Nu sætter AMD sig på CPU-tronen: Her er den hidsige Ryzen 5000 processor-familie

AMD's nye Ryzen 5000-portefølje vil være bedst på samtlige parametre. Få overblik over priser, specifikationer og lanceringstidpunkt her.

Chip-producenten AMD løfter denne uge sløret for femte generation af sin Ryzen-processorer – en stribe af processorer, der har udfordret ærkerivalen Intel på nye måder ved hver enkel udgivelse.

AMD Ryzens CPU’er har indhentet Intels Core-processorer på en lang række parametre igennem de seneste år: værdi for pengene, strømeffektivitet, varmeudledning, flerkernet ydelse og siden samt ydelse.

Med Ryzen 5000 lover AMD, at man nu vil levere ’klodens bedste gaming-CPU’ med den vilde, 16-kernede Ryzen 5900X processor.

AMD synes at sætte baren så højt, at Intel ikke længere har noget decideret modsvar at byde ind med.

Hidsige sager
AMD begyndte at gøre tingene rigtig svært for Intel i løbet af sommeren 2019, da Ryzen 3000-serien blev offentliggjort.

Ud over at matche Intel på CPU-ydelsen med nye stærke quad, hexa- og octa-core CPU’er, begyndte selskabet at overbyde Intel med 12- og senere 16- kernede sager, hvor Intel ikke længere kunne være med.

Denne dominans gør sig stadig gældende, hvorfor AMD ikke vælger at udstyre Ryzen 5000 familien med hverken flere regnekræfter eller en ny procesteknik.

I stedet satses der på en revideret arkitektur kaldet ’Zen 3’ som ifølge AMD selv kan give op til 26 procent højere ydelse i forhold sidste års generation ved at fintune hvordan processoren arbejder og øge frekvenserne en anelse.

Læs også: Intel overrasker med sine nye kollektion: Banker AMD på flere fronter

Topmodellen i familien bliver den vilde 16-kernede Ryzen 9 5950x, om end den 12-kernede er den, som AMD kalder for den ultimative gamer-CPU, blandt andet på grund af en højere basis-frekvens på 3,7 GHz mod 3,4 GHz i topmodellen.

Undrer du dig i øvrigt over, at 4000-navnet synes at være sprunget over, kan det forklares ved, at det er et markedsføringsgreb, da enkelte Ryzen 3000 baserede modeller er blevet tildelt 4000-navnet hos OEM-producenter.

Hele den nye Ryzen 5000-familie er bagudkompatibel med eksisterende bundkort, forudsat at disse opdateres til understøttende firmware. PCI-e 4.0 standarden understøttes også, så længe bundkortet tillader det.

Højere priser
Der er tilsyneladende krummer i Ryzen 5000-serien, hvilket afspejler sig i AMD’s prissætning, som selskabet vælger at løfte med 50 amerikanske dollar uanset model.

Således ser Ryzen 5000-porteføljen sådan ud:

AMD Ryzen 9 5950X, 16 kerner, 32 regnetråde, 105 watt, 3,4-4,9 GHz, 72 MB cache: 799 $

AMD Ryzen 9 5900X, 12 kerner, 24 regnetråde, 105 watt, 3,7-4,8 GHz, 70 MB cache: 549 $

AMD Ryzen 7 5800X, 8 kerner, 16 regnetråde, 105 watt, 3,8-4,7 GHz, 36 MB cache: 449 $

AMD Ryzen 5 5600X, 6 kerner, 12 regnetråde, 65 watt, 3,7-4,6 GHz, 35 MB cache: 299 $

Omsat til danske kroner debuterer priserne altså ved 1.890 kroner, før eventuel told og moms er medregnet.

Salgsstarten er sat til 5. november.

Vil du vente og se, hvad Intels modtræk vil være i form af 11. generation ’Rocket Lake’ processorer, vil der skulle ventes til første kvartal 2021, hvor selskabet vil være klar med sin nye mainstream platform med PCI-e support.

Læs også: AMD tæt på gigant-opkøb: Kan købe rival for 190 milliarder kronerPremium
Michael Meister fik et tilbud, han ikke kunne sige nej til: Her er hans plan som ny topchef for Cibicom
Interview:Michael Meister forlader snart IT Relation til fordel for rollen som topchef i danske Cibicom, hvor han skal være med til at sætte fart på væksten. Se hans plan for selskabet her.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Fri medarbejdermobilitet - med digital bodyguard
Om at gå fra adgangsstyring på personniveau til adgangsstyring på desktopniveau. I takt med at flere og flere medarbejdere arbejder remote og logger på jeres systemer og netværk uden for virksomhedens sikkerhedsværn, risikerer de at efterlade døren til forretningen på klem. Dermed bliver endpoints som pc’ere, Mac’s og servere et oplagt mål for hackere, som vil ind i virksomhedens infrastruktur. I blandt sker det også, at medarbejdere udnytter deres privilegerede adgangsrettigheder til skadelige formål. Det er derfor mere aktuelt end nogensinde at rette opmærksomheden mod jeres endpoints og de rettigheder, der ligger her.