Artikel top billede

Gladsaxe Kommune ramt af datalæk to gange på få måneder: Har mistet data på borgere

Da Gladsaxe Kommune fornylig mistede en række pc med fortrolige oplysninger om borgerne, var det anden gang på få måneder, at kommunen lækkede data på grund af tab af pc'er. Første gang blev sikkerhedsbruddet holdt hemmeligt, skriver avis.

Da Gladsaxe Kommune i begyndelsen af december mistede fire bærbare computere med personlige oplysninger om borgerne ved et indbrud på rådhuset, var det anden gang i løbet af få måneder, at kommunen lækkede data.

Det skriver Politiken. Ifølge avisen begik Gladsaxe Kommune nemlig nøjagtigt samme fejl blot fire måneder tidligere, nemlig i slutningen af juli.

Dengang undlod kommunen at informere både byrådet og de berørte borgere, da sagen blev anmeldt til Datatilsynet, skriver avisen.

Det drejede sig i sommer om tyveriet af en pc indeholdende en liste over cirka 40 borgere med navn, cpr-numre, job, adresse og praktikophold.

It-sikkerhedsekspert Peter Kruse fra CSIS, siger til avisen, at han mener, at Gladsaxe Kommunes håndtering ‘er helt på månen.’

“Kommunen burde få røde ører over ikke at efterleve de almindelige sikkerhedsprincipper i den første sag. Men at man så derfra ikke skynder sig at sikre alt udstyr for at undgå gentagelser, ja det er ud over min fatteevne,” siger han.

Gladsaxe Kommune meddeler i en udsendt pressemeddelelse, som Computerworld har modtaget, at kommunen ‘tager datasikkerhed meget alvorligt.’

“Men vi kan ikke sikre os 100 procent mod tyveri. Og i en kommune med 7.000 medarbejdere sker der ind i mellem menneskelige fejl,” lyder det fra kommunen.

Gladsaxe Kommune meddeler desuden, at vurderingen i sommer var, at sagen var så lille, at der ikke var grundlag til at orientere borgmesteren.

“Om borgmesteren orienteres afgøres af karakteren, omfanget og mulige konsekvenser af den konkrete hændelse, og det vurderes fra gang til gang. Vi mener ikke, at hændelsen i juli, hvor en medarbejder mistede en computer i et offentligt transportmiddel med oplysninger om 40 borgere, havde et omfang, så borgmesteren skulle orienteres. Vi mener heller ikke den at gav anledning til at ændre på Gladsaxes Kommunes procedurer til håndtering af data,” meddeler Gladsaxe Kommune.

Kommunen meddeler desuden, at det efter tyveriet af de fire pc’er i december blev besluttet, at alle kommunens pc’er skal krypteres, og dette arbejde er nu næsten færdigt.

Læs også: Dansk kommune får stjålet computer med fortrolige oplysninger om 20.000 borgere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Her er de bedste antivirus-programmer til Windows 10 lige nu (plus dem du nokskal holde dig fra)
Syv antivirus-programmer ligger helt i top, når det gælder om at levere solid antivirus-beskyttelse til Windows 10. Se listen over de bedste antivirus-programmer lige nu
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Whitepaper: Sådan kobler du kunstig intelligens på forskningen
Målrettet anvendelse af AI og High Performance Computing skyder genvej til indsigt i store mængder rå data og – i sidste ende – gennembrud i forskning og udviklingsarbejde.