Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Amerikanske it-giganter skal nærstuderes af konkurrencemyndigheder / IT-Branchen: Digitale fupmagere er et stigende problem i Danmark / T-Mobile får godkendt overtagelse af Sprint / Power-direktør kysser Apple-container

Morgen-briefing: Amerikanske it-giganter skal nærstuderes af konkurrencemyndigheder. IT-Branchen: Digitale fupmagere er et stigende problem i Danmark. T-Mobile får godkendt overtagelse af Sprint. Power-direktør kysser Apple-container. DTU udpeger 11 nye professorer. Bestyrelsesmedlem sælger Netcompany-aktier for millioner.

Godmorgen!

Det er onsdag, det er koldt og vi bliver blæst godt igennem i disse dage.

Men fortvivl ej.

Der er blot 18 dage til vinteren officielt er slut og foråret skydes i gang.

Således opmuntret er Christoffer Lund-Hansen klar med onsdagens morgen-briefing.

Amerikanske it-giganter skal nærstuderes af konkurrencemyndigheder

De fem amerikanske it-giganter Alphabets Google, Apple, Facebook, Amazon og Microsoft bliver sat under lup af de amerikanske konkurrencemyndigheder, FTC.

Formålet er at undersøge, hvorvidt selskaberne ulovligt har elimineret konkurrenter gennem opkøb af startup-virksomheder.

Det skriver Reuters.

Derfor har FTC beordret de fem selskaber til at levere informationer om betingelserne og formålene it-gianternes opkøb i perioden fra 1. januar 2010 til og med 31. december 2019.

Ingen af de fem selskaber har ønsket at kommentere sagen over for Reuters.

IT-Branchen: Digitale fupmagere er et stigende problem i Danmark

Falske sms'er, emails og telefonopkald er et stigende problem, og i takt med at fupmagerne bliver mere avancerede, falder langt flere danskere i fælden.

Det sker især fordi, at flere og flere it-kriminelle er danske.

Sådan lyder en advarsel fra IT-Branchen.

IT-Branchen har sammen med Dansk Erhverv udarbejdet en befolkningsundersøgelse, som viser, at 30 procent af danskerne- svarende til 1,7 millioner borgere - har modtaget falske opkald og henvendelser.

Og blot i løbet af de tre første kvartaler af 2019 er det lykkedes for de digitale fupmagere at frarøve danskerne for 24 millioner kroner, ifølge IT-Branchen.

Det er en stigning på mere end 10 millioner kroner sammenlignet med tallene for 2018.

"De digitale fupmagere er langt mere snedige i dag end tidligere, og vi skal forberede os på, at henvendelserne kommer til at se endnu mere troværdige ud i fremtiden. Det er derfor yderst vigtigt, at danskerne har kompetencerne til at kunne gennemskue hvornår noget er fup eller ej," udtaler Bjarke Alling, formand for IT-Branchens udvalg for it-sikkerhed, i en meddelelse.

T-Mobile får godkendt overtagelse af Sprint

Tyske T-Mobiles overtagelse af den amerikanske televirksomhed Sprint til en værdi på 26 milliarder dollar er blevet godkendt ved en distriksdomstol i USA.

Det skriver Wall Street Journal.

Dermed er vejen banet for den tyske telegigants overtagelse af Sprint til en pris, der svarer til næsten 180 milliarder kroner.

Ti amerikanske stater - herunder New York og Californien - havde argumenteret for, at overtagelsen af Sprint ville skade konkurrencen på det amerikanske telemarked, men det argument blev afvist af dommer Victor Marrero.

Den fusionerede virksomhed vil fortsat gå under navnet T-Mobile.

Power-direktør kysser Apple-container

Og det ville ikke være en rigtig morgen-briefing i denne tid, hvis vi ikke omtaler den frygtede coronavirus.

Kun ti procent af medarbejderne hos Apples største underleverandør af iPhones, kinesiske Foxconn, er mødt på arbejde på to af virksomhedens fabrikker efter nytårsferien, ifølge Jyske Banks nyhedsbrev.

Som følger heraf forudser analysevirksomheden IDC, at forsendelsen af iPhones fra Kina kan blive mindsket med 30 procent på globalt plan i årets første kvartal sammenlignet med 2019.

Derfor raser frygten for de fremtidige leverancer hos den danske elektronikkæde Power.

Det skriver Børsen.

"Vi har lige fået en sending AirPods fra Kina. Den her situation er så usikker, at vi kysser på containeren, når vi får den ind," siger Jesper Boysen, administrerende direktør for Power, til avisen.

DTU udpeger 11 nye professorer

Danmarks Tekniske Universitet, DTU, har præsenteret 11 nye professorer inden for matematik og computer science i 2019 og 2020.

Det oplyser universitetet i en meddelelse.

"Med udnævnelsen af de 11 professorer på DTU Compute sender vi et stærkt signal om, at vi er en afgørende spiller i fremtidens forskning inden for kunstig intelligens, machine learning, netværksvidenskab og sikkerhed," lyder det blandt andet fra Per B. Brockhoff, institutdirektør for DTU Compute, i meddelelsen.

Navnene på de 11 nye professorer er Inge Li Gørtz, Philip Bille, Carsten Witt, Morten Mørup, Søren Hauberg, Aasa Feragen, Sune Lehmann Jørgensen, Thomas Bolander, John Bagterp Jørgensen, Peter Beelen og Nicola Dragoni.

Bestyrelsesmedlem sælger Netcompany-aktier for millioner

Netcompanys bestyrelsesmedlem Juha Christensen har solgt 5.800 aktier i it-selskabet til en samlet værdi af lige knap 2,1 millioner kroner.

Aktierne er solgt gennem selskabet Truly ApS.

Det fremgår af en børsmeddelelse fra Netcompany.

Her fremgår det også, at aktierne er solgt af flere omgange, men den gennemsnitlige salgspris har været på 361,74 kroner.