IBM er allerede klar med digitalt vaccinepas: "Fire måneder lyder af meget lang tid. Vi vil gerne i gang noget hurtigere"

Den amerikanske it-gigant IBM meddeler, at man allerede har et digitalt vaccinepas, der kan være klar inden for en måned. Det sker kort efter regeringen netop har fremlagt planerne om at udvikle et vaccinepas, der skal være klar om fire måneder.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium

Det får du i artiklen

  • Læs om IBM's bud på et digitalt vaccinepas
  • Hvorfor IBM kan have sin løsning klar allerede om en måned
689
3:30 min
Onsdag morgen kunne fungerende finansminister Morten Bødskov (S), fremlægge regeringens planer for at udvikle et nyt digitalt vaccinepas.

Passet skal hjælpe med, at man kan åbne samfundet hurtigere og derfor var både Dansk Erhverv og DI med til præsentationen i Finansministeriet.

Læs mere her: Regeringen vil udvikle et digital vaccinepas: Skal være klar om fire måneder

Men ifølge den amerikanske it-gigant IBM, så har selskabet allerede en digital løsning, som vil kunne tages i brug i Danmark med det samme.

"Vi har i snart et år arbejdet med en løsning i vores blockchainplatform, der knytter borgernes oplysninger sammen med de leverandører, der er på området," siger Carsten Juul Størner, associate partner hos IBM, til Computerworld.

Det betyder, at IBM er klar med en færdig løsning, så snart man kan integerere platformen med de danske myndigheder.

IBM mener derfor, at den danske regering kan komme i gang med at udstede vaccinepas langt hurtigere ved at vælge deres platform.

"Den information der er om vacciner bliver samlet op i sundhedsdatastyrelsen. Der ville vi kunne hente oplysningerne, og når du så har brug for at generere et sundhedspas, så vælger du som borger, at du gerne vil hente oplysningerne i vores sundhedspasløsning," siger Carsten Juul Størner og fortsætter:

"Så bliver der genereret en QR-kode, som kan scannes af flypersonalet eller inden en koncert, eller hvad du nu skal bruge det til."

Fordi IBM's løsning bygger på blockchainteknologien, så skal dem, der skal godkende oplysningerne, også have adgang til systemet for at verificere oplysningerne.

På den måde mener Carsten Juul Størner, at man kan minimere risikoen for misbrug af vaccinepasset, fordi det ikke alene er en oplysning, der skal aflæses direkte på borgernes mobiltelefoner.

Læs også: Mærsks blockchain-projekt er køreklar efter nytår

Kan være klar på en uge
Den amerikanske it-gigant garanterer, at vaccinepasset vil kunne tages i brug allerede inden for en måned.

Dermed er udsigten noget kortere end fungerende finansminister Morten Bødskov satte i udsigt til dagens præsentation. Her lød det, at man forventede en færdig løsning i løbet af fire måneder.

Finansministeriet oplyser til Computerworld, at man først skal i gang med at finde en leverandør og derfor endnu ikke kan sige noget om processen for det kommende vaccinepas.

Har i taget kontakt til regeringen og præsenteret jeres løsning?

"Vi har både gennem Dansk Industri og Dansk Erhverv, gjort opmærksom på det her. Derfor er vi super glade for at høre, at regeringen nu også er klar til at gå i gang med det her," siger Carsten Juul Størner og tilføjer:

"Vi synes bare vi skulle komme i gang. Fire måneder lyder af meget lang tid. Vi vil gerne i gang noget hurtigere."

Hvad mangler IBM for at kunne implementere jeres løsning?

[/i]"Vi skal have integrationerne på plads til sundhedsdatastyrelsens databaser. Så vi har forberedt det her så langt vi kan uden at have en specifik opgave. Det er ret unikt, men vi tror på, at det her er en mulighed der kommer."
[/i]
Computerworld har forsøgt at få svar fra både Digitaliseringsstyrelsen og Finansministeriet på, hvor lange udsigter der er for at vælge en leverandør til det kommende vaccinepas.

Ingen af de to myndigheder har ville fortælle, hvad den videre proces for at finde en leverandør skal være.

Læs også:

Dansk-stiftet kryptofirma hjælper FBI med at jagte it-kriminelle: Nu henter selskabet mere end en halv milliard i ny kapital

Sådan har Rune Christensen bygget det fremadstormende kryptoprojekt Makerdao op remote: "Vi arbejder remote fra 22 lande. Det er altid chatten, der er samlingspunktet"


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.


Premium
IBM sætter flere navne på topledelsen for sit nye selskab 'NewCo'
Der er blevet sat navne på flere af de aboslutte topposter i IBM's nye driftsselskab, NewCo. Ind til videre fisker IBM inden for egne rækker.
Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.