Denne gang gik det helt galt: Google overspillede totalt sin hånd over for Joy Mogensen og Folketinget

Computerworld mener: Kulturministeren og Folketingets partier ville mødes med en beslutningstager fra Google. Spørgsmålet er om det overhovedet muligt i Danmark. For mange internationale tech-virksomheder bliver mere og mere lukkede i takt med at omsætningen vokser.

Computerworld mener: Egentligt ville kulturminister Joy Mogensen (S) og en række af Folketingets kulturordførere bare have en beslutningstager fra Google at tale med - sandsynligvis om YouTubes betaling af danske kunstnere og om blokeringen af en børne-tv app fra DR, som du kan læse mere om her.

Men så sendte Google ”en dygtig kommunikationsmedarbejder”. Og ja, det er et ordret citat fra ministerens meget læseværdige interview med Filmmagasinet Ekko.

I interviewet kan du blandt andet også læse at: "Google er en fuldstændigt uigennemsigtig og uigennemtrængelig organisation, der styres af nogle algoritmer og mennesker, som beslutningstagere ikke kan komme i kontakt med."

Av!

Men det er sandt. Og ikke kun hos Google.

Med 15 års erfaring inden for tech-journalistik er det min klare opfattelse, at lukketheden hos it-giganterne kun er blevet mere og mere komplet i takt med, at deres enorme formuer er vokset.

Selvfølgelig stiller de op, når der er gode historier, som de kan kontrollere og som går deres vej.

Hurrahistorier om arbejdspladser til Danmark og livsstilsinterviews om diversitet og lederskab er altid velkomne.

Spørgsmål om beskatning, udnyttelse af monopollignende forhold og påvirkningen af vores samfund er der ingen, som har lyst til at svare på.

Stiller ikke op til interview
Af samme grund har du de seneste par år, i forbindelse med vores årlige Image-analyse, ikke kunne læse interview med Google Danmarks direktør, Malou Aamund, i Computerworld.

Senest i marts 2020 var det den danske kommunikationschef Jesper Vangkilde, der afviste et interview med ordene: ”Al respekt for jeres undersøgelse, men I må køre uden os.”

Det kan du læse mere om her: Googles stærke image har fået store ridser i lakken hos de danske brugere.

Tak, det gør vi så.

På overfladen er der ellers tale om succeshistorie, hvor Google kom ind på en flot samlet femteplads ud af de analyserede 50 it-virksomheder.

Men når det kommer til troværdighed og sympati, kunne det blot blive til en 24. plads - og helt galt går det, når det kommer til tilgængelighed, hvor Google må finde sig i en sølle 38. plads.

Kulturministeren har med andre ord blot oplevet det, som journalister og it-professionelle har vidst i årevis: Googles og de fleste andre helt store it-giganters ledelse er ikke tilgængelige, medmindre den røde løber er rullet ud, og man bliver klappet ind.

I stedet kan man få en mail - som oftest ikke er til citat.

Det er skidt for demokratiet. For de store tech-firmaer fylder meget i både erhvervslivet, i samfundet og i politik.

Men det er desværre godt PR-arbejde og står på side ét i håndbogen: Holder man mund eller sender sine PR-folk i byen med lidt USA-godkendte citater, bærer man ikke brænde til bålet, og historien dør efter en dag eller to.

Denne gang overspillede Google sin hånd
Men denne gang overspillede Google sin hånd.

Og Joy Mogensen fik overladt en bold, som blot skulle trilles ind i målet via en række meget direkte citater i Filmmagasinet Ekko.

Joy Mogensens mål er dybest set Googles selvmål.

Men sandheden er, at Google nok ikke kunne gøre andet.

For spørgsmålene, som Joy Mogensen og kulturordførerne ville stille om værdier og internationale musikaftaler, er efter alt at dømme over den lokale direktørs lønramme og placering i det globale hieraki.

Det gælder ikke kun Google men også mange andre internationale it-firmaer, som arbejder i Danmark: Licenser, aftaler, priser, standardkontrakter, GDPR-responsen og politikken bliver bestemt et andet sted – oftest i USA.

Forklare og forhale - ikke forhandle
De lokale kontorer kan derfor kun forklare og forhale, når der bliver stillet kritiske spørgsmål. Forhandle kan de sjældent.

Derfor sendte de heller ikke chefen, da Folketinget spurgte. Men denne gang gik det galt.

Joy Mogensen skal derfor have tak for at råbe op og udstille den lukkethed, som de store tech-firmaer desværre i stigende grad betjener sig af.

Men der er ingen nemme løsninger herfra.

For tech-firmaerne bidrager til vores økonomi, de skaber job, de sidder med i brancheforeningerne, i offentlige bestyrelser og de forsyner os med ny konkurrencedygtig teknologi.

Det, og deres dygtige lobbyindsats, har indtil videre givet dem et delvist fripas fra de svære diskussioner.

Men den tid er forhåbentligt slut i takt med, at flere politikere kræver svar - og forventer at firmaerne optræder med den åbenhed, som der kan forventes af store samfundsaktører.

Spørgsmålet er, om der er nogen i Danmark, som har mandatet til at svare på dem.

Læs også: Google skal stå skoleret over for kulturministeren: Skal forklare censur af dansk indholdPremium
Spareplan har udløst voldsomme protester: Her er regeringens forklaring på planlagte it-besparelser
Regeringens planer om at skære ned for blandt andet Datatilsynet, Digitaliseringsstyrelsen og Styrelsen for It og Læring skyldes blandt andet 'bevillings-udløb' og 'løbende tilpasninger,' lyder det i et skriftligt svar, som Finansministeriet har sendt til Computerworld - tre uger efter vi bad om en begrundelse.
Computerworld
Så kom der pris og dato på de nye PlayStation 5-modeller
Sony slipper de nye PlayStation 5 konsoller løs blot halvanden uge efter lanceringen af Microsofts Xbox-kollektion.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Find den rette model til din organisation: Ny guide til outsourcing er fyldt med tips & tricks
Mængden af outsourcede it-opgaver er steget støt over de sidste 10 år. Det giver mening, for samtidig er kompleksitet og forretningens forventninger til hastighed også steget. Men outsourcing er også et strategisk valg. For skal du hyre direkte, gennem en leverandør eller skabe dit eget sourcingselskab? Og hvad er fordele - og ulemper ved hver model? Det får du en række konkrete bud på hvor 5 relationship modeller og 3 prismodeller gennemgås og evalueres.