Massere af nyt Apple-grej: :Læs om den nye store MacBook Air 15" og den mægtige Apple Mac Pro

Artikel top billede

Google åbner for dansk musik på YouTube i dag efter måneders 'intensive forhandlinger': Her er den nye aftale

Dansk musik vender i dag tilbage på YouTube efter ‘intensive forhandlinger’ mellem Koda og Google.

Efter to måneders hårde forhandlinger mellem Google og rettighedsorganisationen Koda åbner Google nu igen for, at dansk musik kan blive vist på YouTube.

Google åbner for dansk fra og med i dag 1. oktober.

Det sker et par måneder efter, at Google med et snuptag udelukkede al dansk musik fra YouTube, efter forhandlingerne var gået i hårdknude.

Det kan du læse mere om her: Om få dage fjerner Google al dansk musik fra YouTube efter hårde forhandlinger med rettigheds-organisation

Men parterne er altså nu nået i mål, meddeler Koda, med en ny fælles-nordisk aftale mellem Google og de nordiske rettighedsorganisationer, som er danske Koda, finske Teosto, norske Tono og islandske Stef.

”Vi er glade for at der igen bliver åbnet op for den danske adgang til musikken på YouTube. Der er ingen tvivl om, at de seneste to måneders take-down har været til stor frustration både for rigtig mange medlemmer, der i forvejen er hårdt presset på at komme ud med deres musik på grund af corona, og for de tusinder af brugere, der har skullet undvære musik på en af de primære kanaler for musikstreaming i Danmark,” meddeler Kodas direktør, Gorm Arildsen.

Uenige om betaling

Google og de nordiske rettighedsorganisationer har været meget uenige om den betaling, som de danske musikere og komponister skulle have for afspilning af deres værker på YouTube.

Ifølge Koda har Google krævet, at betalingen skulle reduceres med 70 procent, mens Google omvendt har peget på, at Koda har forlangt 'væsentligt' højere betaling end andre rettigheds-organisationer.

Det kan du læse mere om her: YouTube: Derfor har vi fjernet al dansk indhold - Koda forlanger 'væsentligt mere' end andre

Her er den nye aftale
Den nye aftale betyder, at pengene, som vil tilflyde de danske komponister, vil være betinget af, at der er reklamer på videoerne.

"Din konkrete udbetaling for en video med musik på YouTube afhænger af, hvor mange annonceindtægter den enkelte video genererer," hedder det i aftalen.

Koda meddeler nu, at den nye aftale ikke direkte kan sammenlignes med den gamle.

"Udover at dække flere landes musikkataloger, adskiller den nye aftale sig fra de enkelte landes hidtidige aftaler ved at række ud over den nationale brug af de enkelte selskabers musikkataloger," meddeler Koda.

Mediedirektør i Koda, Kaare Struve, meddeler, at han mener, at den nuværende aftale er 'den bedst mulige under de givne forhandlingsrammer' - herunder at Koda har været under hårdt pres for at nå frem til en aftale, så dansk musik kunne komme tilbage på YouTube.

"Det er ikke nogen hemmelighed, at det har været svære forhandlinger, og at vi fra Kodas side gerne havde været det pres foruden, hvor indhold kan blive taget ned i kortere eller længere perioder, hvis der ikke er enighed om pris og vilkår," siger han.

Du kan læse mere om aftalen mellem Koda og YouTube her: Her får du udbetaling fra YouTube

Læs også:

Google skal stå skoleret over for kulturministeren: Skal forklare censur af dansk indhold

"Google er en fuldstændigt uigennemsigtig og uigennemtrængelig organisation, der styres af nogle algoritmer og mennesker, som beslutningstagere ikke kan komme i kontakt med"

Forhandlinger mellem Koda og YouTube fortsætter - dansk musik fortsat udelukket fra YouTube på ubestemt tid