Artikel top billede

Danske tech-succeser forlader landet når de skal vokse sig store

En række af de mest succesfulde danske techstartups har i dag hovedsæde uden for landets grænser. Denmark er for lille, når virksomhederne for alvor skal afsted på en vækstrejse, der bliver nødt til rykke derhen, hvor kundegrundlaget og talentmassen er størst, mener Tradeshift.

Når danske it- og techsucceser, når op i en vis størrelse, rykker mange mod udlandet, mens Danmark går glip af arbejdspladser og kapital.

Sådan er det sket med de succesfulde enhjørningerne Unity, Zendesk, Just Eat, Sitecore og Tradeshift, der har alle rundet en markedsværdi på over 1 milliard dollar, men har i dag hovedsæde i enten England eller USA.

"Når man skal vokse eksplosivt som tech-iværksætter, er det meget svært at beholde hovedsædet og de fleste medarbejdere i Danmark. Udenlandske investorer har medindflydelse, og man bliver nødt til at rykke derhen, hvor kundegrundlaget og talentmassen er størst," siger medstifter og vicedirektør i Tradeshift, Mikkel Hippe Brun, til Finans.

Læs også: Danske Unity er blevet en global softwaresucces: Her er hele historien om en af de største danske it-succeser

De store techvirksomheder kigger mod udlandet, når vækstrejsen for alvor skal have benzin på. Her er virksomhederne begrænset af Danmarks størrelse, og derfor handler det om at flytte marginaler ved for eksempel at se på skatter, mener Liberal Alliances erhvervsordfører Joachim B. Olsen.

Vi skal dog ikke være så bange for, at de techvirksomhederne rykker ud for landets grænser. Mikkel Hippe Brun hos Tradeship peger på, at mange af stifterne kommer tilbage til landet med viden og kapital i bagagen.

Siden 2013 har fem danske techselskabet fået status som unicorn, der er et selskab med en værdi på over en milliard dollar.

Fælles for dem er dog ifølge Finans, at ingen har fået kapital fra Danmark. Det peger også på, mener Juha Christensen, bestyrelsesmedlem i B&O og Netcompany, at de danske techstartups skal turde lade vær med at tage de udenlandske penge og løbe.

Læs også: Tradeshift vokser med 400 procent om året i Kina: Eventyret begyndte med samarbejde med den kinesiske regering




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere