Artikel top billede

(Foto: Mikael Rieck freelance)

Datatilsynet kritiserer Coop: Sletter ikke videoovervågning af kunder og ansatte

Coop får kritik fra datatilsynet for ikke at slette overvågningsvideoer indenfor 30 dage.

Danmark er blandt de lande med flest overvågningskameraer pr indbygger, og når du træder ind i et supermarked bliver du fulgt af kameraer overalt, der holder øje med, at du ikke fylder lommerne med varer uden at betale.

Det er standard praksis i alle større butikker og helt legitimt.

Men videooptagelser er persondata, og ifølge persondataloven skal de slettes senest efter 30 dage. Den proces har Coop tilsyneladende ikke helt styr på, og ved en kontrol har Datatilsynet fundet ældre optagelser i Coops butikker - stik imod persondataloven.

“Under den fysiske besigtigelse i Dagli’Brugsen (Rødovre) den 15. marts 2017 fik Datatilsynet forevist optagelser, som var mere end 30 dage gamle. Datatilsynet så således optagelser fra datoerne: 8. februar og 20. januar 2017,” skriver Datatilsynet i en afgørelse.

“Datatilsynet finder den manglende efterlevelse af persondataloven for beklagelig.”

Persondataloven tillader opbevaring af videooptagelser i længere tid, hvis de skal bruges til en konkret sag, men det var altså ikke tilfældet hos Coop, konkluderer Datatilsynet.

“Datatilsynet fik oplyst, at opbevaringen af optagelserne ud over de 30 dage ikke skete på baggrund af en konkret tvist, men at de ved en fejl ikke var blevet slettet.”

Coop har på Datatilsynets opfordring slettet de ulovlige videooptagelser, og tilsynet opfordrer nu Coop Danmark til at få bedre styr på processerne for sletning af persondata internt i virksomheden.

“Datatilsynet skal endvidere henstille til, at Coop Danmark gennemgår de nuværende procedurer med butikken, så det sikres, at lignende tilfælde fremadrettet undgås.”

Den europæiske persondataforordning træder i kraft 25. maj, og herefter kan både virksomheder og myndigheder se frem til store bøder for ulovlig håndtering af persondata.

Læs også: Region Nordjylland aner ikke om den overholder vigtig del af persondataloven: "Vi tager det ud fra almindelig sund fornuft"
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere