Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

Det læser Computerworld: Aha-oplevelsen - arven fra Alfred Nobel

Bogen "Aha-oplevelsen" guider dig i at give oplevelsen og forundringen over ny viden videre. Det er et nobelt pojekt. Men bogen viser også, hvor svær opgaven er i praksis.

Udtalelsen om, at ”alt, der kan opfindes, er blevet opfundet” tillægges ofte den amerikanske patentchef Charles Duell, som efter sigende udtalte det i slutningen af i 1800-tallet - altså lige da de første køretøjer trillede over hestepærerne og længe før transistorer, rumrejser og DNA-forskning.

Uanset om stakkels Charles faktisk har sagt det eller ej, så viser vores let hånlige forhold til citatet, hvordan moderne mennesker altid er på jagt efter noget nyt.

En ny oplevelse. En ny oplægsholder. En ny sandhed. Eller en ny indsigt.

Det er derfor utallige virksomheder arbejder på at gennemtrawle big data i jagten på den ukendte sammenhæng, som giver os aha-oplevelsen inden for alt fra sundhedsdata til afvigende årsregnskaber.

Det er historierne om det nye, som Peter Bro fortæller om i sin bog ”Aha-oplevelsen”.

Markedsføres som guide til at give aha-oplevelser

Bogen markedsføres som en guide til dem, der ikke jagter nye fantastiske indfald, men som i stedet er interesseret i hvordan man kan give de indfald til andre og dermed give tilhørerne, kunderne, medarbejderne eller læserne aha-oplevelsen, som sætter spor.

Til det bruger Peter Bro en lang række af de indsigter fra og historier om de enestående forskere og formidlere, som siden 1901 har modtaget priser fra Nobelstiftelsen.

Det er en fin ambition, for at kunne give andre den oplevelse, kendetegner gode oplægsholdere og vil hurtigt gøre dig til stjernen hos kunderne, kollegaen og chefen.

Desværre er Aha-oplevelsen mest af alt en samling videnskabshistorier fra vidt forskellige forskningsområder, som primært er samlet, fordi de alle har det tilfælles, at deres opdagelser skabte eller blev skabt af et ”aha-øjeblik”.

Mit eget aha-øjeblik udeblev i hvert fald, efterhånden som jeg bladrede mig igennem små historier om den eller anden geniale forsker som, ofte ved at tilfælde, fik en ny indsigt.

Og du skal nære en forholdsvis stor interesse for Alfred Nobel og videnskabshistorie for at komme hele vejen igennem.

Det gør ikke historierne dårligere, for jeg fik mange gode anekdoter, som jeg i fremtiden vil berige/trætte venner og bekendte med.

De er dog mere underholdende fortalt i Bill Brysons suveræne ”En kort historie om næsten alt,” som alle forældre burde læse, inden ungerne kommer i spørgealderen.

Det er ærgeligt, for ambitionen om at give aha-oplevelsen videre er rigtig god.

Aha-oplevelsen - Arven fra Alfred Nobel (2017) af Peter Bro. 154 sider og den koster 126 kroner.