KMD-topchef bekræfter yderligere nedskæringer i den danske stab - alt imens der oprustes i Polen

KMD reducerer i den danske medarbejderstab, der ender på et lavere antal ansatte, når regnskabsåret lukkes. Alt imens den danske medarbejderskare skrumper, vokser antallet i Polen.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium

Det får du i artiklen

  • Indblik i KMD's nedskæringer i den danske stab
  • Hvordan selskabet forholder sig til den lækkede PowerPoint-præsentation
  • Hvor mange ansatte selskabet har skåret fra på fem år
886
4:30 min
Den danske it-mastodont KMD fortsætter med at skære i antallet af ansatte i Danmark.

Det fortæller topchef Eva Berneke i et interview med ITWatch. Det drejer sig om en løbende tilpasning, som selskabet hele tiden foretager, lyder det.

"I Danmark ender vi med at lande året på et lavere antal totalt, men til gengæld er vi så flere i Polen, og vi er nok også lidt flere hos vores indiske underleverandører. Og jeg tror også, at der bliver lidt flere af de folk, der arbejder for os hos IBM, som jo sidder rundt omkring i hele verden. Så regnestykket er ikke nødvendigvis helt så enkelt," siger hun til ITWatch.

KMD-bossen ønsker imidlertidigt ikke at oplyse, hvor mange ansatte selskabet har i Danmark.

Det er kun få år siden, at KMD kunne kalde sig Danmarks største it-arbejdsplads.

I 2015 havde selskabet således over hele året et gennemsnitligt medarbejdertal på 3.076 ansatte. I regnskabet for 2019/20 havde selskabet i gennemsnit 1.893 ansatte i Danmark.

Det kan du læse mere om her: KMD kan nærme sig halvering af medarbejderstaben i Danmark på få år: Så mange ansatte har selskabet sagt farvel til

Derved er selskabet som minimum blevet 1.183 danske ansatte færre.

I slutningen af november 2020 kunne Computerworld afsløre, at KMD havde fyret 50 medarbejdere. Her lød samme budskab fra KMD om, at man løbende tilpasser organisationen.

Dengang afviste KMD at stille op til et interview med Computerworld.

Det kan du læse om her: KMD siger farvel til et halvt hundrede ansatte i fyringsrunde: "Vi tilpasser løbende organisationen"

Fagforeninger kritiserer KMD
It-fagforeningerne HK Privat og Prosa har begge været ude og kritisere KMD's manøvre, hvor den danske stab skæres, alt imens den polske afdeling øges.

Det er der intet ulovligt i, men fagforeningerne frygter, at det fører til et tab af viden og tab af arbejdspladser i Danmark.

Hertil kom bekymringer om, at kritiske it-løsninger til den danske it-infrastruktur, som KMD varetager, i højere grad vil varetages i udlandet.

"Det ligner, at grundlaget for, at KMD begynder at reducere medarbejderskaren herhjemme, er at flytte arbejdspladserne til udlandet," fortalte Niels Bertelsen, formand i Prosa.

Læs også: Frustrationen vokser hos fyringstruede KMD-ansatte: "Man ved, der kommer sjatfyringer, men KMD melder ikke noget ud"

På få år er KMD's udviklingsafdeling i Warszawa vokset med flere hundrede ansatte i en periode, hvor antallet af medarbjedere i Danmark faldet.

Det fremgår således af KMD’s seneste årsrapport, at selskabets polske udviklingsafdeling nu har 500 ansatte, som ikke tælles med i regnskabet for det danske selskab, KMD A/S.

Den polske afdeling blev etableret i 2015, og siden er antallet af medarbejdere Warszawa-afdelingen vokset stødt.

Den lækkede Powerpoint-slide
1. december kunne Computerworld bringe en lækket, intern PowerPoint-præsentation fra KMD, der beretter om en betydelig medarbejderreduktion.

Ifølge Computerworlds oplysninger stammer præsentationen fra et møde 25. november hos KMD i Aalborg.

Læs mere her: Kontroversiel PowerPoint spreder sig blandt de ansatte hos KMD: Planlægger selskabet at reducere medarbejderstaben med 10 procent?

PowerPoint-Præsentationen viser en oversigt over, hvor mange ansatte, selskabet havde sagt farvel til, samt hvor mange flere, selskaber skulle af med frem til marts 2021.

Det fremgår, at KMD Danmark fra april 2020 til oktober 2020 havde reduceret staben fra 1.992 til 1.946 ansatte.

Dernæst fremgår det, at KMD skulle være 1.761 danske ansatte i marts 2021.

I det aktuelle interview med ITWatch fortæller Eva Berneke, at denne PowerPoint-slide var fejlbehæftet.

Det er samme budskab, som Computerworld har modtaget tidligere i et skriftligt svar fra KMD.

Kritiseret for at undvige lov om masseafskedigelser
Fagforeningerne Prosa og HK Privat kritiserede KMD's metode, hvorpå selskabet afskediger medarbejdere.

Denne kritik bunder i den lækkede PowerPoint-slide, som begge fagofreninger også er kommet i hænde.

Fra de to formænd lyder det, at KMD forsøger at navigere udenom loven om masseafskedigelser.

"Det ser ud som om, at den her store velordnede virksomhed ikke spiller efter intentionerne i lovgivningen. KMD burde være mere informativ i forhold til tillidsfolkene og inddrage dem i processen og så give os alle sammen sikkerhed for, at man faktisk efterlever de her regler for massefyringer," fortalte Simon Tøgern, formand i HK Privat, til Computerworld 9. december.

Redaktionen forholdte KMD kritikken. Selskabet afviste at stille op til interivew. I stedet modtog Computerworld et skriftligt svar fra KMD's hr-direktør, Michael Steen Holst, der lød således:

"Det ligger mig stærkt på sinde at understrege, at vi holder os inden for de gældende regler på området. Når vi tilpasser løbende, så er det udtryk for, at vi ønsker at blive ved med at være konkurrencedygtige og have mulighed for at matche kompetencerne i KMD med den efterspørgsel, der er," skrev Michael Steen Holst.

Læs mere her: KMD reagerer på fyringsrygter: "Det er aldrig sjovt at sige farvel til medarbejdere, men vi kommer ikke uden om, at tilpasninger er et vilkår"


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.


Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter

0 Premium-indhold

Danmarks bedste CIO havde ét krav til ny topstilling: Derfor afviste han flere internationale topjobs - og sagt ja til Fiskars

0 Premium-indhold

Ombudsmanden dropper undersøgelse af omstridt kommunalt kæmpesystem fra KMD - men vil fortsat have systemet på radaren

0 Premium-indhold

Commentor-topchef ser stort rekrutteringspotentiale i Syddanmark: Åbner nyt kontor i Vejle

0 Premium-indhold

Airtame-medstifter Jonas Gyalokay stopper som CEO: Indsætter CFO som ny direktør

0 Premium-indhold

Danske it-kometer kommer flyvende fra start i 2021: Planday, Humio og Peakon solgt i milliardhandler


Premium
Danmarks bedste CIO havde ét krav til ny topstilling: Derfor afviste han flere internationale topjobs - og sagt ja til Fiskars
Interview: Der har ikke manglet jobtilbud for vinderen af Årets CIO 2020, Peter Cabello Holmberg, der tidligere på året forlod Pandora efter hans stilling blev nedlagt. Han var dog ikke i tvivl om, at den finske produktionsgigant var den rigtige virksomhed for ham.
Computerworld
Intel taber retssag og skal betale to milliarder dollar: "Det er skandaløst"
Chipgiganten Intel har tabt en retsag i USA, og er blevet idømt en bøde på hele 2,1 milliarder dollar. Det er en af de største bøder for en patentsag i USA's historie.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.