Ansigtet kan benyttes flere steder i Lenovo-kontoret i Kinas svar på Silicon Valley, 'Z-Park'. Her checker man ind i Lenovos fuldautomatiserede supermarked.

På rundtur i 'Z-park': Her er Kinas svar på Silicon Valley

Beijing, Kina: Computerworlds besøger mægtige Lenovo i hjertet af Kinas svar på amerikanske Silicon Valley, 'Z-Park'. Tag med på besøg i Zhongguancun Science og Technology-byen, hvor de store it-firmaer holder til.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium

Det får du i artiklen

  • Tag med på rundtur i Z-park, Kinas svar på Silicon Valley
  • Kom indenfor hos den lokale veteran, Lenovo.
1.175
6 min
Egentlig virker her ikke særlig kinesisk.

Lenovos nyopførte hovedkontor, eller rettere ’campus’ som det hedder, er tusindvis af kvadratmeter kontorbyggeri som ligeså godt kunne stå i industrielle storbyer som Munchen eller Chicago.

Vi er en til halvanden times kørsel fra Beijing centrum – mellem Beijings femte og sjette skal, som er dem, som man tæller, når man skal sige, hvor man befinder sig i forhold til megapolens syv motorvejsringe.

Her er råkoldt, det er Beijing på denne tid af året, og luften nærmer sig det frostklare – det er mere atypisk i en by, som er kendt for og plaget af sine ringe luftkvalitet.

I dag er altså en af de rigtig gode dage at besøge klodens største pc-producent.

Vi er ’Zhongguancun Science og Technology’-zonen, også kendt som ’Z-park’, Kinas officielle svar på USA’s famøse Silicon Valley.

Overfor tårner Baidus, Kinas svar på Google, hovedkontor sig op og ved siden af finder man Tencent, det kinesiske Facebook.

Mange af Silicon Valley-darlingerne er også til stede her: Både Microsoft, Google, Intel, IBM, AMD og Oracle er at finde i området.

I området alene arbejder op mod en halv million mennesker, dobbelt så mange som i Silicon Valley. De er fordelt på 12.000 teknologi-virksomheder.

I den konstellation er Lenovo det tætteste, som vi kommer på et kinesisk svar på Apple.

Den kinesiske mobil- og pc-producent er samtidig veteranen her i området, hvor selskabet har haft haft sit hovedsæde siden 1984.

Ansigtet frem
Alt er i øvrigt pyntet op her.

Lenovos hovedkvarter er opført i oktober 2018 og har dermed lige fyldt sit første år, men det der skiltes med, er, at det er 35 år siden, at Lenovo blev grundlagt.

Det, der begyndte i et skur og med cirka 200.000 yuan på hånden, er vokset til at blive klodens førende pc-producent.

Nu er alt skaleret op. Alene hovedkontoret tæller nu 11.000+ ansatte, men blandt andet opkøbet af IBM’s ’Thinkpad’ laptop-forretning og Motorolas mobilforretning gør, at Lenovo er en sammensat organisation med flere centre spredt på fire kontinenter.

Virksomheden vil dog gerne signalere, at det her er det kinesiske centrum for virksomheden og samtidig vise Lenovo frem som en af klodens teknologiske sværvægtere.

En fuldautomatiseret butik
Noget af det første man møder, når træder ind er derfor Lenovos svar på Amazon Go: Et fuldt automatiseret supermarked, hvor man kan shoppe ved bare at tingene fra hylderne, putte varerne i tasken for til sidst at gå ud igennem en sluse.

Afregningen klares på et splitsekund via ansigtsgenkendelse forudsat, at man har den nødvendige WeChat-app, som i Kina fungerer som allestedsværende platform for beskeder, betalinger og sociale medier.

ID-kort er heller ikke nødvendig her. Man bruger i stedet ansigtet til at checke ind på matriklen.

Når man er forbi sluserne, møder man patentvæggen, hvor Lenovos mange patenter skal signalere selskabets intellektuelle herredømme. Med mere end 1.000 nye patenter til udstillingen om året, er der noget om snakken.

Læs også: Midt i spionage-rygter og mediestorm: Computerworld besøger Huawei i Kina - tag med på besøg hos det måske mest omstridte tech-firma lige nu

Kinesiske forhold
En særlig ånd forsøges også at udbredes her – her er man meget stolt over, at arbejds- og fritidsbalancen er en anden end i andre virksomheder, blandt andet ved at disponere over træningsfaciliteter til de ansatte.

Jeg bider dog mærke i, at hverken træningscenteret eller klatrevæggen er i brug denne tirsdag eftermiddag.

Man får heller ikke set Lenovos fabrikker.

Disse er i stedet primært at finde i industribyerne Chengdu og Hefei på det kinesiske fastland samt i andre anlæg i blandt andet USA, Brasilien og Japan.

Indhegnet af kinesisk firewall
Rundvisningen gennemsyres samtidig af, at min mobilforbindelse er indhegnet af den kinesiske firewall.

Her er adgangen til vestlige tjenester som Googles mail, YouTube, Facebook og Twitter forbudt. Microsofts tjenester fungerer dog. Det er lang tid siden, at jeg har 'binget' så meget.

Det kan omgås med VPN-tjenester, men selv disse skal man være varsomme med.

Lenovos europæiske kommunikationschef, Ben Taylor, advarer os inviterede journalister mod at bruge tjenesterne, når man nærmer sig regeringsbygninger.

I og omkring Lenovos lokaler kan man dog operere i nogenlunde VPN-frihed.

Brugen af ansigtsgenkendelse giver også grund til tøven, for man kan tælle dusinvis, hvis ikke hundredvis, af overvågningskameraer både i og omkring Lenovos kontor under dagsudflugten.

Hvem har mon adgang til de data?

Læs også: På trods af frygt for overvågning sælger smarthøjttalere som varmt brød: "En fuldstændig erosion af vores forståelse af privacy"

Fremtidsvisioner
Turen igennem Lenovos hovedkvarter tager os videre igennem selskabets showrooms:

Her disker den kinesiske teknologigigant med fremtidsvisioner om, hvordan alt fra smart-homes, smart-kontorer, smart-skoler og andre intelligente omgivelser skal forsøde tilværelsen i fremtiden.

Måske ikke synderlig overraskende beskæftiger Lenovo sig med meget af den samme teknologi, som selskabets amerikanske pendant, Apple, beskæftiger sig med.

Her er mange prototyper i spil: Eksempelvis wearables, der kan monitorere enhver form for tænkelige livstegn, stemmestyrede hvidevarer og enheder i køkkener, stuer og soveværelser og augmented reality-systemer, der skal bidrage til fjernsupport af kritiske systemer samt en miniature udgave af Lenovos førende HPC-datacenter-maskiner.

En interessant satsning er tiltænkt de kinesiske klasseværelser i de kinesiske yderområder.

Her arbejder Lenovo med et egetudviklet system, der via maskinlæring skal kunne genkende og rette elevers prøver for på den vis at lette klasselærerens byrde.

Ikke lige langt til Silicon Valley
Selv om jeg befinder mig små 10.000 kilometer fra amerikanske Silicon Valley, overrasker besøget i hjertet af Kinas Z-park mest ved antallet af paralleller, der kan drages til det amerikanske forbillede.

Her er også tale om en højteknologisk højborg, der imponerer med sin visioner om samspillet mellem mennesker og teknologi.

Samtidig er kulturforskellene yderst håndgribelige.

Åbne idealer om globale netværk som prægede internettet i dennes tilblivelse skæmmes af den synlige og usynlige kontrol, som hersker.

Flittig brug af metoder som kunstig intelligens og ansigtsgenkendelse giver grund til bekymring, særligt når det foregår under det kinesiske styres autoritære åsyn.

Til gengæld er jeg mindre bekymret for, at mine gøren og laden bliver solgt videre til tredjeparter.

Uanset hvad, så er den teknologiske optimisme til at tage og føle på her. På den vis er Z-park meget tættere på Silicon Valley, end man tror.

Computerworld var inviteret til Beijing af Lenovo. Læs mere om Computerworlds principper for rejser her.

Læs også: Kina skyder 6G-kapløbet i gang: Universiteter, forskningsinstitutioner og virksomheder mobiliseres


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter

0 Premium-indhold

Pandora-CIO har gennemført massiv cloud-migrering i foråret: "Vi har simpelthen foretaget en åben hjerteoperation under coronakrisen"

0 Premium-indhold

Skal du købe ny pc? Her er efterårets bedste bærbare til prisen

0 Premium-indhold

Opfinderen af programmet Matematikfessor stopper fem måneder efter million-salg: “Nu tager jeg tager al min erfaring og går ud i intetheden med den”

0 Premium-indhold

Datatilsynet ændrer i vigtig GDPR-vejledning til DPO'er efter tilsyns-besøg: Retter op på flere år gamle uklarheder

0 Premium-indhold

Kundeflugt fortsætter hos TDC: Har mistet 41.000 tv-kunder på tre måneder


Premium
Pandora-CIO har gennemført massiv cloud-migrering i foråret: "Vi har simpelthen foretaget en åben hjerteoperation under coronakrisen"
Interview: Ved årets udgang er 70 procent af Pandoras it-landskab flyttet i skyen. Dermed når CIO Peter Cabello Holmberg i mål med planerne fra sommeren 2020 trods coronakrisen. "Vi har gennemført en række massive migreringer her under coronakrisen," siger han.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Få arkitekturen på plads uden omfattende specialtilpasninger eller kodefærdigheder
I dette whitepaper får du en indsigt i KMDs WorkZone informationsplatform til private og offentlige virksomheder. Med WorkZone kan du modellere din specialiserede forretningsunderstøttelse entitet for entitet, opgave for opgave, proces for proces, så informationsarkitekturen flugter meget præcist med krav og ønsker. Og fordi KMD WorkZone er baseret på standardkomponenter og bliver driftet af KMD, er der altid styr på sikkerhed, governance og compliance. Dette whitepaper beskriver, hvordan KMD WorkZone fungerer som navet i en samlet informationsarkitektur på tværs af systemlandskabet og de enkelte fagløsninger. KMD WorkZone til understøttelse af eksempelvis Case Management, Records Management, Content Management, Contract Lifecycle Management og en række andre datadiscipliner uden behov for omfattende analyse, modellering eller konfigurationsprojekter.