Artikel top billede

HPE og AMD på trapperne med verdens vildeste supercomputer: Bliver kraftigere end verdens 200 største supercomputere tilsammen

Hewlett Packard Enterprise og AMD er på vej med det, som de to selskaber er sikre på bliver den vildeste supercomputer, som verden nogensinde har set.

El Capitan. Det bliver navnet på den vildeste supercomputer nogensinde har set.

Sådan lyder meldingen fra Hewlett Packard Enterprise og AMD, der netop har indgået aftale om produktion af den voldsomt muskel-stærke maskine, der ventes at stå klar til drift i 2023.

De to selskaber vil investere 600 millioner dollar på udvikling af supercomputeren, der kommer til at stå på det amerikanske Lawrence Livermore National Laboratory uden for San Francisco.

El Capitan vil færdigudbygget kunne levere 2 exaflops. Det betyder, at computeren vil kunne foretage to milliarder milliarder beregninger i sekundet.

Supercomputere er i de seneste år blevet vurderet på deres evne til at levere beregninger i petaflops, og det er udtryk for masive forbedringer på området, at man nu er nået til at måle i exaflops.

To exaflops svarer således til 2.000 petaflops.

El Capitan vil blive udstyret med AMD’s kommende Epyc-processorer med kodenvanet ‘Genoa’ samt AMD Radeon Instinct CPU’er.

Ifølge AMD bliver supercomputeren kraftigere end de 200 hurtigste supercomputere i verden i dag tilsammen.

El Capitan vil ifølge AMD blive 10 gange hurtigere end den hurtigste supercomputer i verden i dag, IBM’s Summit-computer, der står i den amerikanske delstat Tennessee. Den leverer i dag 143 petaflops.

På Lawrence Livermore National Laboratory skal El Capitan understøtte det amerikanske atomsikkerheds-kontors arbejde (National Nuclear Security Administration).

El Capitan skal blandt andet anvendes til at simulere komplekse eksplosioner af atom-våben i 3D.

USA skal bruge simulationerne i arbejdet med at sikre, at landets efterhånden ældre lager af atomvåben dels er funktionsdygtige, dels ikke udgør nogen utilsigtet sikkerhedsrisiko.

El Capitan kommer til at fylde samme areal som to tennisbaner. Computeren vil kræve 30 megawatt til driften. Det svarer til samme energiforbrug som 12.000 husstande.

HPE står iøvrigt også bag en anden kommende supercomputere, der skal leveres til Oak Ridge (hvor IBM’s Summit står i dag) i 2021. Den får en performance på halvanden exaflops.

Læs også:

Exascale computing er for alvor på vej: Vi står på randen af en ny æra




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere