Artikel top billede

Morgen-briefing: Sydbank genbruger gammelt it-udstyr for tusindvis af kroner / Katastrofe for web-butikker hvis dankortet udfases / Amerikanske myndigheder overvejer millionbøde til Facebook

Sydbank genbruger gammelt it-udstyr for tusindvis af kroner. Katastrofe for web-butikker hvis dankortet udfases. Amerikanske myndigheder overvejer millionbøde til Facebook. Tim Cook: Brugerne skal kunne overvåge sine egne data. Canada ignorer advarsler om ikke at udelukke Huawei.

Godmorgen fra Computerworld. Her kommer ugens første morgen-briefing, med overblikket over dagens it-nyheder.

Vi begynder hos Sydbank, der har tjent 80.000 kroner og sparet klimaet for 1,3 liter drikkevand.

Sydbank indgår samarbejde og genbruger gammelt it-udstyr

Der er kommet større fokus på miljøet og genbrug de senere år, og it-udstyr er ingen undtagelse. I hvert fald ikke, hvis man ser på det samarbejde Sydbank har indgået med virksomheden D-RIG.

Sydbank sender nemlig alt sit gamle it-udstyr til D-RIG, der formaterer det og sender det videre til skoler og tredjeverdenslande.

Det giver Sydbank 80.000 kroner om året og sparer miljøet for omkring 1,3 millioner liter rent drikkevand.

“Vi er ret stolte af at være en del af sådan en cyklus. Det er ikke første gang at vi sender gammelt udstyr til genbrug, men det er første gang at vi får en så fin opgørelse retur, der viser hvor meget, vi sparer miljøet for,” siger Majbrit Hammerich Hansen, afdelingschef for it-service, i en pressemeddelelse.

Sydbank udskifter årligt omkring 850 computere.

Katastrofe for web-butikker hvis dankortet udfases

Kunderne i Danmarks tredjestørste bank, Jyske Bank, kan se frem til at de fremover skal have to betalingskort frem for ét. Nemlig et visa-kort og et Dankort i stedet for det nuværende visa-dankort.

Men den beslutning er en katastrofe for de danske net-butikker, lyder det fra Foreningen for Dansk Internethandel, FDIH.

"Følger andre banker efter, og kunderne først mister troen på Dankortet, ja så mister vi et billigt og effektivt dansk betalingsmiddel. Det vil i den grad kunne mærkes i de danske netbutikker, der har fokus på hjemmemarkedet,” siger administrerende direktør for FDIH Niels Ralund til foreningens hjemmeside.

Visakortet har nemlig et højere gebyr per betaling i Danmark end Dankortet. Samtidig må butikkerne ikke sende regningen videre til kunderne.

Derfor ender net-butikkerne selv med at skulle betale de ekstra omkostninger der vil være, hvis kunderne holder op med at bruge Dankortet, lyder det fra FDIH.

Amerikanske myndigheder overvejer millionbøde til Facebook

Den stort omtalte Cambrige Analytica-skandale har allerede kostet verdens største sociale medie, Facebook, flere millioner og et blakket ry for omgangen med brugernes data.

Nu tyder det på, at Mark Zuckerburg endnu engang må til lommerne for at betale myndighederne efter skandalen.

Ifølge nyhedsbureuet Reuters overvejer de amerikanske myndigheder, om man skal udskrive endnu en bøde til Facebook.

Bøden vil blive givet for at bryde en juridisk bindende aftale med staten om at beskytte personlige data.

Facebook har allerede modtaget en bøde fra de britiske myndigheder på baggrund af Cambrige Analytica-skandalen.

Den lød på myndighedernes højeste straf for brud på den tidligere persondatalov, nemlig 500.000 pund eller hvad der svarer til omkring 4,2 millioner kroner.

Tim Cook: Brugerne skal kunne overvåge egne data

Og vi bliver ved de data, som forbrugerne afleverer til nogle af verdens største it-selskaber.

Apples topchef, Tim Cook, opfordrer nemlig de amerikanske myndigheder til at lovgive mere om, hvordan virksomheder bruger data.

Det skriver erhvervsmediet Bloomberg.

"Den føderale handelskommission burde etablere et data-formidlings kontor, hvor alle der håndterer data skal registrere sig og give brugerne mulighed for at overvåge de data, de har givet til virksomhederne samt mulighed for at slette deres data igen," siger Tim Cook.

Dermed opfordrer Apple-topchefen altså til, at USA indfører en lovgivning, der læner sig op af EU's GDPR-lovgivning.

Ifølge Tim Cook sælger online-virksomheder ofte de data videre, som de har indsamlet igennem handlen, og det er med til at gøre det uigennemsigtig for forbrugerne.

Canada ignorer advarsler om at udelukke Huawei

Den kinesiske regering har advaret Canada mod at udelukke Huawei fra at levere udstyr til landets kommende 5G netværk.

Men Canada har valgt at ignorere advarslerne trods trusler om represalier fra den kinesiske regering, hvis man fortsætter med at udelukke Huawei.

Det skriver Reuters.

Advarslerne fra Kina kommer efter, at Huaweis CFO og datter af stiferen af det kinesiske teleselskab, blev anhold i Canada. Eferfølgende har Kina også anholdt to canadiere.

Den canadiske regering er stadig ved at undersøge, om det vil være en trussel mod landets cybersikkerhed at bruge den kinesiske leverandør til det kommende 5G-netværk.

Ifølge nyhedsbureauet forventer man at få en afklaring på Canadas holdning til Huawei onsdag.

Flere vestlige lande har allerede udelukket Huawei fra at levere udstyr til deres 5G netværk.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan: Sæt din fakturahåndtering på autopilot
Accounts payable automation frigør ressourcer i bogholderiet og minimerer risikoen for fejl, men hvordan kommer du i gang? Læs med her og få bud på, hvordan du opnår ”touchless flow.”