Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Sådan vil hollandsk politi benytte selvkørende biler: Kriminelle bliver kørt direkte til politistationen

Hollandsk politi beskriver, hvordan smart-biler og selvkørende fartøjer kan benyttes af ordensmagten.

Fremtidsscenariet som det hollandske politis CIO, Hans Schönfeld, forestiller sig er enkelt:

Forestil dig at du på vejen hjem fra arbejde opdager, at din P-plads er tom – nogen har stjålet din Tesla (eller en tilsvarende fancy selvkørende bil). Du ringer til politiet, og giver dem samtykke til en såkaldt ’takeover’.

Derefter sætter din bil kurs mod den nærmeste politistation.

Den mest interessante detalje her er, at hvis biltyven befinder sig i bilen, vil han forblive spærret inde i bilen indtil politiet kan anholde ham.

Det er blandt flere at de forsøg, som det hollandske politi undersøger i deres granskning af, hvordan selvkørende biler kan udnyttes til at forhindre kriminalitet. Det skriver The Next Web.

”Vi har undersøgt hvorvidt vi kan få selvkørende biler til at stoppe eller køre til en bestemt lokation”, fortæller Schönfeld og fortsætter: ”Og konklusionen er: at det kan vi sandsynligvis”.

Læs også: Danmarks cyber-politi råber vagt i gevær: Du skal fortælle, når du bliver hacket

”Vi har forsøgt os med flere biltyper; Tesla, Audi, Mercedes og Toyota,” forklarer han.

” Vi har haft et samarbejde med de bilfabrikanter fordi denne type undersøgelse er værdifuld for dem. Hvis vi kan hacke os ind i de biler, så kan andre også”.

Fordele og ulemper ved forbundne biler

Schönfeld vurderer, at der vil gå op til ti år, før selvkørende biler bliver tilgængelige i Holland, men han forventer at forbundne biler med internetforbindelse vil blive mainstream inden da.

I takt med at IoT-biler vinder frem, vil de kunne kommunikere med smart-udstyr omkring dem såsom intelligent vejbelysning og trafiklys.

Han ser også fordele i, hvordan de forbundne biler også vil vide noget om passagererne ombord.

”Lad os forestille os, at du har været ude for en ulykke. Det er nat, det er mørkt og du er kørt ind i grøften. Din bil vil være i stand til at vide at du har været ude for et uheld ved at monitorere bilens G-påvirkning. Den vil være i stand til at ringe efter en ambulance, fortælle hvor uheldet er sket og hvem der er føreren på bilen ud fra sædernes vægtsensorer”.

Han forestiller sig dog også hvordan selvkørende vil kunne misbruges. Eksempelvis kunne en selvkørende biler fyldes op med sprængstoffer og fungere som et målsøgende missil.

” Når vi alle benytter selvkørende biler, får vi behov for at have systemer som kan genkende biler uden passagerer ombord, særligt i befærdede områder”, advarer Hans Schönfeld.

Se også: It-politi: EU-persondataforordningen vil blokere for vores vigtigste efterforskningsværktøj
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Så stor er risikoen for angreb via din Salesforce Cloud
Cyberkriminelle går målrettet efter Salesforce Cloud, men kun de færreste virksomheder er opmærksomme på, at de selv har et stort ansvar for at beskytte sig – eller ved, hvordan de gør.