Artikel top billede

HPE og AMD på trapperne med verdens vildeste supercomputer: Bliver kraftigere end verdens 200 største supercomputere tilsammen

Hewlett Packard Enterprise og AMD er på vej med det, som de to selskaber er sikre på bliver den vildeste supercomputer, som verden nogensinde har set.

El Capitan. Det bliver navnet på den vildeste supercomputer nogensinde har set.

Sådan lyder meldingen fra Hewlett Packard Enterprise og AMD, der netop har indgået aftale om produktion af den voldsomt muskel-stærke maskine, der ventes at stå klar til drift i 2023.

De to selskaber vil investere 600 millioner dollar på udvikling af supercomputeren, der kommer til at stå på det amerikanske Lawrence Livermore National Laboratory uden for San Francisco.

El Capitan vil færdigudbygget kunne levere 2 exaflops. Det betyder, at computeren vil kunne foretage to milliarder milliarder beregninger i sekundet.

Supercomputere er i de seneste år blevet vurderet på deres evne til at levere beregninger i petaflops, og det er udtryk for masive forbedringer på området, at man nu er nået til at måle i exaflops.

To exaflops svarer således til 2.000 petaflops.

El Capitan vil blive udstyret med AMD’s kommende Epyc-processorer med kodenvanet ‘Genoa’ samt AMD Radeon Instinct CPU’er.

Ifølge AMD bliver supercomputeren kraftigere end de 200 hurtigste supercomputere i verden i dag tilsammen.

El Capitan vil ifølge AMD blive 10 gange hurtigere end den hurtigste supercomputer i verden i dag, IBM’s Summit-computer, der står i den amerikanske delstat Tennessee. Den leverer i dag 143 petaflops.

På Lawrence Livermore National Laboratory skal El Capitan understøtte det amerikanske atomsikkerheds-kontors arbejde (National Nuclear Security Administration).

El Capitan skal blandt andet anvendes til at simulere komplekse eksplosioner af atom-våben i 3D.

USA skal bruge simulationerne i arbejdet med at sikre, at landets efterhånden ældre lager af atomvåben dels er funktionsdygtige, dels ikke udgør nogen utilsigtet sikkerhedsrisiko.

El Capitan kommer til at fylde samme areal som to tennisbaner. Computeren vil kræve 30 megawatt til driften. Det svarer til samme energiforbrug som 12.000 husstande.

HPE står iøvrigt også bag en anden kommende supercomputere, der skal leveres til Oak Ridge (hvor IBM’s Summit står i dag) i 2021. Den får en performance på halvanden exaflops.

Læs også:

Exascale computing er for alvor på vej: Vi står på randen af en ny æra
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere