Gennembrud i forhandlinger om copyright-direktiv: Politisk aftale netop indgået i EU

Det mest omdiskuterede lovforslag i EU for tiden, copyright, er onsdag aften blevet vedtaget i EU efter langstrakte forhandlinger.

Nye regler om ophavsret, det såkaldte copyright-direktiv, er onsdag aften blevet stemt igennem i EU, efter at Europa-Parlamentet, Europa-Kommissionen og Rådet er nåede til enighed om en politisk aftale.

Aftalen sker efter lang tids tovtrækning i en kontroversiel sag, der har ført til enorme protestester fra borgere og tech-giganter som Google.

"At vi nu endelig har moderne ophavsretlige regler for hele EU er en vigtig præstation, der har taget alt for lang tid. Forhandlingerne var vanskelige, men det, der i sidste ende tæller, er, at vi har et retfærdigt og afbalanceret resultat, der passer til et digitalt Europa," lyder det fra vicepræsident for Digital Single Market i EU, Andrus Ansip, i en udsendt pressemeddelelse.

"De friheder og rettigheder, som internetbrugere nyder i dag, vil blive forbedret, vores skabere vil blive bedre lønnet for deres arbejde, og internetøkonomien vil have klarere regler for drift og til at blomstre," fortsætter han.

Aftalen har været undervejs i omkring to et halvt år. 10 såkaldte trilogforhandlinger, 52 skyggemøde og 18 tekniske møder skulle der til, før en endelige politisk aftale blev en realitet.

Overskrifter i den nye aftale
Den opdaterede copyright-lovgivning skal nu formelt godkendes af Europa-Parlamentet og Rådet, hvorefter medlemsstaterne har 24 måneder til at omsætte de nye regler i deres lovgivning.

Youtube, Facebook og Google News er ifølge Europa Parlamentets presseservice nogle af de internetvirksomheder, der vil blive mest berørt af lovgivningen.

Med aftalen skal kunstnere og journalister til at betales for deres arbejde, hvis det bliver delt på internetplatforme og er underlagt ophavsret.

Journalister skal blandt også have en del af ophavsrets-relateret omsætning, som mediet opnår via de nye regler.

Materiale som memes eller GIF's kan fortsat deles frit.

Lins til artikler, der indeholder ord eller meget korte tekstbidder kan også fortsat deles frit. Ligeledes gøres det klart, at såkaldte 'snippets' fortsat kan deles.

Platforme, der anses at være i en startup-fase, er underlagt mindre forpligtigelser.

Lovteksten gør det også klart, at det er i orden at uploade ikke-kommercielt materiale til online encyklopædier, så som Wikipedia eller open source platforme som GitHub

Kastet frem og tilbage
EU's svar på en opdateret ophavsretslov, der tager højde for vores digitale tidsalder, har mødt stor modstand og er blevet kastet frem og tilbage i EU.

Direktivet er både blevet udråbt til at være en direkte fare imod internettet og ytringsfriheden.

Lobbyister, internetfrihedskæmpere og borgere har forsøgt at skabe så meget larm og påvirkning som muligt imod, hvad de mener vil ende med at ødelægge internettet.

Læs blandt andet: Interneteksperternes mareridt er gået i opfyldelse: EU godkender omstridt direktiv, der "ødelægger internettet for altid"

Som konsekvens har over fire millioner europæere blandt andet skrevet under på en erklæring om at få fjernet den mest kritiseret artikel i direktivet nemlig artikel 13, der i grove træk tvinger internet-platforme til at filtrere indhold for ophavsretlige materiale.

Tilhængerne af direktivet har modsat holdt fast på, at målet er at tage den klassiske ophavsret, vi kender fra den fysiske verden, og overføre det til den digitale. At være det stykke lovgivning, der skal sikre, at kunstnere og medier får betaling, hvis deres arbejde deles på store teknologigianters platforme.

Da Computerworld senest rapporterede om copyright-direktivet var forhandlinger gået i hårknude, og hovedarkitekten bag copyright-direktivet kunne blandt andet fortælle, at selv tegnsætningen havde været på dagsordenen til forhandlingerne.

”Vi diskuterede betydningen af, hvor et komma skulle stå, i tre kvarter. Så vi improviserer ikke bare,” sagde Axel Voss Axell Voss (tysk medlem af Europa-Parlamentet og rapporteur på copyright-direktivet).

Læs mere her: Det mest forhadte forslag i EU hænger i tynd tråd: Om kort tid bliver copyright-direktivets fremtid afgjort
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
ED A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Microsofts skovler penge ind under coronakrisen: Særligt et forretningsområde buldrer frem
Endnu engang kan den amerikanske it-gigant Microsoft fremvise et imponerende regnskab midt under den globale coronakrisen. Særligt det stigende hjemmearbejde verden over er godt nyt for selskabet.
Computerworld
TDC ruller gratis fiber ud til 5.100 danske husstande - se adresserne her
TDC går i gang med at udruller fiber til tusindvis af danske husstande i Odens, Nordsjælland og Storkøbenhavn. Se hvor TDC’s gravemaskiner kommer forbi med tilbud om gratis fiber-opkobling.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Forebyg kritiske angreb med moderne autentifikation
Det er nemmest at forebygge kritiske cyberangreb, når medarbejderne kun tilgår data og systemer i sikkerhed bag firewall og øvrige sikkerhedsforanstaltninger. Virkeligheden er imidlertid, at medarbejderne – særligt siden foråret 2020 – i dramatisk stigende omfang arbejder hjemmefra, på alle tider af døgnet og fra enheder ejet af både dem selv og af virksomheden. Det sætter din sikkerhedsinfrastruktur under pres, og en af de mest effektive modforholdsregler er en moderne autentifikationsløsning, så kun rette vedkommende får adgang til forretningskritiske systemer og data. Det kan du læse mere om i denne hvidbog, som også går i dybden med, hvor, hvordan og under hvilke omstændigheder en sådan løsning kan indgå som et effektivt element i din samlede cybersikkerhedsindsats.