Artikel top billede

(Foto: Fotograf Sine Fiig Læssøesgade 14,bagh.3sal 2200 København N. mail:fotograf@sinefiig.dk mobil:21492627 / Sine Fiig)

Datatilsynet giver grønt lys: Arbejdsløse må gerne dataprofileres

Den nye lov om aktiv beskæftigelsesindsats giver mulighed for at dataprofilere ledige ud fra en stribe personfølsomme oplysninger.

I et høringssvar giver Datatilsynet grønt lys til, at jobcentre dataprofilere ledige ud fra personfølsomme oplysninger som blandt andet uddannelse, erhvervserfaring og frafaldshistorik samt subjektive vurderinger som motivation, kompetencer og forventninger hos de ledige.

Af det tidligere lovforslag om aktiv beskæftigelsesindsats fremgik det ikke, hvorvidt centrenes profilering og behandling af persondata falder under databeskyttelsesforordningens beskyttelser.

Se også: Datatilsynet lancerer en ny databekymringspostkasse

I et supplerende høringssvar fra Datatilsynet fastslår myndigheden, at lovforslaget er i overensstemmelse med GDPR-lovgivningen.

Med sin blåstempling åbner lovgivningen op for, at flere systemer sammenkøres i et landsdækkende afklarings- og dialogværktøj, der statistisk kan vurdere risikoen for, at arbejdsløse ryger ud i langtidsledighed.

"Værktøjet vil herefter foretage en statistisk baseret analyse af borgerens risiko for at blive langtidsledig ud fra en række objektive informationer om borgeren, som indhentes via dels Beskæftigelsesministeriets egne registre samt registre fra andre offentlige myndigheder, såsom for eksempel alder, herkomst og 3 ledighedshistorik. Følgende kriterier er eksempler på forhold, der kan indgå i afklaringen: Ledighedshistorik, alder, tidligere beskæftigelse, herkomst, uddannelsesmæssig baggrund og årsag til ledighed, herunder for eksempel oplysninger om helbredsmæssige forhold," lyder det i høringssvaret.

For ikke at stride med databeskyttelsesforordningens paragraf 22, som påbyder at retslige eller tilsvarende afgørelser ikke baseres på automatiseret databehandling, skal de sammenkørte data fagligt vurderes af en sagsbehandler.

Se også: Datatilsynet siger nej til klarere retningslinjer for brug af public cloud: "Kommunerne og regionerne skal bare være de gode dataansvarlige, de er i alle andre sammenhænge"




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere