Artikel top billede

Særligt nøjagtige referencestationer gør det muligt at bestemme ens placering med en centimeters nøjagtighed. (Grafik: DTU)

Splinternyt GPS-alternativ debuterer i Aarhus: Nyt positioneringssystem kan zoome helt ned til en enkel centimeter

I dag går Aarhus' avancerede alternativ til GPS i luften. Aarhus-systemets præcision er mange gange højere end GPS-systemet. Det baner vejen for selvkørende biler, bud-droner og meget andet.

Det vil kræve præcise positionsdata at komme omkring i fremtidens smartbyer. Selvkørende biler, automatiserede skraldebiler, bud-droner og en stribe andre tjenester kræver at vide præcis, hvor de er i bybilledet.

Det kan de ikke med dagens GPS-system, som alene kan levere få meters nøjagtighed.

Men det vil de kunne fra i dag i og omkring Aarhus, hvor positioneringssystemet TAPAS (Testbed i Aarhus for Præcisionspositionering af Autonome Systemer) går i luften.

I samspil med data fra det amerikanske GPS-satellitter, de nye europæiske Galileo satellitter og 11 dedikerede referencestationer, kan der nu positioneres enheder med ned til en enkel centimeters nøjagtigheder.

Og det gælder også, mens de er i bevægelse.

Læs også: I 2018 bliver GPS'en i din telefon super-præcis

Systemet bliver tilgængeligt for både virksomheder og myndigheder, så disse kan afprøve nye services og produkter.

”Det her får enorm betydning for udviklingen af fremtidens samfund, ikke bare i Danmark. Med TAPAS-projektet sikrer vi, at Danmark er på forkant med udviklingen af super-præcis positionering via satellitter.

På sigt kan virksomheder og myndigheder bruge teknologien, så de kan udvikle og teste nye produkter og services. Jeg ser enorme potentialer, som i sidste ende kommer den enkelte borger til gode,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

I Frederiksberg Kommune har Galileo-systemet sammen med referencestationer været i brug siden 2017, hvor nøjagtigheder ned til tre centimeter har bidraget til, at vejarbejder kan udføres op til 40 procent hurtigere, skriver Ingeniøren.

Aarhus som smart-by

TAPAS-projektet er udviklet af DTU Space og er skabt i tråd med Aarhus satsning på smart-city løsninger.

Her sigtes der efter at få digitale teknologier til at løse fremtidens udfordringer på bæredygtige og ressourceeffektive måder.

“TAPAS-projektet giver os muligheder for at tage nogle store skridt fremad i forsøget på at skabe den smarte by. Det er både en god mulighed for at udvikle kommunens opgaveløsning, og vi forventer, at projektet vil tiltrække flere virksomheder, som kan bidrage til udviklingen af Aarhus,” siger Aarhus borgmester Jacob Bundsgaard i en pressemeddelelse.

TAPAS bliver indviet 26. oktober kl. 13.30 ved Aarhus Citylab.

Læs også: Denne teknologi øger præcisionen i din GPS ned til én centimeter




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere