Artikel top billede

Brugere brokker sig: Hvorfor virker NemID ikke på rootede Android-telefoner?

Få timer efter lanceringen af den nye NemID-app har kritikken rejst sig. "Hvad bilder i klaphatte jer ind, at spærre appen til rootede telefoner. I skal ikke bestemme om brugerne vil roote deres telefon," lyder kritikken.

Den splinternye NemID-app, som blev lanceret mandag aften, bliver mødt med kritik fra flere utilfredse mobilbrugere.

Kritikken rejste sig ganske kort tid efter lanceringen i Google Play og Apples App Store.

I Google Play melder mange brugere, at løsningen ikke fungerer Android-telefoner, der er rootede, ligesom flere ejere af OnePlus-telefoner melder, at NemID-appen ikke fungerer på deres telefoner.

Flere brugere skriver i review-funktionen i Google Play, at de blot får besked på, at deres telefon er roootet, men at de ikke ved, hvad det betyder.

At roote en telefon betyder, at man omgår de indstillinger, som Android-telefonen er udstyret med ved at få udvidede administrator-rettigheder og selv kan styre programmer, styresystem, temaer og andet på telefonen.

Men der kan også være ulemper - eksempelvis kan man risikere at ødelægge noget, og man risikerer, at ikke alle apps fungerer optimalt.

Det er det, som Android-brugerne tilsyneladende nu er løbet ind i med NemID.

Klaphatte

“Hvad bilder i klaphatte jer ind, at spærre appen til rootede telefoner. I skal ikke bestemme om brugerne vil roote deres telefon, og de brugere, som rooter telefonen, er selv ansvarlig for sikkerheden på deres device!,” lyder det fra en vred bruger i kommentarerne.

En anden skriver:

“Latterligt at man ikke kan bruge den pga at man har rooted sin mobil. Det er en ommer.”

En anden bruger skriver:

"Virker ikke på en rootet telefon total ubrugeligt. Kan jo være god grund til at telefonen er det uden det på nogen måde går ud over sikkerheden."

Andre melder, at de får besked på, at deres Android-telefon er rootet, selv om de ikke selv har pillet ved telefonen.

“Siger min OnePlus 5 er rootet/jailbroken selvom den ikke er det. “, lyder det således fra en bruger.

En anden skriver:

“Min telefon er IKKE rootet! Rædselsfuldt at sende en ufærdig app ud - skulle det være sikkert?”

Læs også: Langt om længe kan du droppe nøglekortet: Nu er den spritnye NemID-app klar

Problemet findes angiveligt ikke i Apple Store, hvor brugerne sammenlagt giver NemID-appen en score på 4,5 ud af fem mulige - højere end eksempelvis det ellers populære MobilePay.

I Google Play får NemID-appen en samlet score på 3,4 ud af fem.

De fleste af de afgivne scorer er dog 5 fulgt af bundkarakteren 1.

Det kan du se på billedet herover til højre.

Det har ikke umiddelbart været muligt at få en forklaring fra hverken Finans Danmark eller fra E-nettet, der har udviklet løsningen, men Computerworld følger op på sagen.

I det pressemateriale, som Finans Danmark har udsendt om lanceringen, påpeger organisationen dog, at brugere af NemID-appen:

'aldrig må roote/jailbreake den mobile enhed (dvs. slå ikke sikkerhedssystemet i smartphone og tablet fra). NemID nøgleapp er beskyttet med sikkerhedstiltag for at reducere risikoen for, at nøgleappen eksekveres på rootede og jailbroken devices."

Har du oplevet problemer? Har du fundet en løsning? Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere


Produktion 2.0: Drift og sikkerhed når der går IT i OT

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

23. februar 2023 | Læs mere


MS Power Platform

Bliv inspireret til, hvordan du kan gribe mulighederne via Microsofts Power Platform og Power Apps gennem oplæg om og demonstrationer af, hvordan danske virksomheder anvender mulighederne. Eksempelvis ved at visualisere og dele data med Power BI, tilpasse, digitalisere workflows med Power Apps samt automatisere workflows mellem services med Power Automate.

28. februar 2023 | Læs mere