Vinderen er fundet:Her er Danmarks bedste CIO: Susanne Schustin fra Blue Water Shipping er Årets CIO 2023

Artikel top billede

Canons nye EOS R dropper spejlet i konstruktionen, hvilket gør det langt mere kompakt end det tilsvarende 5D mark III

Efter mange års dvale: Nu er det igen blevet interessant at købe nyt kamera

Efter at have været i krise i snart et årti, begynder kameramarkedet igen at røre på sig.

Markedet for digitalkameraer har været i en kontinuerlig krise, siden finanskrisen og smartphone-revolutionen gik i gang mod slutningen af nullerne.

Vi tager billeder og video som aldrig før, men det er en smartphone der hives frem, i stedet for det store, avancerede spejlreflekskamera.

Etablerede kameraselskaber som Nikon og Canon har lidt, siden markedet for digitalkameraer toppede i 2010. Dengang blev der langet 122 millioner kameraer over disken, i 2016 faldt markedet til sit hidtil laveste med et styksalg på 24,2 millioner enheder.

En katastrofe for kameraproducenterne. Nu begynder tingene dog at ændre sig.

Se også: Apple, Google og Mozilla i kamp om nyt fotoformat: Er afløseren til Jpeg på trapperne?

En ny type af kameraer

2008 blev året, hvor det første systemkamera, Panasonic G1, indledte transitionen til det, der i dag kaldes det spejlløse kamera.

Spejlreflekskameraets indviklede konstruktion, med rødder tilbage til halvtredserne, med spejle og prismer ombord, blev vraget til fordel for en elektronisk søger.

Samtidig har Sony meldt sig ind på banen af etablerede kameraselskaber, med den første spejlløse systemkamera med full-frame sensor i 2013: Sony A7.

Det er måske ikke overraskende, at det er udefrakommende tech-virksomheder, med erfaring indenfor forbrugerelektronik, der har rystet de etablerede spillere. Samsung nåede også at blande sig i spillet, men kastede i 2017 håndklædet i ringen, til trods for teknologisk velekviperede produkter, i det skrumpende marked.

Teknologierne er dog langsomt modnet igennem det seneste årti. Nu kan der optages i 4K-video, professionel lyd kan optages og stadigt mere kompakte, ambitiøse objektiver er blevet udviklet igennem perioden.

De mindste, lommevenlige kameraer har i perioden overlevet ved at tilbyde funktioner, som smartphones ikke kan tilbyde: masser af zoom og stadigt større og pixelrige sensorer med bedre fotokvalitet.

Eksempelvis i form af Sonys RX100 mk V med sine 10 gange zoom og Panasonics entusiast-lommekamera LX200 med sin lysstærke Leica-optik.

Etablerede spillere svarer omsider igen

Med udfordringer fra markedet og fra nye spillere, bliver der omsider konkurreret på teknologien.

På under en måned har de to førende kameraproducenter, Canon og Nikon, givet slip på deres spejlrefleksformat for i stedet at kaste sig hovedkulds i systemkameraets univers.

Begge producenter bryder nu med årtiers kamerahistorie (Nikons objektivfatning går helt tilbage til halvtredserne) og er nu ude med spejlløse systemkameraer med ambitiøse full-frame sensorer. En full-frame sensor er omtrent fyrre gange større end det, du finder i en iPhone X i dag.

Forrige måned udkom systemkameraerne Nikon Z6 og Z7 med lovende teknologier som stabiliserede sensorer, mens Canon denne uge offentliggør EOS R systemkameraet, med det mest avancerede af hvad selskabet kan præstere indenfor autofokus sammen med avancerede optikker, såsom en ekstrem lysstærk 28-70mm f/2 zoomobjektiv.

Flere etablerede spillere synes at ville være med i kapløbet om ultimative billed- og videokvalitet. Panasonic rygtes, ifølge petapixels.com, at præsentere deres første full-frame kamera 25. september, mens japanske Fujifilm med succes har lanceret et endnu større format indenfor systemkameraer (Fuji GFX).

Se også: Test: Kinas bedste smartphone hedder P20 Pro: Her overhaler Huawei både Apple og Samsung

For dyrt til amatørerne

Efter at have udviklet sig langsomt i et årti, ser markedet for kameraet omsider ud til at få noget kulør. Men det vil ikke kunne løbe fra, at smartphones som Huaweis kamerastjerne, P20 Pro, fjerner behovet for at investere i et kamera.

Derfor satses der i stigende grad på inkarnerede entusiaster og professionelle i de kameraer, der lanceres i dag.

Med priser der matcher de kræsne kunders høje ambitioner.

Således debuterede Nikons billigste Z-kamera ved en listepris på 15.999 koner – uden optik, mens storebror Z7 løber op i 28.990 kroner.

Canons nye EOS-stjerne kommer prismæssigt til at lande et sted mellem de to, med sin annoncerede pris på 2.299 amerikanske dollar, der svarer til 14.900 kroner før eventuel told og afgifter.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Skab og dokumentér værdien af virksomhedens enterprise arkitektur

Vi går i dybden med, hvordan du kan optimerer driften af dit it-landskab præget af et godt mix af egne datacentre, hostede løsninger, API-integrationer og middleware – alt tilsat et stigende antal cloud-løsninger, som binder løsningerne sammen. Programmet for dagen afspejler den situation, virksomheder møder i bestræbelserne på at håndtere et it-landskab i forandring, hvor man skal have virksomhedens egen infrastruktur til at spille sammen med integration til cloudbaserede elementer.

15. juni 2023 | Læs mere