HPE og AMD på trapperne med verdens vildeste supercomputer: Bliver kraftigere end verdens 200 største supercomputere tilsammen

Hewlett Packard Enterprise og AMD er på vej med det, som de to selskaber er sikre på bliver den vildeste supercomputer, som verden nogensinde har set.

El Capitan. Det bliver navnet på den vildeste supercomputer nogensinde har set.

Sådan lyder meldingen fra Hewlett Packard Enterprise og AMD, der netop har indgået aftale om produktion af den voldsomt muskel-stærke maskine, der ventes at stå klar til drift i 2023.

De to selskaber vil investere 600 millioner dollar på udvikling af supercomputeren, der kommer til at stå på det amerikanske Lawrence Livermore National Laboratory uden for San Francisco.

El Capitan vil færdigudbygget kunne levere 2 exaflops. Det betyder, at computeren vil kunne foretage to milliarder milliarder beregninger i sekundet.

Supercomputere er i de seneste år blevet vurderet på deres evne til at levere beregninger i petaflops, og det er udtryk for masive forbedringer på området, at man nu er nået til at måle i exaflops.

To exaflops svarer således til 2.000 petaflops.

El Capitan vil blive udstyret med AMD’s kommende Epyc-processorer med kodenvanet ‘Genoa’ samt AMD Radeon Instinct CPU’er.

Ifølge AMD bliver supercomputeren kraftigere end de 200 hurtigste supercomputere i verden i dag tilsammen.

El Capitan vil ifølge AMD blive 10 gange hurtigere end den hurtigste supercomputer i verden i dag, IBM’s Summit-computer, der står i den amerikanske delstat Tennessee. Den leverer i dag 143 petaflops.

På Lawrence Livermore National Laboratory skal El Capitan understøtte det amerikanske atomsikkerheds-kontors arbejde (National Nuclear Security Administration).

El Capitan skal blandt andet anvendes til at simulere komplekse eksplosioner af atom-våben i 3D.

USA skal bruge simulationerne i arbejdet med at sikre, at landets efterhånden ældre lager af atomvåben dels er funktionsdygtige, dels ikke udgør nogen utilsigtet sikkerhedsrisiko.

El Capitan kommer til at fylde samme areal som to tennisbaner. Computeren vil kræve 30 megawatt til driften. Det svarer til samme energiforbrug som 12.000 husstande.

HPE står iøvrigt også bag en anden kommende supercomputere, der skal leveres til Oak Ridge (hvor IBM’s Summit står i dag) i 2021. Den får en performance på halvanden exaflops.

Læs også:

Exascale computing er for alvor på vej: Vi står på randen af en ny æra
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TDCH A/S
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Peter Wibroe holder styr på Formel 1-sejlholds enorme mængder af real-time-data: Vi har 2.000 datastreams når vi sejler
SailGP er Formel 1 til vands drevet af tusindvis af sensorer, live dataanalyse og hvor alle konkurrenter live kan kigge med i netop dine data. Computerworld har været ude at sejle med det danske SailGP-team for at få historien om den topmoderne og datadrevne sport.
Computerworld
Pengene fosser ud af MobilePays kasse: Har tabt 157,6 millioner kroner i 2019
MobilPay kommer ud af 2019 med et dundrende underskud 157,6 millioner kroner.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Hybrid infrastruktur giver Jutlander Banks medarbejdere mere tid til kunderne
Hos Jutlander Bank sørger den nye, hybride infrastruktur fra HPE for, at bankens kunderådgivere i dag kan bruge væsentlig mere tid hos den enkelte kunde. I denne kundecase kan du få indsigt i hvordan IT-chef Kim Meling Christensen har oplevet samarbejdet med Atea og HPE – samt hvilke kundevendte fordele og muligheder for automatisering som det har givet.