Artikel top billede

Justitsminister kalder teledatasagen for en "vaskeægte skandale" - men vil ikke fyre nogen

Justitsminister Nick Hækkerup kritiserer flere parter i teledatasagen, både Rigspolitiet, anklagemyndigheden og sit eget ministerium. Men sagen, som han kalder for en "vaskeægte skandale," fører ikke til nogen fyringer.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil ikke fyre nogen af de involverede i teledataskandalen.

"Det er normalt, at der i den slags sager skal bringes et sonoffer, hvor en af de involverede skal tvinges til skafottet. Det kommer ikke til at ske, jeg vil ikke fyre nogen," siger ministeren på et pressemøde fredag morgen.

Nick Hækkerup påpeger igen, at teledatasagen er en "vaskeægte skandale."

Men samtidig understreger ministeren, at han har tillid til topfolkene i justitsministeriet, som selv har bragt fejlene frem i lyset.

Herved freder Nick Hækkerup departementschefen og andre topfolk i justitsministeriet, som har kendt til it-fejlene i månedsvis uden at videregive oplysningerne til den tidligere justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Læs også: Topfolk i ministerium tilbageholdte oplysninger om teledataskandale i månedsvis

På pressemødet blev der stillet spørgsmåltegn ved, om ministeren mener, at hans forgænger er blevet informeret om fejlene for sent, da Søren Pape Poulsen først blev orienteret 18. juni.

Her peger ministeren på, at det var under valgkampen, hvor ministeriet fungerer som forretningsministerium, hvorfor han ikke mener, at der er begået nogle fejl.

Minister tilføjer fire punkter

Justitsministeren, der har siddet på posten i omtrent 100 dage, slår fast, at udover de 12 punkter, som fremgår af den nye rapport, der skal genskabe brugen og tilliden til teledataen, tilføjer han yderligere fire punkter.

Han ønsker, at der nedsættes et uafhængigt organ, der skal føre tilsyn med brugen af teledata.

Derudover skal polititets it-systemer kulegraves, Rigspolitiet skal omorganiseres og justitsministeriet skal tage ved lære af teledatasagen.

Ministeren forventer, at teledata igen kan benyttes som bevismateriale i retssager fra 18. otober 2019.

Men i stedet vil der benyttes rådata frem for de konverterede data, der har vist sig at være fejlbehæftede.

Læs også:It-fejl hos politiet kan have givet forkerte domme gennem syv år

Advokatrådet har tidligere vurderet, at fejlene i politiets teledata kan have ført til forkerte domme i en syvårige periode fra 2012 til 2019.

Samlet set har 10.700 retssager været berørt af dommene.Premium
Globeteam lå i forhandlinger med flere købere inden frasalg: Aggressiv ekspansionsplan venter nu forude - har afsat 'betydeligt beløb'
Interview: Direktør for Globeteam Claus Moldow gør klar til offensiv ekspansion efter, at han, Morten Strunge Nielsen og Kirk Kapital har solgt kontrollen over det danske konsulenthus til den store norske kapitalfond Norvestor. "Pengene er afsat til organisk vækst i Danmark, men vi vil også komme til at se på opkøb," siger han.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Er det nu? Eller skal vi vente? Optimér udskiftning af servere i koncernen
Denne analyse giver dig svar på, hvordan du rammer ”the sweet spot”, der sikrer maksimal udnyttelse af eksisterende hardware i koncernens IT-miljø, inden du skifter til nye servere.