Artikel top billede

(Foto: Mikael Rieck freelance)

Datatilsynet kritiserer Coop: Sletter ikke videoovervågning af kunder og ansatte

Coop får kritik fra datatilsynet for ikke at slette overvågningsvideoer indenfor 30 dage.

Danmark er blandt de lande med flest overvågningskameraer pr indbygger, og når du træder ind i et supermarked bliver du fulgt af kameraer overalt, der holder øje med, at du ikke fylder lommerne med varer uden at betale.

Det er standard praksis i alle større butikker og helt legitimt.

Men videooptagelser er persondata, og ifølge persondataloven skal de slettes senest efter 30 dage. Den proces har Coop tilsyneladende ikke helt styr på, og ved en kontrol har Datatilsynet fundet ældre optagelser i Coops butikker - stik imod persondataloven.

“Under den fysiske besigtigelse i Dagli’Brugsen (Rødovre) den 15. marts 2017 fik Datatilsynet forevist optagelser, som var mere end 30 dage gamle. Datatilsynet så således optagelser fra datoerne: 8. februar og 20. januar 2017,” skriver Datatilsynet i en afgørelse.

“Datatilsynet finder den manglende efterlevelse af persondataloven for beklagelig.”

Persondataloven tillader opbevaring af videooptagelser i længere tid, hvis de skal bruges til en konkret sag, men det var altså ikke tilfældet hos Coop, konkluderer Datatilsynet.

“Datatilsynet fik oplyst, at opbevaringen af optagelserne ud over de 30 dage ikke skete på baggrund af en konkret tvist, men at de ved en fejl ikke var blevet slettet.”

Coop har på Datatilsynets opfordring slettet de ulovlige videooptagelser, og tilsynet opfordrer nu Coop Danmark til at få bedre styr på processerne for sletning af persondata internt i virksomheden.

“Datatilsynet skal endvidere henstille til, at Coop Danmark gennemgår de nuværende procedurer med butikken, så det sikres, at lignende tilfælde fremadrettet undgås.”

Den europæiske persondataforordning træder i kraft 25. maj, og herefter kan både virksomheder og myndigheder se frem til store bøder for ulovlig håndtering af persondata.

Læs også: Region Nordjylland aner ikke om den overholder vigtig del af persondataloven: "Vi tager det ud fra almindelig sund fornuft"
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere