Artikel top billede

HPE og AMD på trapperne med verdens vildeste supercomputer: Bliver kraftigere end verdens 200 største supercomputere tilsammen

Hewlett Packard Enterprise og AMD er på vej med det, som de to selskaber er sikre på bliver den vildeste supercomputer, som verden nogensinde har set.

El Capitan. Det bliver navnet på den vildeste supercomputer nogensinde har set.

Sådan lyder meldingen fra Hewlett Packard Enterprise og AMD, der netop har indgået aftale om produktion af den voldsomt muskel-stærke maskine, der ventes at stå klar til drift i 2023.

De to selskaber vil investere 600 millioner dollar på udvikling af supercomputeren, der kommer til at stå på det amerikanske Lawrence Livermore National Laboratory uden for San Francisco.

El Capitan vil færdigudbygget kunne levere 2 exaflops. Det betyder, at computeren vil kunne foretage to milliarder milliarder beregninger i sekundet.

Supercomputere er i de seneste år blevet vurderet på deres evne til at levere beregninger i petaflops, og det er udtryk for masive forbedringer på området, at man nu er nået til at måle i exaflops.

To exaflops svarer således til 2.000 petaflops.

El Capitan vil blive udstyret med AMD’s kommende Epyc-processorer med kodenvanet ‘Genoa’ samt AMD Radeon Instinct CPU’er.

Ifølge AMD bliver supercomputeren kraftigere end de 200 hurtigste supercomputere i verden i dag tilsammen.

El Capitan vil ifølge AMD blive 10 gange hurtigere end den hurtigste supercomputer i verden i dag, IBM’s Summit-computer, der står i den amerikanske delstat Tennessee. Den leverer i dag 143 petaflops.

På Lawrence Livermore National Laboratory skal El Capitan understøtte det amerikanske atomsikkerheds-kontors arbejde (National Nuclear Security Administration).

El Capitan skal blandt andet anvendes til at simulere komplekse eksplosioner af atom-våben i 3D.

USA skal bruge simulationerne i arbejdet med at sikre, at landets efterhånden ældre lager af atomvåben dels er funktionsdygtige, dels ikke udgør nogen utilsigtet sikkerhedsrisiko.

El Capitan kommer til at fylde samme areal som to tennisbaner. Computeren vil kræve 30 megawatt til driften. Det svarer til samme energiforbrug som 12.000 husstande.

HPE står iøvrigt også bag en anden kommende supercomputere, der skal leveres til Oak Ridge (hvor IBM’s Summit står i dag) i 2021. Den får en performance på halvanden exaflops.

Læs også:

Exascale computing er for alvor på vej: Vi står på randen af en ny æra
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere