Artikel top billede

Din virksomheds egne medarbejderne er medvirkende til halvdelen af alle datalæk

Datalæk skyldes ofte medarbejdernes uforsigtighed fremfor malware, der bryder igennem virksomheds it-systemer. Faktisk er medarbejderne medvirkende til halvdelen af alle datalæk, viser en analyse fra Mckinsey.

I halvdelen af alle databrud var medarbjederne i virksomheden selv en del af årsagen til, at data blev lækket.

Det viser en analyse fra konsulentselskabet McKinsey.

Selvom mange virksomheder formentelig fokuserer på at beskytte sig mod udefrakommende trusler, bør flere nok fokusere på sine egne medarbejdere.

Uforsigtighed blandt medarbejderne er nemlig den altoverskyggende trussel mod virksomhedernes sikkerhed, viser analysen.

Læs også: Hver eneste medarbejder er en afgørende brik: Lad os hjælpe alle vores kolleger til mere sikker it-adfærd

“Virksomhederne er helt bestemt klar over problemet, men der bliver sjældent dedikeret de nødvendige ressourcer til at løse det,” lyder det i analysen.

Skal medarbejderenes muligheder begrænses

Analysen har set på mere end 7.000 databrud fra 2012 til 2017, og her fremgår det altså, at i halvdelen af alle databrudende havde medarbejderne i virksomheden en substantiel betydning for, at data havnede i de forkerte hænder.

Og selv hvis man fraregner medarbejdere, der bevist forsøgte at stjæle eller udlevere data, er 44 procent stadig relateret til uforsigtige medarbejdere.

Læs også: Sådan kommer du i gang med en risikoanalyse af din virksomheds it-sikkerhed: “Mange overkomplicerer det for sig selv”

Ole Kjeldsen, teknologi- og sikkerhedsdirektør hos Microsoft Danmark, har tidligere forklaret til Computerworld, at han mener, man er nødt til at bruge flere ressourcer på at uddanne medarbejderne ordenligt.

“Man kan godt bygge læhegn, der begrænser folks adgang, men mennesker er enormt kreative, og hvis der er noget, de vil, så skal det nok lykkedes for dem,” forklarerde Ole Kjeldsen dengang til Computerworld.

Læs hele interviewet her: Microsofts danske it-sikkerhedsdirektør: “Vi kan ikke alene overlade it-sikkerheden til de professionelle”
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere


SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere