Foto: Lars Jacobsen

Magtfulde milliardærer anklager Facebook og Google: De er ødelæggende som olieselskaber og tobaksfirmaer

Social medier møder hård kritik under World Economic Forum i Davos, hvor flere indflydelsesrige erhvervsfolk har sammenlignet Facebook med både olieselskaber og tobaksvirksomheder.

Facebook og Google manipulerer befolkningen og er blevet en hindring for innovation.

Så hårde var ordene ifølge den britiske avis The Guardian fra den kendte investor og milliardær George Soros, da han torsdag talte ved World Economic Forum i Davos.

"Mine- og olievirksomheder udnytter vores fysiske miljø, mens sociale medier-virksomheder udnytter vores sociale miljø," sagde George Soros, der fortsatte sin tirade:

"Det er skændigt. Især fordi social medie-virksomheder påvirker hvordan folk tænker og opfører sig - uden at folk selv opdager. Det har vidtrækkende og negative konsekvenser for vores demokrati og tilliden til valghandlingen."

Salesforce-stifter: Facebook skal reguleres
George Soros advarsel kommer kun få dage efter, at it-milliardæren og stifteren af Salesforce Marc Benioff, der også er til World Economic Forum i Davos, argumenterede for, at Facebook blev reguleret på samme måde som tobaksvirksomheder. 

For ifølge Benioff er sociale medier afhængighedsskabende ligesom tobaksprodukter:

"Jeg mener helt sikkert at teknologi også har vanedannende egenskaber, som vi er nødt til at adressere. For i dag er der produkt-designere, der arbejder på at gøre deres produkter endnu mere afhængighedsskabende," sagde han i et interview med den amerikanske tv-station CNBC.

Marc Benioff og George Soros er langt fra de eneste, der gennem de seneste måneder har fremført den kritik.

I efteråret sagde tech-investoren Sean Parker, der var med til at stifte både Facebook og Napster, at Facebook er designet til at udnytte en svaghed i den menneskelige psykologi.

Læs også: 
Det læser Computerworld: The Four: The Hidden DNA of Amazon, Apple, Facebook and Google


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Tirsdag kårer Microsoft de bedste partnere i Danmark: Proactive og Delegate fører feltet an med flest nomineringer
Landets ypperste Microsoft-partnere bliver tirsdag hædret af Microsofts danske ledelse. 20 virksomheder har fået en indbydelse til det prestigefyldte arrangement. Her er et overblik over, hvem der er blevet nomineret.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.