Artikel top billede

Canons nye EOS R dropper spejlet i konstruktionen, hvilket gør det langt mere kompakt end det tilsvarende 5D mark III

Efter mange års dvale: Nu er det igen blevet interessant at købe nyt kamera

Efter at have været i krise i snart et årti, begynder kameramarkedet igen at røre på sig.

Markedet for digitalkameraer har været i en kontinuerlig krise, siden finanskrisen og smartphone-revolutionen gik i gang mod slutningen af nullerne.

Vi tager billeder og video som aldrig før, men det er en smartphone der hives frem, i stedet for det store, avancerede spejlreflekskamera.

Etablerede kameraselskaber som Nikon og Canon har lidt, siden markedet for digitalkameraer toppede i 2010. Dengang blev der langet 122 millioner kameraer over disken, i 2016 faldt markedet til sit hidtil laveste med et styksalg på 24,2 millioner enheder.

En katastrofe for kameraproducenterne. Nu begynder tingene dog at ændre sig.

Se også: Apple, Google og Mozilla i kamp om nyt fotoformat: Er afløseren til Jpeg på trapperne?

En ny type af kameraer

2008 blev året, hvor det første systemkamera, Panasonic G1, indledte transitionen til det, der i dag kaldes det spejlløse kamera.

Spejlreflekskameraets indviklede konstruktion, med rødder tilbage til halvtredserne, med spejle og prismer ombord, blev vraget til fordel for en elektronisk søger.

Samtidig har Sony meldt sig ind på banen af etablerede kameraselskaber, med den første spejlløse systemkamera med full-frame sensor i 2013: Sony A7.

Det er måske ikke overraskende, at det er udefrakommende tech-virksomheder, med erfaring indenfor forbrugerelektronik, der har rystet de etablerede spillere. Samsung nåede også at blande sig i spillet, men kastede i 2017 håndklædet i ringen, til trods for teknologisk velekviperede produkter, i det skrumpende marked.

Teknologierne er dog langsomt modnet igennem det seneste årti. Nu kan der optages i 4K-video, professionel lyd kan optages og stadigt mere kompakte, ambitiøse objektiver er blevet udviklet igennem perioden.

De mindste, lommevenlige kameraer har i perioden overlevet ved at tilbyde funktioner, som smartphones ikke kan tilbyde: masser af zoom og stadigt større og pixelrige sensorer med bedre fotokvalitet.

Eksempelvis i form af Sonys RX100 mk V med sine 10 gange zoom og Panasonics entusiast-lommekamera LX200 med sin lysstærke Leica-optik.

Etablerede spillere svarer omsider igen

Med udfordringer fra markedet og fra nye spillere, bliver der omsider konkurreret på teknologien.

På under en måned har de to førende kameraproducenter, Canon og Nikon, givet slip på deres spejlrefleksformat for i stedet at kaste sig hovedkulds i systemkameraets univers.

Begge producenter bryder nu med årtiers kamerahistorie (Nikons objektivfatning går helt tilbage til halvtredserne) og er nu ude med spejlløse systemkameraer med ambitiøse full-frame sensorer. En full-frame sensor er omtrent fyrre gange større end det, du finder i en iPhone X i dag.

Forrige måned udkom systemkameraerne Nikon Z6 og Z7 med lovende teknologier som stabiliserede sensorer, mens Canon denne uge offentliggør EOS R systemkameraet, med det mest avancerede af hvad selskabet kan præstere indenfor autofokus sammen med avancerede optikker, såsom en ekstrem lysstærk 28-70mm f/2 zoomobjektiv.

Flere etablerede spillere synes at ville være med i kapløbet om ultimative billed- og videokvalitet. Panasonic rygtes, ifølge petapixels.com, at præsentere deres første full-frame kamera 25. september, mens japanske Fujifilm med succes har lanceret et endnu større format indenfor systemkameraer (Fuji GFX).

Se også: Test: Kinas bedste smartphone hedder P20 Pro: Her overhaler Huawei både Apple og Samsung

For dyrt til amatørerne

Efter at have udviklet sig langsomt i et årti, ser markedet for kameraet omsider ud til at få noget kulør. Men det vil ikke kunne løbe fra, at smartphones som Huaweis kamerastjerne, P20 Pro, fjerner behovet for at investere i et kamera.

Derfor satses der i stigende grad på inkarnerede entusiaster og professionelle i de kameraer, der lanceres i dag.

Med priser der matcher de kræsne kunders høje ambitioner.

Således debuterede Nikons billigste Z-kamera ved en listepris på 15.999 koner – uden optik, mens storebror Z7 løber op i 28.990 kroner.

Canons nye EOS-stjerne kommer prismæssigt til at lande et sted mellem de to, med sin annoncerede pris på 2.299 amerikanske dollar, der svarer til 14.900 kroner før eventuel told og afgifter.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere