i dag, og Rumænien er i den sammenhæng blevet en form for barriere mellem Rusland og NATO. I hvert fald i USA's øjne,” siger Florin Talpes til Computerworld.

Han medgiver, at den cyberpolitiske situation ikke er helt dum for et rumænsk firma.

“NATO og USA har en stor interesse i Rumænien på den front, og det er selvfølgelig fint for os, selv om det jo mest handler om offentlige myndigheder som politi og efterretningstjenester.”

Læs også: Sikkerhedssoftware er den ultimative bagdør for hackere og spioner – kan du stole på din leverandør?Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...
mest debaterede artikler

Premium
Margrethe Vestager ramte ikke Google der, hvor det for alvor gør ondt. Men hun kan nå det endnu
ComputerViews: Googles aktionærer havde blot et skuldertræk til overs for EU's rekordstore bøde på 32 milliarder kroner. Her er en række bud på, hvad EU kan gøre, hvis Google og andre tech-giganter skal rammes, hvor det for alvor gør ondt.
Computerworld
Google svarer igen på Vestagers rekordbøde: Truer med at tage betaling for Android
Google kan begynde at tage penge for Android, der indtil nu har været gratis. Den trussel kommer fra Google i kølvandet på selskabets 32 milliarder-store bøde fra EU.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.
White paper
Står din infrastruktur i vejen for virksomhedens udvikling? … her er de 10 vigtigste overvejelser
Oplever du, at din virksomheds it-infrastruktur er en stopklods for udviklingen af forretningen, digitalisering og konkurrencekraft? Måske er svaret hyperkonvergeret infrastruktur, hvor software og hardware smelter sammen i én konkurrencedygtig enhed, som er nem at administrere. Men der er 10 meget vigtige overvejelser at gøre sig, før man vælger en løsning. Læs dette whitepaper fra Lenovo og bliv klædt bedre på til at vælge rigtigt. 10 Key Considerations for Selecting Hyper-Converged Infrastructure - What to Know Before You Choose a Solution, Lenovo, 18 sider på engelsk.