Nu eksploderer bombe under det danske betalingsmarked: Slagsmål mellem banker, start-ups og internetgiganter kommer kunderne til gavn

Lørdag var der deadline for implementeringen af det såkaldte PSD2-direktiv. Dermed er det dig og ikke banken, der ejer dine økonomiske data. Hvad betyder det for dig? Bliv klogere på direktivet her.

Du har Sydbank, din partner har Arbejdernes Landsbank, men jeres fælles boliglån har I hos Sparekassen Kronjylland.

Det kan hurtigt blive noget af en NemID-fest på hjemmekontoret, når der skal styr på økonomien, men det kan der snart blive ændret på. 

13. januar var der officiel deadline på implementeringen af det såkaldte PSD2-direktiv fra EU, der dog allerede blev implementeret i den nye danske betalingslov, som trådte i kraftden 1. januar.  

Det bliver begyndelsen til en ny æra på betalingsmarkedet, hvor tredjepartspillere nu kan byde sig til med lovning på et samlet overblik over dine konti eller tilbud om bedre finansielle løsninger baseret på dine finansielle oplysninger.  

Det betyder, at du i fremtiden kan give autoriserede tredjeparter adgang til dine data i banken, og banken skal i følge de nye regler udlevere data til tredje part, hvis du ønsker det. 

Dermed er vejen banet for nye platforme, der blandt andet vil kunne give et samlet overblik over din økonomi samt ændre markedet for transaktioner. 

”Vi regner med, at det her giver plads til en række opstartsvirksomheder, som vil rykke ind og tilbyde de her services, men vi regner også med ,at flere af de store internetgiganter vil melde deres ankomst," siger Jan Damsgaard, der er professor i digitalisering og it-ledelse ved CBS. 

Det nye direktiv gør det ifølge ham i langt højere grad muligt at udfordre de store spillere på betalingsmarkedet. 

"Med det her direktiv kan man for eksempel bede Facebook om at trække pengene direkte på en konto uden om Dankort, Visa-kort og uden om betalingsservice. Så vi må forvente, at det bliver væsentligt mindre lukrativt at drive betalingstjenester i fremtiden.”

Et fundamentalt skift
EU står for mange som en institution, der levere bygevis af regler, men netop dette regelsæt kommer til at stå for et fundamentalt skifte i landskabet for betalinger og bankvirksomhed. Faktisk kan der blive tale om en revolution. 

Det fastslår en rapport fra den amerikanske storbank Citi.

Netop muligheden for at dele data med en tredjepart kan blive afgørende for selve bankernes forretning, forudser rapporten. 

"PSD2 vil effektivt bryde med bankernes monopol på at håndtere kundernes data," står der i rapporten, der samtidigt forudser, at banken kan blive skubbet i baggrunden af en tredjepart. 

"Kunden vil måske stadig benytte sig af bankernes finansielle produkter, men kundens primære relation bliver med en tredjepart."

Man kan altså forestille sig, at i stedet for at logge ind på tre forskellige netbanker kan benytte en platform, der samler både lønkontoen fra Sydbank og Arbejdernes Landsbank og boliglånet hos Sparekassen Kronjylland og giver et samlet overblik og i øvrigt giver tilbud om at skifte til en konkurrerende bank med bedre priser. 

Derfor er da hos Jan Damsgaard heller ikke tvivl om, at det nye PSD2 direktiv er til for kunderne. 

"Det er til glæde for forbrugerne, for der bliver tjent rigtig mange penge transaktioner og betalingsservice. Man regner med at en tredjedel og en fjerdedel af indtægterne i finanssektoren kommer fra betalingstjenester. De penge synes EU-kommissionen ligger bedre i lommen på forbrugerne.”

Selve direktiver er ifølge Damsgaard en del af SEPA-idéen (Single euro payments area .red), der drejer sig om at skabe ens regler og standarder for betalinger på tværs af EU.

Krig på vej
De nye regler kommer ifølge både den amerikanske storbank og den danske it-professor til at ruske godt og grundigt op i betalingsmarkedet, og det får også konsekvenser i Danmark. 

Citi's rapport peger på en modning af markedet i 2018 med implementering af reglerne og først fra næste år, mener banken, at kunderne vil blive ramt af de nye tilbud om service fra tredjepartspillere.

Det giver også plads til en optakt til den slåskamp, der utvivlsomt kommer til at være om kundernes opmærksomhed. 

I følge Jan Damsgaard, så får man et scenarie at se, hvor flere bliver til få før de helt tunge drenge går ombord i markedet. 

”Jeg tror, at vi får flere spillere, som vil ind på det her område, og så bliver det en kamp, hvor vinderen tager det meste. Det vil modne markedet og på længere sigt vil de store internetgiganter gå ind og absorbere væsentlige dele af det her marked. Lidt som man har set det med Mobile Pay.”

Nu er det bare at vente. Snart vil du og din partners boliglån, billån og kassekredit måsle være samlet et sted, der hverken er Sydbank eller Arbejdernes Landsbank.
Premium
SF og Enhedslisten kræver flere penge til politiets cyberenhed: Skal investeres i øget efterforskning af digitale krænkelser
Der skal flere penge til Rigspolitiets Cybercrime Center NC3. Det kræver SF og Enhedslisten, der mener, at der er brug for flere penge til at opklare digitale krænkelser.
Computerworld
Kinesiske OnePlus slipper vild telefon løs: Byder på et snedigt batteri-trick
Mobilproducenten OnePlus nye toptelefon byder på et uset batteri-trick - den lader usædvanlig hurtigt op.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Forebyg kritiske angreb med moderne autentifikation
Det er nemmest at forebygge kritiske cyberangreb, når medarbejderne kun tilgår data og systemer i sikkerhed bag firewall og øvrige sikkerhedsforanstaltninger. Virkeligheden er imidlertid, at medarbejderne – særligt siden foråret 2020 – i dramatisk stigende omfang arbejder hjemmefra, på alle tider af døgnet og fra enheder ejet af både dem selv og af virksomheden. Det sætter din sikkerhedsinfrastruktur under pres, og en af de mest effektive modforholdsregler er en moderne autentifikationsløsning, så kun rette vedkommende får adgang til forretningskritiske systemer og data. Det kan du læse mere om i denne hvidbog, som også går i dybden med, hvor, hvordan og under hvilke omstændigheder en sådan løsning kan indgå som et effektivt element i din samlede cybersikkerhedsindsats.