Permanent supergrid klar til atomfysikere

Atomfysikerne ruster sig til at smadre protoner sammen med tæt på lysets hastighed. Derfor har de nu bygget verdens største permanente grid til behandling af de op til 14 petabyte data, som verdens største partikelaccelerator vil generere årligt fra 2007.

Partikelfysikere er normalt begejstrede for meget små ting. Lige nu glæder de sig imidlertid over verdens største permanente beregningsnetværk.

78 lande deltager i projektet, hvor indtil videre mere end 6.000 computere er koblet sammen i et kæmpestort grid.

Dette grid skal hjælpe forskerne med at behandle nogle af de op til 14 petabyte data, som atomfysikernes seneste legetøj vil spytte ud hvert år.

Smadrer protoner

Det er forskerne på det europæiske center for højenergifysik CERN, som har brug for grid'et til centerets nye store partikelaccelerator, Large Hadron Collider.

For at behandle de enorme mængder af data, som kommer ud af at smadre protoner sammen ved hastigheder tæt på lysets, vil det kræve, hvad der svarer til regnekraften fra omkring 70.000 almindelige hurtige pc'er.

Inden fysikerne første gang tænder for det nye enorme underjordiske anlæg på grænsen mellem Schweiz og Frankrig i 2007, har de ambitioner om at udvide deres grid til mindst 10.000 computere.

Det er vel at mærke ikke almindelige pc'er, men derimod kraftige processorfarme og supercomputere, som står på universiteter og forskningsanstalter over det meste af verden.

Arbejder sammen

Grid-computing gør det muligt at forbinde disse computere ved hjælp af kraftige internetforbindelser, så de selvstændige enheder kan arbejde sammen om at behandle enorme datamængder.

Det sker i dag ved hjælp af fiberoptiske forbindelser på mellem 155 megabit pr. sekund og op til 10 gigabit pr. sekund.

EU-Kommissionen har for nylig bevilliget 700 millioner kroner til opgradering af det europæiske forskningsnetværk til 10 gigabit-forbindelser, samt yderligere et trecifret millionbeløb til forskning i nye netværksteknologier.

Også de nordiske universiteter og forskningsanstalter er koblet på det europæiske forskningsnetværk gennem det fælles nordiske netværk Nordunet.

Relevante link

Om CERN's Large Hadron Collider

Om CERN's grid til LHC




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere