Stifter bliver arbejdende bestyrelsesformand:Michael Holm stopper som direktør for Systematic

Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Gladsaxe Kommune ramt af datalæk to gange på få måneder: Har mistet data på borgere

Da Gladsaxe Kommune fornylig mistede en række pc med fortrolige oplysninger om borgerne, var det anden gang på få måneder, at kommunen lækkede data på grund af tab af pc'er. Første gang blev sikkerhedsbruddet holdt hemmeligt, skriver avis.

Da Gladsaxe Kommune i begyndelsen af december mistede fire bærbare computere med personlige oplysninger om borgerne ved et indbrud på rådhuset, var det anden gang i løbet af få måneder, at kommunen lækkede data.

Det skriver Politiken. Ifølge avisen begik Gladsaxe Kommune nemlig nøjagtigt samme fejl blot fire måneder tidligere, nemlig i slutningen af juli.

Dengang undlod kommunen at informere både byrådet og de berørte borgere, da sagen blev anmeldt til Datatilsynet, skriver avisen.

Det drejede sig i sommer om tyveriet af en pc indeholdende en liste over cirka 40 borgere med navn, cpr-numre, job, adresse og praktikophold.

It-sikkerhedsekspert Peter Kruse fra CSIS, siger til avisen, at han mener, at Gladsaxe Kommunes håndtering ‘er helt på månen.’

“Kommunen burde få røde ører over ikke at efterleve de almindelige sikkerhedsprincipper i den første sag. Men at man så derfra ikke skynder sig at sikre alt udstyr for at undgå gentagelser, ja det er ud over min fatteevne,” siger han.

Gladsaxe Kommune meddeler i en udsendt pressemeddelelse, som Computerworld har modtaget, at kommunen ‘tager datasikkerhed meget alvorligt.’

“Men vi kan ikke sikre os 100 procent mod tyveri. Og i en kommune med 7.000 medarbejdere sker der ind i mellem menneskelige fejl,” lyder det fra kommunen.

Gladsaxe Kommune meddeler desuden, at vurderingen i sommer var, at sagen var så lille, at der ikke var grundlag til at orientere borgmesteren.

“Om borgmesteren orienteres afgøres af karakteren, omfanget og mulige konsekvenser af den konkrete hændelse, og det vurderes fra gang til gang. Vi mener ikke, at hændelsen i juli, hvor en medarbejder mistede en computer i et offentligt transportmiddel med oplysninger om 40 borgere, havde et omfang, så borgmesteren skulle orienteres. Vi mener heller ikke den at gav anledning til at ændre på Gladsaxes Kommunes procedurer til håndtering af data,” meddeler Gladsaxe Kommune.

Kommunen meddeler desuden, at det efter tyveriet af de fire pc’er i december blev besluttet, at alle kommunens pc’er skal krypteres, og dette arbejde er nu næsten færdigt.

Læs også: Dansk kommune får stjålet computer med fortrolige oplysninger om 20.000 borgere




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere