Artikel top billede

(Foto: Leitorp + Vadskær ApS)

Sundhedsminister sætter pris på udskiftning af Sundhedsplatformen: Vil koste næsten tre milliarder

Hvis den udskældte Sundhedsplatform skal skrottes og erstattes med et nyt EPJ-system i Region Hovedstaden, bliver det en dyr fornøjelse. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) oplyser, at en udskiftning af systemet kan løbe op i næsten tre milliarder kroner.

2,8 milliarder kroner.

Så høj kan prisen blive for at skrotte det omstridte it-system Sundhedsplatformen og skifte platformen ud med en ny EPJ-løsning - og det er bare i Region Hovedstaden.

Det oplyser sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i et Folketingssvar til Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt.

Læs også: Danmark har tradition for kuldsejlede it-projekter i det offentlige: I hvilke andre brancher accepterer man en vare med 1.000 fejl?

"Med udgangspunkt i Region Hovedstadens erfaringer fra sit seneste udbud samt fra implementeringen af Sundhedsplatformen, er det regionens vurdering, at omkostningerne ved en ny EPJ-løsning vil være i omegnen af 1,5-2,5 milliarder kroner inklusiv personaleomkostninger. Hertil kommer, at Region Hovedstaden i anskaffelses- og implementeringsperioden for en ny EPJ-løsning fortsat vil skulle afholde omkostninger forbundet med Sundhedsplatformen, herunder ca. 120 millioner kroner i it-omkostninger og ca. 180-200 millioner kroner i løn årligt," står der i svaret fra Ellen Trane Nørby.

Læs også: Regioner udskyder opdatering af Sundhedsplatformen

Kan først opsige aftalen fra 2022

Ellen Trane Nørby oplyser desuden i svaret, at Region Hovedstaden tidligst kan komme ud af aftalen med levereandøren Epic ved udgangen af år 2021.

"Besluttes det, at Sundhedsplatformen skal udskiftes med en anden EPJ-løsning, skal kontrakten vedrørende vedligeholdelse og support med Epic opsiges. Region Hovedstaden kan opsige hele eller dele af aftalen vedrørende vedligeholdelse og support med seks måneders varsel, dog tidligst til udløb fire år efter overtagelsesdagen. Det betyder, at regionen tidligst kan opsige kontrakten den 21. december 2021. Det er Region Hovedstadens vurdering, at der ikke er grundlag for, at regionen kan komme ud af denne kontraktlige forpligtelse før tid og det årlige leverandørvederlag til vedligeholdelse og support må således forventes at skulle afholdes frem til december 2021," står der i svaret.

Læs også: Sundhedsplatformen kostede Region Sjælland 700 millioner: Nu indrømmer regionen at platformen ikke fungerer

Kan ikke sætte pris for udskiftning hos Region Sjælland

"Kan ministeren oplyse, hvad det vil koste, at Region Sjælland og Region Hovedstaden skifter deres it-system ud med dét system, som Region Midt har, samt oplyse, hvad der måtte ligger til hinder for, at de to regioner kan udskifte systemerne?" lyder det oprindelige spørgsmål fra Liselott Blixt til sundhedsministeren.

Og mens prisen for at overgå til en ny løsning i Region Hovedstaden kan komme helt op i nærheden af tre milliarder kroner, kan der ikke sættes en pris på, hvad en udskiftning af Sundhedsplatformen vil koste i Region Sjælland.

Læs også: Sundhedsminister undsiger regioners udmelding om Sundhedsplatformen: "Det er helt faktuelt forkert"

Her lyder det i et andet svar, at det er ikke muligt uden en betydelig analyse og planlægning at opgøre de samlede omkostninger til en kassering af Sundhedsplatformen i Region Sjælland, men det oplyses dog, at de 692 millioner kroner, der allerede er brugt på at anskaffe og implementere Sundhedsplatformen vil være spildt.

Ministeren bemærker desuden i svaret, at Systematic, der står bag i løsningen i Region Midtjylland i samarbejde med IBM bød ind på løsningen i Region Hovedstaden, men at "dette tilbud var i det tilfælde det økonomisk ringeste."