Fynsk distributør slæber England i retten

Den fynske mobildistributør Tel-Ka har været tæt på at bukke under for engelske told- og skattemyndigheders beskyldninger om momssvindel. Nu lægger selskabet sag an mod de engelske myndigheder og kræver 54 millioner kroner i erstatning.

Den fynske mobildistributør Tel-Ka har det sidste år levet en omtumlet tilværelse, og det har nu fået selskabet til at lægge sag an mod de engelske myndigheder og kræve 54 millioner kroner i erstatning.

Tyske og engelske told- og skattemyndigheder har nemlig beskyldt selskabet for at svindle for millioner i moms. De beskyldninger har fået Tel-Kas omsætning til at styrtdykke fra 4,8 milliarder kroner til knap 1,8 milliarder kroner i det seneste regnskabsår.

Samtidig er et overskud på 53,5 millioner kroner i løbet af et år vendt til et tab på 56,2 millioner kroner.

- Englænderne beslaglagde store partier mobiltelefoner - som vi senere måtte sælge med et tab på 24 millioner kroner - og momstilgodehavender for 35 millioner kroner. Vi gik fra at have masser af penge i kassen til ingen i løbet af meget kort tid, siger Henning Borgersen, administrerende direktør for, og medejer af, Tel-Ka.

Den drænede pengekasse betød, at selskabet ikke havde råd til at købe nye varepartier, og forretningen gik derfor næsten i stå. Egenkapitalen smuldrede ind fra 72 millioner kroner til 16 millioner kroner, og halvdelen af medarbejderne måtte se sig om efter nyt arbejde.

Alligevel væbnede selskabet sig med tålmodighed og ventede på, at de engelske myndigheder betalte momstilgodehavenderne tilbage.

- Pengene kom aldrig. Vi har nu brugt 3,5 millioner kroner på advokater i England og lagt sag an mod de engelske told- og skattemyndigheder. Vi kræver 54 millioner kroner i erstatning. Derudover overvejer vi at slæbe englænderne for Menneskerettigheds-domstolen, siger Henning Borgersen.

Fanget i momskarrussellen?

Tel-Kas besværligheder kommer samtidig med, at de engelske og tyske told- og skattemyndigheder har taget fløjlshandskerne af i kampen mod momssvindlere. Hensigten er at få bremset de momskarruseller, som drejer lystigt omkring, og snyder EU-landenes pengekasser for milliarder af kroner.

- Vi har ikke gjort noget forkert. Jeg er fortørnet over, at myndighederne skyder med spredehagl i jagten på de brodne kar i branchen. Vi har brugt over 10 år på at bygge Tel-Ka Head op. Overivrige embedsfolk har nu bombet os fem år tilbage i tiden, siger Borgersen.

Momskarrusellerne har drejet rundt i mange år. Svindlen foregår eksempelvis ved, at et selskab i England sælger et stort parti mobiltelefoner til et selskab i Tyskland uden at betale moms, fordi begge lande er medlemmer af EU.

Selskabet i Tyskland sælger så telefonerne videre til et andet selskab i Tyskland, men opkræver moms af salget. Derefter sletter selskabet momsen fra regnskabet og lukker

Eftersom det snyder med momsen, kan det sælge telefonerne billigt til det andet tyske selskab, der igen sælger dem tilbage til det engelske selskab uden moms. Sådan drejer karrusellen, indtil bagmændene har scoret en kæmpe fortjeneste på moms, de aldrig har betalt.

- Vi er på ingen måde blevet fanget i momskarruseller. Vores advokater i England giver os fuldstændig ret, og mener, at vi har en sikker sag mod myndighederne, siger Henning Borgersen.

Lever på bankernes nåde

Ifølge Henning Borgersen har myndighedernes hårde fremfærd betydet, at Tel-Ka Head kun kan takke sine bankforbindelser for, at Tel-Ka Head stadig eksisterer.

- Bankerne har heldigvis bakket op om Tel-Ka Head, selvom de har omkring 40 millioner kroner til gode, siger Henning Borgersen.

Han regner først med, at det retslige efterspil er overstået om tre-fire år, men er alligevel optimist og tror på, at Tel-Ka Head går en lys fremtid i møde. Distributøren fra Middelfart har spredt sine aktiviteter betrg for langt den største del af forretningen.

- Vi skal revurdere vores forretningsplan, men vi kommer helt sikkert til at distribuere masser af mobiltelefoner fremover, siger Henning Borgersen.

De europæiske myndigheders fokus på momskarruseller har fået flere andre mobildistributører, heriblandt Comitel, til at være yderst forsigtige med, hvem de køber mobiltelefoner af. I Comitels tilfælde betød det, at virksomheden i det seneste regnskabsår fik barberet godt 30 procent af omsætningen, selv om selskabet ikke selv var i myndighedernes søgelys.

- Jeg er ikke bange for at handle med mobiltelefoner. Vi har igennem mange år opbygget et netværk af forhandlere og distributører, som jeg stoler på. Myndighedernes fokus på momskarruseller og den generelle branchepanik får os ikke til at droppe mobildistribution, siger Henning Borgersen.

Denne artikel stammer fra magasinet Top 100, der følger med fredagens trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere