Artikel top billede

Datatilsynet kritiserer Coop: Sletter ikke videoovervågning af kunder og ansatte

Coop får kritik fra datatilsynet for ikke at slette overvågningsvideoer indenfor 30 dage.

Danmark er blandt de lande med flest overvågningskameraer pr indbygger, og når du træder ind i et supermarked bliver du fulgt af kameraer overalt, der holder øje med, at du ikke fylder lommerne med varer uden at betale.

Det er standard praksis i alle større butikker og helt legitimt.

Men videooptagelser er persondata, og ifølge persondataloven skal de slettes senest efter 30 dage. Den proces har Coop tilsyneladende ikke helt styr på, og ved en kontrol har Datatilsynet fundet ældre optagelser i Coops butikker - stik imod persondataloven.

“Under den fysiske besigtigelse i Dagli’Brugsen (Rødovre) den 15. marts 2017 fik Datatilsynet forevist optagelser, som var mere end 30 dage gamle. Datatilsynet så således optagelser fra datoerne: 8. februar og 20. januar 2017,” skriver Datatilsynet i en afgørelse.

“Datatilsynet finder den manglende efterlevelse af persondataloven for beklagelig.”

Persondataloven tillader opbevaring af videooptagelser i længere tid, hvis de skal bruges til en konkret sag, men det var altså ikke tilfældet hos Coop, konkluderer Datatilsynet.

“Datatilsynet fik oplyst, at opbevaringen af optagelserne ud over de 30 dage ikke skete på baggrund af en konkret tvist, men at de ved en fejl ikke var blevet slettet.”

Coop har på Datatilsynets opfordring slettet de ulovlige videooptagelser, og tilsynet opfordrer nu Coop Danmark til at få bedre styr på processerne for sletning af persondata internt i virksomheden.

“Datatilsynet skal endvidere henstille til, at Coop Danmark gennemgår de nuværende procedurer med butikken, så det sikres, at lignende tilfælde fremadrettet undgås.”

Den europæiske persondataforordning træder i kraft 25. maj, og herefter kan både virksomheder og myndigheder se frem til store bøder for ulovlig håndtering af persondata.

Læs også: Region Nordjylland aner ikke om den overholder vigtig del af persondataloven: "Vi tager det ud fra almindelig sund fornuft"
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere