Nu sætter AMD sig på CPU-tronen: Her er den hidsige Ryzen 5000 processor-familie

AMD's nye Ryzen 5000-portefølje vil være bedst på samtlige parametre. Få overblik over priser, specifikationer og lanceringstidpunkt her.

Chip-producenten AMD løfter denne uge sløret for femte generation af sin Ryzen-processorer – en stribe af processorer, der har udfordret ærkerivalen Intel på nye måder ved hver enkel udgivelse.

AMD Ryzens CPU’er har indhentet Intels Core-processorer på en lang række parametre igennem de seneste år: værdi for pengene, strømeffektivitet, varmeudledning, flerkernet ydelse og siden samt ydelse.

Med Ryzen 5000 lover AMD, at man nu vil levere ’klodens bedste gaming-CPU’ med den vilde, 16-kernede Ryzen 5900X processor.

AMD synes at sætte baren så højt, at Intel ikke længere har noget decideret modsvar at byde ind med.

Hidsige sager
AMD begyndte at gøre tingene rigtig svært for Intel i løbet af sommeren 2019, da Ryzen 3000-serien blev offentliggjort.

Ud over at matche Intel på CPU-ydelsen med nye stærke quad, hexa- og octa-core CPU’er, begyndte selskabet at overbyde Intel med 12- og senere 16- kernede sager, hvor Intel ikke længere kunne være med.

Denne dominans gør sig stadig gældende, hvorfor AMD ikke vælger at udstyre Ryzen 5000 familien med hverken flere regnekræfter eller en ny procesteknik.

I stedet satses der på en revideret arkitektur kaldet ’Zen 3’ som ifølge AMD selv kan give op til 26 procent højere ydelse i forhold sidste års generation ved at fintune hvordan processoren arbejder og øge frekvenserne en anelse.

Læs også: Intel overrasker med sine nye kollektion: Banker AMD på flere fronter

Topmodellen i familien bliver den vilde 16-kernede Ryzen 9 5950x, om end den 12-kernede er den, som AMD kalder for den ultimative gamer-CPU, blandt andet på grund af en højere basis-frekvens på 3,7 GHz mod 3,4 GHz i topmodellen.

Undrer du dig i øvrigt over, at 4000-navnet synes at være sprunget over, kan det forklares ved, at det er et markedsføringsgreb, da enkelte Ryzen 3000 baserede modeller er blevet tildelt 4000-navnet hos OEM-producenter.

Hele den nye Ryzen 5000-familie er bagudkompatibel med eksisterende bundkort, forudsat at disse opdateres til understøttende firmware. PCI-e 4.0 standarden understøttes også, så længe bundkortet tillader det.

Højere priser
Der er tilsyneladende krummer i Ryzen 5000-serien, hvilket afspejler sig i AMD’s prissætning, som selskabet vælger at løfte med 50 amerikanske dollar uanset model.

Således ser Ryzen 5000-porteføljen sådan ud:

AMD Ryzen 9 5950X, 16 kerner, 32 regnetråde, 105 watt, 3,4-4,9 GHz, 72 MB cache: 799 $

AMD Ryzen 9 5900X, 12 kerner, 24 regnetråde, 105 watt, 3,7-4,8 GHz, 70 MB cache: 549 $

AMD Ryzen 7 5800X, 8 kerner, 16 regnetråde, 105 watt, 3,8-4,7 GHz, 36 MB cache: 449 $

AMD Ryzen 5 5600X, 6 kerner, 12 regnetråde, 65 watt, 3,7-4,6 GHz, 35 MB cache: 299 $

Omsat til danske kroner debuterer priserne altså ved 1.890 kroner, før eventuel told og moms er medregnet.

Salgsstarten er sat til 5. november.

Vil du vente og se, hvad Intels modtræk vil være i form af 11. generation ’Rocket Lake’ processorer, vil der skulle ventes til første kvartal 2021, hvor selskabet vil være klar med sin nye mainstream platform med PCI-e support.

Læs også: AMD tæt på gigant-opkøb: Kan købe rival for 190 milliarder kroner
Premium
Skal du tage en Pro eller ej? Sådan vælger du imellem iPhone 12 og 12 Pro
Apples to iPhone-nyheder minder overraskende meget om hinanden. Der er dog væsentlige forskelle, som du skal være opmærksom på, når du vælger.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.