It-sikkerhedsmarkedet ramt af alvorlige politiske spændinger: "Situationen er ikke dårlig," mener rumænske Bitdefender

Reportage, Rumænien: USA's verserende sag med Kaspersky Lab har politiseret it-sikkerhedsmarkedet og skabt debat om den omfattende adgang, sikkerhedsfirmaer skal have til kundernes data. Man er nødt at stole på sin sikkerhedssoftware, og derfor er der gået politik i, hvem kunderne vælger.

Bukarest, Rumænien: “Reel privacy er en myte. Det handler udelukkende om, hvem du vælger at stole på.”

Sådan indleder Alexandru Balan, chief security researcher i rumænske Bitdefender, samtalen, da Computerworld møder ham i virksomhedens hovedkvarter i Bukarest.

It-sikkerhed er i de senere år blevet en varm geopolitisk kartoffel, og siden Edward Snowdens afsløringer af amerikansk overvågningspraksis har USA, Kina og Rusland jævnligt beskyldt hinanden for at bruge private it-virksomheder til spionage og efterretningsarbejde.

Senest er it-sikkerhedsfirmaet Kaspersky Lab kommet i strid modvind, fordi amerikanske myndigheder mistænker virksomheden for at hjælpe russiske efterretningsfolk med at spionere på NSA.

Derfor har offentlige institutioner i USA fået forbud mod at bruge Kaspersky-software, og lignende mistanker har betydet, at også det britiske center for cybersikkerhed fraråder al brug af de russiske sikkerhedsprodukter.

Det kan du læse mere om her: Endnu et land advarer mod Kaspersky Lab: Mistænkes (igen) for russisk spionage

Ifølge Alexandru Balan er den slags mistillid dårligt for branchen generelt på grund af den måde, sikkerhedssoftware fungerer på.

Sikkerhedsfirmaerne er nødt til at have adgang til kundernes data for at fungere, og derfor er det i høj grad et tillidsspørgsmål.

Men han fortæller, at spændingerne mellem USA og Rusland alligevel har gjort 2017 til et godt tidspunkt at være et rumænsk sikkerhedsfirma på.

“Isoleret set er situationen ikke dårlig for Bitdefender. Der kommer rigtig mange henvendelser fra kunder, der udelukkende vælger BitDefender, fordi det hverken er et russisk eller amerikansk firma - ikke på grund af teknologien,” siger han til Computerworld.

Tyskerne ville have opdaget os
Kaspersky-sagen har betydet, at offentlige institutioners brug af sikkerhedssoftware pludselig fået stor mediebevågenhed, og Bitdefender leverer til en del offentlige kunder i Europa - herunder i Danmark og Tyskland.

Det betyder, at der bliver holdt øje med, hvad man laver.

Men ifølge Bogdan Botezatu, senior security analyst hos Bitdefender, betyder sagen mellem Kaspersky og USA også, at det rent faktisk er blevet meget nyttigt at være leverandør til det offentlige i europæiske lande, når der skal skaffes nye kunder.

Det er simpelthen et godt salgsværktøj, fordi vestlige kunder så antager, at man blive gået efter i sømmene.

“Det er en stor fordel i denne situation at være et europæisk firma, der sælger til en masse europæiske lande. Bitdefender leverer for eksempel til Tyskland, som måske er det mest privacy-fokuserede land i verden. Min oplevelse er, at mange kunder tænker, at tyskerne ville have opdaget det, hvis der foregik noget skidt,” siger han og tilføjer, at han ikke giver meget for anklagerne mod Kaspersky Lab.

“Det er en skam, hvad der sker for Kaspersky lige nu, og der har, som jeg ser det, ikke været nogen reelle beviser fremme.”

Barriere mellem Nato og Rusland
På CEO-niveau har Bitdefenders stifter Florin Talpes også noteret sig den sammenhæng, Kaspersky-sagen indgår i: Der er gået seriøs storpolitik i it-sikkerhed.

Det har rumænien i høj grad mærket på grund af landets geografiske placering og betydelige it-kompetencer.

Landet er medlem af både EU og NATO, grænser op til Rusland og har en seriøs it-industri, der kan trække på tusindvis af nye it-uddannede fra de rumænske universiteter hvert eneste år.

Det har tiltrukket et virvar af globale it-virksomheder som Microsoft, Ubisoft og EA, men det har også betydet, at Rumænien har en vigtig position i cyber-kapløbet mellem Rusland og vesten.

I 2014 stod Rumænien i spidsen for et NATO-projekt, der skulle beskytte Ukraine mod russiske cyberangreb, og FBI har tidligere rost sit samarbejde med Rumænien til skyerne.

“Alle udviklede nationer beskæftiger sig med cyberkrig i dag, og Rumænien er i den sammenhæng blevet en form for barriere mellem Rusland og NATO. I hvert fald i USA's øjne,” siger Florin Talpes til Computerworld.

Han medgiver, at den cyberpolitiske situation ikke er helt dum for et rumænsk firma.

“NATO og USA har en stor interesse i Rumænien på den front, og det er selvfølgelig fint for os, selv om det jo mest handler om offentlige myndigheder som politi og efterretningstjenester.”

Læs også: Sikkerhedssoftware er den ultimative bagdør for hackere og spioner – kan du stole på din leverandør?Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Tung Atea-dominans på hardware-markedet helt ok, mener SKI: "Hvis en virksomhed vokser sig stor, er det typisk også fordi, den gør et eller andet rigtigt. Der er ikke noget i vejen med at være dominerende"
Der er glimrende konkurrence på markedet for det offentliges hardware-indkøb, selv om Atea lander de fleste ordrer, mener SKI. "Det er min opfattelse, at der er en glimrende og benhård konkurrence på hardwaremarkedet. Det er ikke nemt at være aktør på det marked," siger udbudsdirektør i SKI, Christian Lunding.
Computerworld
Kæmpe-cyberangreb afsløret: Millioner af computere hacket - pilen peger (igen) mod Rusland
Pilen peger entydigt mod Rusland, mener USA og Storbritannien. Se stor advisory om angrebet, der har inficeret millioner af routere, switche og lignende i virksomheder og myndigheder.
CIO
Allersidste opdatering på vej: Om en uge er det slut med stor-version af Windows 10 - skynd dig at opdatere
Om en uge er det slut for altid med den første store udgave af Windows 10, som Microsoft efter 29 måneder ikke længere vil supportere.
Job & Karriere
Klassiske brokere af it-konsulenter står over for kæmpe udfordring - forretningsmodellen er under pres
Klumme: Eksterne konsulenter er populære og en god løsning i en branche i vækst. Men selve forretningsmodellen bag it-konsulenterne er under alvorligt pres.
White paper
Sådan indfrier du virksomhedens digitale potentiale - og her giver det mest værdi at starte
Digitalisering er det altafgørende omdrejningspunkt for mange virksomheder. Men hvor tager man fat, så det giver mest værdi? EG har identificeret fem helt centrale områder, hvor der typisk er et perfekt match mellem virksomhedens behov og de teknologiske muligheder. Læs dette whitepaper og få indblik i, hvordan vidt forskellige virksomheder har grebet det an. 14 sider på dansk.